Inför onsdagens Europa League-final så är det en massiv säkerhetsinsats som dras igång för att arrangemanget ska vara tryggt. Faktum är att det är en av de största pådragen som den svenska polisen har gjort i modern tid, vilket inte är så konstigt med tanke på det intresse som årets Europa League-turnering har fått genom Manchester Uniteds fokus på att ta bakvägen in i Champions League.

På onsdag spelas Europa League-finalen på nationalarenan i Solna. Årets turnering har genererat mer intresse än på länge då José Mourinho så tydligt har talat om att Manchester United bara ska vinna turneringen, och prioriteras framför den inhemska ligan, för att kunna nå Champions League-spel under nästa säsong. Manchester United slutade på en sjätteplats i Premier League, så det här är kniven mot strupen och mycket avgörs i och med den här matchen.

Enligt SR kommer Samverkan Stockholm att gå in i stabsläge under kvällen för att kunna upprätta en bra kommunikation mellan bland annat räddningstjänsten, länsstyrelsen, polismyndigheten och kommunerna.

Friends Arena som tar in runt 48 000 åskådare under sportarrangemang lär bli smockfullt, vilket  innebär ett högt tryck för både kollektivtrafiken, Stockholm och Solna kommun. Stefan Wittberg som är säkerhetsansvarig på Friends Arena säger till SR att man känner sig trygg med att det inte kommer några högrisksupportrar in på matchen, och därmed minimera risken för supporterbråk.

- Vi har information från UEFA och båda ländernas polismyndigheter, så vi har bra koll på vilka personer som kommer hit då biljetterna är personliga. Högriskpersoner som inte får gå på fotboll annars har inte fått någon biljett till matchen.

Det har förekommit kritik mot hur biljetterna till matchen har fördelats. Enligt Sportbladet har Ajax och Manchester Uniteds supportrar har fått 10 000 biljetter var. 11 000 har gått till sponsorer och media och slutligen är det 17 000 som har lottats ut till allmänheten. Att supportrarna fått sån liten del av kakan har väl antagligen med ett säkerhetstänk att göra. Men det återstår att se hur stämningen kommer bli på läktarna.