Statistik är en utav få faktorer som aldrig ljuger, det är sen gammalt! Just statistiken inför kvällens VM-kvalmatch, där Sverige ställs mot ett stjärnspäckat Frankrike talar, mot allas förvåning för Sverige. Hur kan detta då komma sig? Svaret stavas Robin Olsen, FC Köpenhamn-målvakten som fått ta över målvaktshandskarna efter att veteranen tillika träbenet Andreas Isaksson lagt landslagskarriären på hyllan, efter sommarens EM-fiasko.

2016 har sannerligen varit ett succéår för 26-åringen och hans FC Köpenhamn, som han kom till i januari tidigare i år. På fjorton ligamatcher har han släpps in ynka sju mål, ett mål på fyra Champions League-matcher och ett mål under höstens VM-kval, där han dessutom spelade en stor roll i Sveriges kryssmatch mot Holland. Statistikbyråerna Gracenote och Instat har sammanställt statistiken för Europas största ligor, de skandinaviska ligorna samt Champions League- och Europa League-gruppspelen i höst.

Robin Olsen - Bäst i Europa

Gracenote har kollat på ligaspelet och antal spelade minuter mellan varje insläppt mål hos totalt 215 målvakter som spelat sex eller fler matcher. Av de 215 är det Robin Olsen som kniper topplaceringen, med ett snitt på tre timmar (180 minuter) mellan varje insläppt mål i FCK, han placerar sig högre upp än superstjärnor som Manuel Neuer, Gianluigi Buffon, Iker Casillas och Jan Oblak.

Instat har istället kollat på antalet insläppta mål och räddningar i samtliga tävlingsmatcher (klubblag och landslag) sedan den 1 juni hos alla landslagsmålvakter som vaktat stolparna i det europeiska VM-kvalet. Robin Olsen toppar även den här listan, han har ett galet lågt snitt när det gäller insläppta mål per match (0,46). Ser vi till räddningsprocent ligger Olsen på en fjärdeplacering med sina 75%, dock får man ha i åtanke att han har fått näst flest skott mot sig (233) av alla de 50 målvakter som varit med i undersökningen.

Stjärnspäckat Frankrike väntar Sverige

Sverige får det inte lätt ikväll mot Frankrike, även om Robin Olsens statistik talar för sig själv. Det är ett Sverige utan sin gamle fixstjärna Zlatan Ibrahimovic, som kommer till Stade-de-France, istället får vi nu förlita oss på att kapten Andreas Granqvist kan leda vårt relativt orutinerade landslag till seger. Det kommer definitivt inte bli en enkel uppgift, det märks inte främst när man kikar på Frankrikes laguppställning. Vad sägs om världsspelare som Griezmann, Coman, Pogba, Kanté, Rabiot, Payet och Lloris, samtliga tillhörande absoluta toppklubbar i Europa, och det här är bara ett axplock av Frankrikes otroligt stjärnspäckade trupp...

Passa även vår expert Pontus Levéns speltips och inför-analys HÄR

Mobilbet ger just nu galet höga 2.95 i odds på över 3,5 mål i kvällens match, helt klart för bra för att inte slå till.

Redaktionen tror på fransk kross och vi lägger spelet hos just Mobilbet!