Gårdagens två speltips i Champions League-kvalet satt som en smäck, så nu kör vi igen. Den här gången är det Europa League som gäller och vi har skrapat fram tre speltips.

 

Apollon Limassol-Midtjylland

Cypriotiska Apollon Limassol hade en ganska bekväm resa fram till den fjärde rundan i Europa League-kvalet. De började med att besegra moldaviska Zaria med totalt 5-1 och sedan Aberdeen från Skottland med 3-2.

FC Midtjylland har stött på något tuffare motstånd i Ungerska Ferencvaros och Arka Gdynia från Polen. Ungrarna städades av enkelt med 5-1 totalt medan Arka Gdynia blev en svårare nöt att knäcka (4-4 på bortamålsregeln).

Ser man till oddsen är det fördel Apollon som står i 2.10 medan danskarna ligger på 3.20. Det är klart snedfördelat enligt mig. Utan att vara expert på cypriotisk fotboll är det de facto så att danska ligan håller högre klass. Den ligger högre upp på UEFA:s ranking och Midtjylland är ett stabilt topplag. Dessutom har danskarna bättre matchform då man redan spelat fem matcher i ligan (där man ligger fyra) jämfört med Limassol som fortfarande har försäsong.

Apollon Limassol har fyllt på med några okända lirare från bland annat portugisiska bottenlag, chilenska ligan och en serb från Atletico Madrids B-lag. Samtidigt har man släppt ett gäng spelare på free transfer, men att göra en bedömning av deras transferfönster, det vågar jag inte ge mig in på.

Midtjylland tappade Johan Dahlin till Malmö och ersatte honom med Jesper Hansen som har rutin från bland annat Ligue 1. I övrigt hittar vi till exempel den mycket rutinerade Jakob Paulsen som gjort många landskamper för Danmark, finske landslagsmännen Tim Sparv och Markus Halsti samt kultspelaren Rafael van der Vaart som förvisso verkar vara i frysboxen av någon anledning.

Enligt min helhetsbedömning är Midtjylland ett bättre lag och när man dessutom är i matchform känns 3.20 som ett spelvärt odds.

Speltips:

Midtjylland att vinna @ 3.20

 

Legia Warzawa- Sheriff Tiraspol

Polska Legia Warzawa vann ligan förra säsongen vilket innebar att man fick kvala till Champions League. Efter att ha slagit ut finska IFK Mariehamn åkte man ut mot Astana från Azerbadzjan. Nu ställs polackerna mot de moldaviska mästarna FC Sheriff Tiraspol och här ska det vara klasskillnad. Även om Legia åkte ut mot Astana (som är bättre än vad man tror) har man stor rutin från Europaspel. Så sent som förra säsongen nådde de Champions League-gruppspelet där man slutade sist i gruppen, men ändå, Legia är en klubb på frammarsch. På hemmaplan är man erkänt starka och har en av Europas starkaste supporterskaror, i truppen kryllar det av polska landslagsspelare kryddat med lite spets i form av brassen Guilherme och den tidigare Juventus-spelaren Cristian Pasquato.

Legia är jättefavoriter och bör vinna tämligen enkelt.

Speltips:

Legia Warzawa (-1) @ 2.10

 

Maritimo-Dynamo Kiev

I Portugal tar Maritimo (6:a I ligan förra säsongen) emot Ukrainska Dynamo Kiev som slutade tvåa bakom Shakhtar Donetsk.

Hemmalaget Maritimo är en liten klubb med portugisiska mått mätt, de senaste säsongerna har man hamnat någonstans i mitten av tabellen, långt ifrån topplagen. Lissabon-lagen och FC Porto är i en helt annan division lönemässigt och Maritimo får snällt plocka spelare från hyllplanen under de stora jättarna. Laget består av en hel del mer eller mindre okända brassar kombinerat med inhemska spelare som är för dåliga för topplagen. Nyligen signades AIK:s tidigare anfallare Viktor Lundberg, närmast från Randers i Danmark. Portugisiska ligan har spelat två omgångar hittills, där Maritimo har tre poäng (förlust mot Belenenses och vinst mot Pacos de Ferreira).

Om Maritimo är en småklubb i hemlandet är Dynamo Kiev raka motsatsen i Ukraina. Det är landets i särklass största klubb, både sett till antal titlar och publik. Förra säsongen slutade man tvåa i tabellen efter hårdsatsande Shaktar. I laget hittar vi ett antal mycket kvalitativa spelare, där många av dem bofasta i Ukrainska landslaget, bland annat kaptenen Andriey Yarmolenko, Sergiy Rybalka, Artem Kravets med flera. Längst fram lär den kongolesiske målkungen Dieumerci Mbokani starta. Han har tidigare representerat Hull, Norwich, Wolfsburg, Monaco och Anderlecht. Det ska inte vara något snack här, Dynamo Kiev vinner, och 1.74 i odds ser jag som helt ok.

Speltips:

Dynamo Kiev att vinna @ 1.74

Samtliga odds hittar ni hos Mobilebet.