Sommaren 2017 spårade den moderna fotbollen ur fullständigt. Vi har visserligen vant oss vid bisarra övergångssummor en längre tid, men att de skulle nå nivåer uppemot två miljarder kronor, det är direkt osmakligt. Igår stängde i alla fall transferfönstret för den här gången. Betting.se har radat upp de 20 största övergångarna.

 

1. Neymar – PSG (220 miljoner euro)

Tidernas mest uppseendeväckande övergång blev till slut verklighet. Efter månader av smutsiga turer slutade det hela med att en Qatar-knuten oljefond skickade över sisådär tre miljarder kronor till Neymar så att han i sin tur kunde bräcka utköpsklausulen på två miljarder.

2. Ousmane Dembélé – FC Barcelona (105 miljoner euro)

Neymars ersättare blev fransosen Ousmane Dembelé från Borussia Dortmund. Affären såg länge ut att inte bli av, men till slut kunde inte Dortmund stå emot. Budet var helt enkelt alldeles för bra för att tacka nej till. Lite över en miljard plus diverse bonusar fick Barca betala för yttern.

3. Romelu Lukaku – Manchester United (84 miljoner euro)

United var tvungna att agera efter Zlatan Ibrahimovic korsbandsskada. Valet föll på tanken Romelu Lukaku. En lite annorlunda spelartyp jämfört med Ibra, men likafullt en kanonvärvning. Belgaren har öppnat strålande med tre mål på lika många matcher.

4. Alvaro Morata – Chelsea (65 miljoner euro)

Chelseas dyraste värvning genom tiderna har börjat betala av sig. Tre matcher, två mål och två assist är facit så här långt. Det ska bli intressant att se om Morata kan ta det där slutgiltiga steget och bli en striker av världsklass. Han hamnade i skymundan i såväl Juventus och Real Madrid, men i Chelsea kommer han att få en stor roll.

5. Benjamin Mendy – Manchester City (58 miljoner euro)

En av många supertalanger som lämnat förra säsongens succéupplaga av Monaco. Vänsterbacken blev med 58 miljoner euro världens (hittills) dyraste back genom tiderna när han anslöt till City för att ersätta Gaël Clichy.

6. Alexandre Lacazette – Arsenal (53 miljoner euro)

Äntligen öppnade Wenger plånboken tyckte Arsenal-fansen. Alexandre Lacazette har varit en av de bästa spelarna i Ligue 1 under flera års tid och ryktats till massor av storklubbar. Nu blev det Arsenal och prislappen på 53 miljoner euro gör honom till klubbens dyraste värvning genom tiderna.

7. Kyle Walker – Manchester City (51 miljoner euro)

Världens näst dyraste back efter Benjamin Mendy gick också till City. Kyle Walker värvades in för att stärka upp på högerbacken efter att Pablo Zabaleta och Bacary Sagna lämnat. Det är alldeles för tidigt att sätta epitetet floppvärvning, men hittils har han inte rosat marknaden.

8. Bernardo Silva – Manchester City (50 miljoner euro)

Ytterligare en City-värvning på listan och ytterligare en Monaco-spelare som lämnat för större uppdrag. Portugisen Bernardo Silva hade lekstuga i Ligue 1 förra säsongen och var en starkt bidragande orsak till Monacos succé. Känns som klippt och skuren för Pep Guardiolas spelsystem men man får räkna med en anpassningsperiod.

9. Gylfi Sigurdsson – Everton (49 miljoner euro)

Islänningen krossade Evertons tidigare transferrekord (Lukaku för 35 miljoner euro) när han anslöt för hela 49 miljoner euro från Swansea. Ronald Koeman hade jagat Sigurdsson hela sommaren och till slut fick han som han ville. En bra värvning absolut, men är inte prislappen i överkant?

10. Nemanja Matic – Manchester United (45 miljoner euro)

José Mourinho såg vad som behövde åtgärdas: balansen på mittfältet. Nemanja Matic kommer täppa igen den luckan på ett utmärkt sätt. En kanonvärvning till ett rimligt pris (sett till dagens nivåer).  

11. Leonardo Bonucci – Milan (42 miljoner euro)

AC Milans första riktiga prestigevärvning blev den italienska landslagsmannen Leonardo Bonucci från Juventus. En grym värvning på alla sätt: bra ålder, stor rutin och framför allt spetskvalité rätt in i laget. Ett tungt tapp för Juve helt klart.

12. Mohamed Salah – Liverpool (42 miljoner euro)

Den speediga och aviga yttern Mohamed Salah skrev på för Liverpool i en affär som landade på 42 miljoner euro. 25-åringen passar perfekt in i Klopps spelsystem och ställer många frågor till motståndarnas backlinjer.

13. Corentin Tolisso – Bayern München (41.5 miljoner euro)

Ett namn för finsmakarna. Corentin Tolisso är bara en i raden av unga talangfulla fransmän som flyttat från Ligue 1 den här sommaren. Lyons tidigare mittfältare har omedelbart tagit en plats i sin nya klubb.

14. Ederson – Manchester City (40 miljoner euro)

Brassen Ederson blev världens dyraste målvaktsvärvning när Manchester City plockade in honom från Benfica för 40 miljoner euro. Det återstår att se om han kan överträffa den tidigare rekordmannen Gianlugi Buffons nivåer. Klart är i alla fall att City behövde göra något på målvaktsposten efter förra säsongens haveri med Claudio Bravo.

15. Paulinho – FC Barcelona (40 miljoner euro)

Många hånskrattade när det stod klart att FC Barcelona skrivit kontrakt med den tidigare Tottenham-floppen Paulinho från kinesiska Guangzhou Evergrande. Och nej, hans tid i England var inte särskilt lyckosam, men det är ändå en brasiliansk landslagsman vi talar om. Vi får väl se om han tagit några kliv sedan Premier League-sejouren.

16. Davinson Sanchez – Tottenham  (40 miljoner euro)

Det var många klubbar som bräckte sina övergångsrekord. Så även Tottenham i och med värvningen av colombianen Davinson Sanchez från Ajax. Mittbacken var på gång till Barcelona men valde till slut Tottenham då han ansåg att chansen till speltid skulle bli större.

17. Federico Bernardeschi – Juventus (40 miljoner euro)

På klassiskt Juventus-manér plockade man in en ung, lovande italiensk landslagsman från en konkurrent, i det här fallet Fiorentina. Federico Bernardeschi är en av de mest spännande spelarna i Italien. Trots sin ringa ålder (23 år) har han etablerat sig i landslaget.

18. Danny Drinkwater – Chelsea (38 miljoner euro)

En sen deadline day-värvning av Chelsea. Danny Drinkwater bildade för två säsonger sedan ett sylvasst innermittfält med Ngolo Kanté i Leicester. Nu får de alltså chansen att spela ihop igen. Men konkurrensen är stentuff: Fabregas, Kanté och Bakayoko. Stalltipset är att det blir bänk för Drinkwater.

19. Alex Oxlade-Chamberlain – Liverpool (38 miljoner)

Oxlade-Chamberlain övergav det sjunkande skeppet i Arsenal och flydde till sitt barndoms favoritlag Liverpool. Detta gjorde Chelsea förbannade eftersom de lade ett bud som accepterades, men ”Ox” gjorde en helomvändning och nappade på Liverpools bud. Enligt engelska medier var Liverpools bud lägre än Chelsea och lönemässigt hade han fått mer i Londonklubbarna. Lite fint att hjärtat fick sista ordet, det är vi inte så vana vid idag.

20. André Silva - Milan (38 miljoner euro)

En tung värvning av hårdsatsande Milan. Portos tidigare anfallare hade lockat till sig intresse från storklubbar som Arsenal, Chelsea och Real Madrid. Att han då valde Milan måste ses som ett tydligt statement att klubben är att räkna med.  

Siffrorna är hämtade från transfermarkt.com