Tabellen

Tabell Div 2

Vi tar och analyserar division 2 Norrland när vi kommit till sommaruppehåll för den här serien. Som vi ser i tabellen ovan är serie uppdelade i olika skikt, och där fyra lag gjort ett litet ryck från övriga. Mest troligt är det att någon av dessa fyra lag kommer stå som seriesegrare till hösten, jag säger att det KOMMER vara så, inga andra lag lär blanda sig i den segerstriden. I botten står det i dagsläget mellan fyra lag där det endast skiljer två poäng mellan de lagen. Serien är överlag betydligt jämnare än tidigare säsonger, både i toppen och i botten.

Förhandsfavoriten

Hudiksvalls Förenade FF var den stora favoriten på förhand i den här serien, och som vi sett är de med i toppen som väntat. Det som hackat betänkligt för Hudiksvall är det spelmässiga, där man gjort ett antal ganska klena insatser under våren och sommaren. Två oavgjorda 1-1 matcher på hemmaplan mot Härnösand och Boden var inte vad man räknade med för utgång, från HuFFs sida. På bortaplan har man tappat poäng mot Valbo, Skellefteå och Täfteå, samt förlusten mot IFK Timrå i omgång 1. Poängförlusterna mot Valbo och Täfteå tror jag svider, även om de brukar ha de svårt på Åbyvallen mot Valbo. Det ska även noteras att två av de oavgjorda matcherna man haft, Härnösand och Skellefteå har skett med numerärt övertag då motståndarna åkte på utvisningar i de matcherna. HuFF kommer ändå vara favoriten att slå, 2 poäng upp till Skellefteå är inte något att bekymra sig över, men Hudiksvall måste hitta ett jämnare och stabilare spel över 90 min om de ska fixa seriesegern. Hudiksvall slutar 1a.

Utmanarna

Skellefteå FF är ledare av tabellen efter 14 omgångar. De har haft en makalös effektiv vår och sommar, där de mäktat med hela 40 mål. Givetvis en styrka, och så har man haft Leo Englund i toppslag, 17 mål har skyttekungen levererat så långt. Förlusten kom tidigt, i omgång 2 hemma mot IFK Timrå, och utöver det så har laget oavgjorda möten mot just IFK Timrå borta, Hudiksvall, Bollnäs och Piteå hemma. Hur tror vi det går för Skellefteå under hösten? De har Hudiksvall kvar att möta, i näst sista omgången, på bortaplan, även bortamöte mot Piteå. Två lag som jagar Skellefteå och som jag anser något bättre i grundkapacitet. Skellefteå slutar 3a.

Piteå IF FF är just nu på en andra plats i tabellen, på samma poäng som HuFF och två poäng bakom Skellefteå. Piteå kom i en liten svacka efter några omgångar, då det blev en förlust och tre oavgjorda, men spelade upp sig efter det. Laget har ändå blandat lite för mycket spelmässigt men besitter en bra spets i grunden. Poängförlusten borta mot Morön innan uppehållet kändes onödig för Piteålaget. Piteå har Hudiksvall kvar att möta på bortaplan medans både Skellefteå och IFK Timrå ska till Piteå. Det fäller avgörande till Piteås fördel som slutar på 2a plats.

IFK Timrå är det fjärde laget som är med i racet om serieseger. Timrå som är kända för att vara mycket upp och ner i sina prestationer och säsonger. I år verkar laget betydligt mer stabilt och har även hittat en fantastisk fin offensiv, fördelat på flera spelare. Men att förlora mot Anundsjö borta och Boden borta kan vara kostsamt i slutet. Timrå har inte varit helt 100% på hemmaplan den här säsongen och de måste rättas till, då laget har ett antal tuffa bortamatcher kvar i höst ser jag det som att det blir svårt för IFK Timrå att räcka längre än en 4e plats.

Mittenskiktet

Härnösand, Boden, IFK Östersund och Valbo FF räknar jag in i mittenskiktet av tabellen. Det är även här lagen var placerade innan säsongen startade mer eller mindre. Kanske att Boden eventuellt skulle kunna haft lite mer poäng och varit närmare toppskiktet, och kanske också att jag inklusive en del kontakter hade större förväntningar på Valbo i år. Men i stort sett så är det i dessa delar av tabellen lagen kommer sluta när serien summeras. Härnösand kännetecknas som ett tungt och fysiskt lag att möta, man har nu fyllt på med Timrås Faton Buzuku inför hösten. En kreativ offensiv spelare. Härnösand har enligt mig ett lite bättre spelprogram än konkurrenterna i mitten och slutar därmed 5a.

IFK Östersund med en ganska svag form innan uppehållet har visat i flertalet matcher att man kan spela jämnt med topplagen, vissa lag har Östersund varit dominanta mot, men väldigt ineffektiva eller svaga sista tredjedelen. Får laget ordning på det, eller framförallt kan utnyttja spelövertaget så kommer Östersund bli en svår motståndare framöver. Flera duktiga spelare för denna nivån finns redan, men laget varit lite brandskattat och tunnt. IFK Östersund slutar 6a.

Bodens BK FF har vi alltid högre förväntningar på, men de senaste säsongerna har inte laget lyft speciellt högt, och så lär det inte bli i år heller. Kommer fortsätta vara ojämna och göra bra matcher, likt den mot Hudiksvall borta, samt mindre bra, Bollnäs hemma, för att ta en annan. Boden känns som det typiska mittenlaget, och slutar på 7e plats.

Valbo som jagas av Bollnäs och Morön, ska försöka hitta stabiliteten i sitt spel under hösten. Vi var en del som trodde Valbo skulle kunna vara med högre upp denna säsongen, framförallt med nyförvärven från Söderhamn, Celjo och Fäger. Men Celjo har mestadels varit skadad och i övrigt har laget inte hittat helt rätt spelmässigt. Däremot bådar det gott inför hösten, bättre samspelta, en lite bättre gräsmatta att vänta på hemmaplan, och med några bra matcher som avlslut på vårsäsongen med sig i ryggen. Valbo har trots allt bara en förlust på 6 senaste omgångarna, och ska passas lite under hösten. Jag tror ändå det bara räcker till en 8e plats för Valbo.

Bottenlagen

Nog för att Bollnäs och Morön kanske inte ska räknas in bland bottenlagen så får de vara med under den rubriken ändå. Lagen har visat upp kvalitéer periodvis som gör att de kunnat störa flera bättre lag de mött. Bollnäs ska ha en solid defensiv, de vittnar, trots tabelläget, endast 16 insläppta mål om. Morön är laget som "aldrig" kommer till spel med bästa startelvan de kan ha, eftersom de haft en hel del skador, sjukdomar eller avstängningar som gäckat dem under våren. Men skadefria är Morön betydligt bättre än nuvarande position, och Andreas Marklund kommer fortsätta avgöra matcher till deras fördel. Bollnäs spelschema och mer strukturerade spel avgör att de slutar på 9e plats. Morön slutar på 10e plats.

Täfteå och Anundsjö har båda 11 poäng, liksom Söderhamn. Av vad vi sett hittills så har Täfteå efter 2-2 senast mot Anundsjö för övrigt, haft ett visst spelövertag i en del matcher mot motståndare i samma del av tabellen. Rapporter säger också att även om laget är trubbigt och tunnt så kommer det räcka till ett nytt kontrakt. Täfteå kommer ändå bli efter Anundsjö som kommer med fyra matcher utan förlust. Anundsjö har också lite mer spetsspelare i Joel Åman och Aaron Spear bla som kommer vara viktiga i höstavslutningen. Det fäller avgörandet i att Anundsjö undviker nedflyttning och slutar 11a. Täfteå klarar sig precis ovanför nedflyttningsstrecket och slutar 12a

Söderhamn och Gällivare Malmberget kvar att syna. Inget av lagen har lyckats få ihop det så pass att det ska kännas de kan lyfta från bottenskiktet. Gällivare borde ändå ha lite kvalitéer i truppen men hittills har de haft svårt att få ut det i matcherna.  En sistaplats och -21 i målskillnad säger det mesta om hur GMFFs säsong varit. Segrarna har kommit mot Valbo hemma och IFK Östersund borta. Söderhamns spel har varit ganska iskallt, och endast 15 mål på 14 matcher i denna målrika serie är inte så bra. Här finns inte någon riktig stöttespelare som kan ta tag och lyfta laget utan i år har Söderhamn ett klart sämre kollektiv och mindre spets än de haft tidigare säsonger. Båda dessa lag får svårt att undvika nedflyttning enligt mig, och enligt min analys så är det Söderhamn som slutar 13e och Gällivare Malmberget som blir 14e lag.

När omgång 26 spelats så ser tabellen ut så här enligt mig

1 Hudiksvalls Förenade FF

2 Piteå IF FF

3 Skellefteå FF

4 IFK Timrå

5 Härnösands FF

6 IFK Östersund

7 Bodens BK FF

8 Valbo FF

9 Bollnäs GIF FF

10 Morön BK

11 Anundsjö IF

12 Täfteå IK

13 Söderhamns FF

14 Gällivare Malmberget

 

Håller ni med? Får vi någon höstens komet respektive höstens genomklappning?

Stefan /@stellanovicz