Tabellen

Så när som på en match mellan Umeå FC och Nyköpings BIS (uppskjuten) kan vi nu summera division 1 Norras serie hittills. 14 omgångar spelade, 12 omgångar kvar att spela när den drar igång igen om ca 1 månad. Säsongens lag är utan tvekan IK Brage som kanske redan avgjort serien i och med deras ledning på hela 9 poäng ner till Umeå FC, som visserligen har en match mindre spelad. 

Förhandsfavoriten

Västerås SK var den här seriens stora favorit på upptaktsträffen inför säsongen, 9 klubbar hade de som seriesegrare. Hos bookmakers var också laget hårt betrodda och även av övrig expertis med koll på norrettan. Så här långt har laget inte infriat förväntningarna, men de har en väldigt hög kapacitet. Tyvärr har VSK haft en diger skadelista under hela säsongen, samt ett antal avstängningar som stört. Därav har prestationerna varierat, från total dominans i vissa matcher, till rena bottennapp under sekvenser i matcherna som gett baklängesmål de ej har kunnat hämta in. Nu när transferfönstret öppnat så Västerås varit väldigt aktiva, Kevin Custovic, Emir Smajic, Carlos Gaete Moggia är presenterade, och mer kanske kommer. Vi kanske även får se veteranen Lolo Chanko i spel för Grönvitt då han har kontrakt med klubben men haft problem med ett knä. Västerås har tuffa bortamatcher mot IK Brage och Akropolis under hösten men förutom de tycker jag deras spelprogram ser klart bra ut. Men eftersom spelet varit lite upp och ner och skadebekymmer mest hela säsongen tror jag inte VSKs värvningar räcker för att ta laget till kval. Västerås slutar 4a

Utmanarna

IK Brage var det lag som nämndes som utmanare till Västerås SK innan säsongen, och fyra röster på att laget skulle vinna serien vid upptaktsträffen. Brage har gjort mer än så! De har fullkomligt kört över allt motstånd i serien så långt och skaffat sig ett imponerande försprång på 9 poäng ned till Umeå FC som visserligen har en match mindre, men det är övertygande. Styrkan med Brage är att de hittar vägar att vinna eller att inte förlora på, i varje match, även om de inte äger spelet i matcherna. 12-2-0 och +24 över 14 omgångar säger det mesta om att den här upplagan av IK Brage är riktigt bra. Även Brage har aviserat förstärkning av truppen då den är förhållandevis tunn jämfört med en del motståndares, och oavsett VSKs meriterade nyförvärv kommer inget lag komma ikapp Brage efter 26 omgångar. Brage vinner serien!

Akropolis är laget som imponerar hemma på Spånga IP och imponerar även med sitt offensiva spel. 37 mål är oerhört skickligt, och bäst i serien. Defensiven har inte varit lika framgångsrik och laget har haft svårt att sätta ett bra försvarsspel. Men vetskapen att Akropolis är svårslagna och ett lag med stor kämpaanda, plus att de sett bättre ut i defensiven de senaste matcherna gör att laget ska passas under hösten. Jag tror Akropolis slutar 3a

Umeå FC är en klubb som oftast nämnts med respekt som en toppkandidat, men i år har det varit lite mindre snack om UFC. Kanske därför som laget får spela utan press och också presterar ett mycket effektivt spel. Formen är suverän, 7 raka segrar, och man har mött VSK två gånger redan samt har Brage kvar på hemmaplan, liksom Akropolis. Hela 6 av deras totalt 9 segrar har varit uddamålssegrar, och några av dem har avgjorts i slutminuterna. Umeå FC har verkligen marginalerna med sig hittills, men är också bra på att avgöra trots spelmässigt underläge, givetvis en styrka att ta vidare. Det är inte många som räknat in att Umeå skulle vara med så pass högt upp i tabellen och inte heller att de ska räcka hela vägen in. Jag tror att de håller, de snuvar de mer betrodda lagen på kvalplatsen och slutar 2a

Assyriska FF tycker jag på deras grundkapacitet ska räknas in som en utmanare, på förhand var man i alla fall det. Nu startade serien inte så bra för Assyriska som halkade efter lite mot topplagen, men senaste matcherna har laget visat vilken kapacitet man har, och att de kommer bli farliga under hösten. Man har fem raka segrar på hemmaplan, och har 17 poäng på senaste 9 omgångarna. Klart godkänt. Assyriska kommer inte att nå kvalplatsen men de slutar på en 5e plats.

Mittenskiktet

Arameisk-Syrianska, Vasalund, Team TG, Sollentuna är lagen som tillsammans med Assyriska befinner sig i mitten av tabellen halvvägs in i serien. Av dessa lag tror jag mest på Assyriska, men vilket lag placerar sig som nummer 6 i min ranking av serien? Jag tycker Vasalund är det lag som närmast kan rankas in som lag 6 när serien summeras. En lite vinglig start av serien, och bland annat en väldigt dåligt genomförd match uppe i Luleå, men efter det har Vasalund verkligen börjat hitta rätt i sitt spel. Formen är på uppgång och kvalitéer i laget finns också att ta fram. Dessutom tycker jag att spelschemat för Vasalund är positivt, de har inga längre resor kvar att göra, utan mer att de ska till Sandviken och Borlänge som längst. Vasalund blir 6a.

Team TG gillar jag, en klubb som oftast blir nederlagstippade men som stretar emot bra och klättrar säsong efter säsong uppåt i tabellen. Team TG slog som ni vet Umeå FC i Umeåderbyt med klara 4-0 tidigare i våras, dessutom spelat jämnt med Brage i två matcher, en uddamålsförlust, och kryssat borta mot Akropolis. Ändå är det svårt att veta hur långt Team TG kan stå sig i den här serien under hösten, med lite flyt kan man klättra till klubbens bästa placering någonsin och till och med knipa en 5e plats. Men det tror jag är vid absolut maxutdelning, Team TG slutar mer troligt på en 7e plats.

Arameisk-Syrianska hänger med bra på den övre halvan, som nykomling hade nog ingen räknat med en så pass bra placering för A/S efter halva serien spelad. Arameiska har spelmässigt varit väldigt bra stundtals, men också haft en del bekymmer med skadade spelare och en tunn trupp att jobba med. Därav har också det varit en del blandade resultat på senaste tiden. Får de ordning på truppen och kan fortsätta med det positiva spel de visat upp kan det räcka en bit. Jag tror Arameisk-Syrianska till slut landar på en 8e placering.

Sollentuna FF har jag försökt följa lite närmare på slutet, men det har inneburit fyra raka förluster för laget som startade så frejdigt i serien. Sollentuna har ändå ett så pass starkt grundspel att falla tillbaka på, välorganiserade och solida. Det innebär att kontraktet inte ska vara några problem att greja, men de har pga formsvackan fallit tillbaka lite i tabellen, där man nu har sämst form av samtliga lag för de senaste 6 omgångarna. Rimligt är att de slutar på en 9e plats när det ska summeras.

Bottenskiktet

5 lag som det kommer stå mellan att undvika de 3 sista placeringarna i serien. Formstarkast där är nu Carlstad United och de nämndes också som en underdog när säsongen startade. Men så här långt har Carlstad inte kunnat upprätthålla de förväntningar som vissa hade på laget, och även om de nu verkar hitta lite mer stabilitet så kommer de inte räcka till mer än en 10e plats.

Sandvikens IF följer strax efter Carlstad så här långt, och med sitt offensivt lagda spel, samt de spetskvalitéer laget har, bör inte SIF vara inblandade i nedflyttningsstriden efter 26 omgångar. Men nu har spelet hackat för Sandviken och man har en del sämre insatser med sig in i höstsäsongen. Tycker även spelprogrammet för SIF känns tufft, men att man lyckas klara kontraktet till sist genom att hålla undan för Nyköping mfl. Sandviken slutar som nykomling på 11e plats.

Det innebär att de lag som lämnar Division 1 Norra enligt mig till kommande säsong blir Nyköpings BIS, Enskede och IFK Luleå. Alla dessa lag har lämnat lite för stort glapp för att de ska kännas hett att hämta in de poängen och även ta sig förbi de närmaste lagen som i det här fallet är Sandviken och Carlstad. Inget av de tre nämnda nedflyttningskandidaterna kommer från en bra formrad, högst grundkapacitet ska Nyköping ha, de nämndes också som en toppkandidat under försäsongen. Nyköping kanske måste börja "brunka" lite mer för att plocka fler poäng, det behöver i deras läge inte vara snyggt längre.

IFK Luleå har precis bytt tränare men det tror jag inte hjälper för den klubben. Fortfarande är truppen alldeles för tunn och sårbar, och med de ekonomiska bekymmer Luleå aviserat så lär inga nyförvärv vara på G heller. Luleå har haft en nedåtgående spiral och tyvärr för deras del är det i år den spiralen går ner i botten. Trots segrar hemma mot Vasalund och Sollentuna på sistone är inte Skogsvallen längre någon skräckarena att åka till för motståndarna.

Enskede till sist, de var lite på gång här i de senaste omgångarna, men har inte tillräcklig stabilitet för att bli ett lag som vinner/plockar poäng 4-5 matcher på rad. Några spelare i truppen håller en ganska bra nivå i division 1 men tyvärr är de svaga delarna lite för ojämna. Jag tror ändå att både Enskede och Nyköping kommer överraska flera lag under hösten, men inte att det räcker hela vägen ovanför nedflyttningsstrecket. Nyköping bör kunna hota både Sandviken och Carlstad långt in på säsongen, kanske t o m till slutomgångarna.

Efter 26 omgångar tror jag tabellen kommer se ut så här:

1 IK Brage

2 Umeå FC

3 Akropolis IF

4 Västerås SK

5 Assyriska FF

6 Vasalunds IF

7 Team TG FF

8 Arameisk-Syrianska IF

9 Sollentuna FF

10 Carlstad United

11 Sandvikens IF

12 Nyköpings BIS

13 IFK Luleå

14 Enskede IK

 

Diskutera gärna, åsikter mm om Norrettan i forumet.

Stefan/@stellanovicz