Golden Globe närmar sig med stormsteg och det är den 76:e gången i ordningen som den årliga galan ska avgöras. Golden Globe brukar vara en hyfsad indikation på hur det ska gå när Oscars-galan ska avgöras om ungefär en månad. Eftersom det snart är dags har redaktionen på betting.se grävt djupare i de bästa oddsen inför årets gala.

Missa inte vår stora genomgång av odds på Golden Globe Awards 2021!

Vad är Golden Globe och vilka priser delas ut?

Golden Globe är en årlig gala som gått av stapeln sedan 1944 och priserna bestäms av en jury på 93 medlemmar i Hollywood Foreign Press Association. Det är startskottet på kalenderåret fyllt med olika awardshows som kulminerar i Academy Awards, i Sverige mer känt som Oscars-galan. Flertalet priser ska delas ut men för att du inte ska dö av tristess har vi valt ut höjdpunkterna bland de största kategorierna som också har mest spelvärde.

Hos Bet365* hittar du massvis med odds på Golden Globe. Just nu går det att betta på nio olika kategorier hos spelbolaget. Vi går igenom oddsen i bästa film i två olika kategorier; drama och musikal/komedi. Dessutom berör vi bästa skådespelare och skådespelerska i samtliga kategorier. Det går också att betta på bästa regissör och bästa biroll.

Bästa film (drama) - odds inom parentes

* A Star is Born (1,14)
* If Beale Street Could Talk (7,50)
* Black Panther (13)
* BlacKkKlansman (13)
* Bohemiam Rhapsody (21)

Bradley Coopers debut som regissör, och Lady Gagas debut som skådespelerska i en långfilm, blev en enorm succé då filmen finns med i nomineringarna till bästa film, bästa regissör, bästa manliga skådespelare och bästa kvinnliga skådespelare i dramafilm. Filmen handlar om en alkoholiserad, dekadent och åldrande rockstjärna (Bradley Cooper) som hjälper en ung sångerska (Lady Gaga) med hennes karriär. Historien är en remake på de klassiska filmerna med samma namn, där den första är från 1937, och filmen är utan tvekan en rörande berättelse med fantastiska skådespelarinsatser.

Filmen har dock stor konkurrens i form av både 'If Beale Street Could Talk' och 'BlacKkKlansman'. Båda två är rörande historier baserat på sanna berättelser. 'If Beale Street Could talk' handlar om en gravid kvinna i Harlem som försöker bevisa att hennes blivande man är oskyldigt dömd för det brott han är anklagad för. I 'BlackKklansman' får vi följa den svarta polisen Ron Stallworth som paradoxalt nog infiltrerar Ku Klux Klan med stor framgång. Han lyckas sjukt nog till och med att klättra inom organisationens hierarki.

Black Panther har alldeles för låga odds och det är förvånande att Marvel-filmen ligger på samma odds som 'BlacKkKlansman. Visst är det en bra film men den borde snarare ligga i nivå oddsmässigt som 'Bohemian Rhapsody'. Den sistnämnda har varit en relativt stor besvikelse trots Rami Maleks fantastiska insatser som Freddy Mercury.

Vi tror som oddsen att det blir 'A Star is Born' som kammar hem priset. Hollywood älskar att ge priser till saker som handlar om branschen, Lex La La Land. Dock kan det vara värt att lägga en liten slant på 'If Beale Street Could Talk' då det har funnits större överraskningar genom åren. 

Bästa film (musikal/komedi)  

* Green Book (2,10)
* The Favourite (2,87)
* Vice (3,75)
* Mary Poppins Returns (15,0)
* Crazy Rich Asians (26,0)

Det finns inte en chans att Crazy Rich Asians skulle vinna detta, filmen är långt ifrån tillräckligt djup för att kamma hem en Golden Globe. Detsamma gäller Mary Poppins Returns trots Emily Blunts insatser. Däremot är det väldigt jämnt mellan de tre andra filmerna. 

Danskarna hejar såklart på Green Book, favoriten enligt Bet365*. Med Viggo Mortensen som en av huvudrollsinnehavarna spelar han en minst sagt eljest chaufför till pianisten Mahershala Ali. Deras Road Trip är väldigt underhållande där de lär varandra om livet och andra nyttiga saker. Dock har det varit väldigt mycket negativa skriverier om filmen på grund av att den danska skådespelaren har sagt N-ordet i flertalet intervjuer. Något som gjort att drevet gått igång mot både honom och filmen. Kanske talar det för 'The Favourite'?

Den filmen handlar om drottning Anne som går i krig med fransmannen samtidigt som hon har en affär med sin rådgivare. Till råga på allt försöker hennes kusiner att störta henne från tronen. Med Emma Stone i en av huvudrollerna har filmen gjort stor succé och kan mycket väl snuva 'Green Book' på statyetten.

I 'Vice' får vi följa den amerikanske viceprecidenten Dick Cheney (Christian Bale) som suttit på samma post i flera årtionden. Historien kan kännas lite långdragen men skådespelarinsatserna är fantastiska med såväl Christian Bale som Amy och Sam Adams. 

Med tanke på alla negativa skriverier om Green Room kan det mycket väl bli så att 'The Favourite' lyckas vinna. Oddset 2,87 är snäppet högre än 2,10 men med tanke på vilka tider vi lever i ska Mortensens korkade kommentarer tas med i beaktning. Därför spelas en slant på 'The Favourite' till oddset 2,87 hos Bet365*.

Bästa skådespelare/skådespelerska

Denna kategori finns i fyra olika delar där det går att vinna bästa skådespelare/skådespelerska inom såväl drama som inom musikal/komedi. Det går också att betta på bästa regissör där Alfonso Cuaron (Roma) är favorit före Bradley Cooper.

Bästa skådespelare (drama)

* Bradley Cooper - A Star is Born (1,36)
* Rami Malek - Bohemiam Rhapsody (3,25)
* Willem Dafoe - At Eternity's Gate (13,0)
* Lucas Hedges - Boy Erased (21,0)
* John David Washington - BlacKkKlansman (26,0)

Det råder inga tvivel om att det blir en uppgörelse mellan Bradley Cooper och Rami Malek. Visst gör Bradley Cooper en fantastisk roll som dekadent  missbrukare och rockstjärna men samtidigt har Rami Malek, med all rätta, fått enormt mycket beröm för sin insats i Bohemian Rhapsody. Visst lämnade filmen en hel del att önska med det var knappast på grund av Rami Maleks insatser.

Det är hugget som stucket vem som vinner men magkänslan säger att Bradley Cooper kammar hem Golden Globe för bästa skådespelare i en dramaproduktion.   

Bäste skådespelerska (drama)

* Lady Gaga - A Star is Born (1,33)
* Glenn Close - The Wife (3,75)
* Melissa McCarthy - Can you ever forgive me (15,0)
* Nicole Kidman - Destroyer (15,0)
* Rosamund Pike - A Private War (19,0)

Oddsen talar för att Lady Gaga i sin första riktiga roll i en Hollywood-film blir belönad med en Golden Globe. Dock är det väldigt jämnt med Glenn Close som mycket väl kan (och enligt många förtjänar att) vinna för sin roll som fru till en framgångsrik manlig författare.

Det känns väldigt Golden Globe-aktigt att ge priset till Lady Gaga med tanke på att det är hennes debut och hur populär filmen varit i filmbranschen. Dock kan det finnas anledning att spela på Glenn Close till oddset 3,75 hos Bet365*.

Bästa skådespelare (musikal/komedi)

* Christian Bale - Vice (1,72)
* Viggo Mortensen - Green Book (2,50)
* Robert Redford - The Old Man and the Gun (9,0)
* Lin-Manuel Miranda - Mary Poppins Returns (17,0)
* John C. Reilly - Stan and Ollie (19,0)

Danskarna hejar självklart på Viggo Mortensen men efter hans minst sagt kontroversiella intervjuer ska han nog inte räkna med allt för mycket stöd hos de 93 utvalda journalister. Vissa kan tycka att sådant inte borde spela någon roll med tanke på att det är hans insatser som skådespelare som ska bedömas och inte hans kommenterer i media. Hur som helst har han tuff konkurrens av Christian Bale som gör det fantastiskt i 'Vice' och även utan hans uttalanden hade Bale nog ändå varit favorit till statyetten.

Det känns som att Christian Bale kammar hem segern här för hans prestation i 'Vice' som Dick Cheney. Oddsen 1,72 har dessutom relativt bra spelvärde för att vara en klar favorit och trolig vinnare.

Bästa skådespelerska (musikal/komedi)

* Olivia Colman - The Favourite (1,66)
* Emily Blunt - Mary Poopins Returns (2,50)
* Charlize Theron - Tully (13,0)
* Constance Wu - Crazy Rich Asians (13,0)
* Elsie Fisher - Eight Grade (15,0)

En av de jämnare kategorierna är den som bästa skådespelerskan i musikal/komedi. Olivia Colman gör det fantastiskt i 'The Favourite' men det går inte bortse från Emily Blunt som kanske gör det ännu bättre i 'Merry Poppins Returns'. Det är bara att hoppas att journalisterna inte har i åtanke att filmen 'The Favourite' är bättre än 'Merry Poppins Returns'.

Vi tycker att Emily Blunt förtjänar priset och därför spelas det att hon får en Golden Globe för sin prestation. Oddset 2,50 känns klart spelvärt dessutom.