Sådär ja, det är dags att plocka fram fredagsölen och kicka igång helgen. I vanlig ordning bjuder redaktionen på sina tips inför helgens allsvenska matcher. Och vad är det för jävla superhelg som väntar? Vi har ett glödhett Stockholmsderby och ett stormöte mellan Malmö FF och IFK Göteborg. Allt annat än full pott för redaktionen får ses som ett misslyckande, det är sen gammalt.

 

AFC Eskilstuna - Hammarby (2)

4.65 - 3.75 - 1.71

Hammarby gjorde en ganska stark match mot ÖSK borta senast, även om resultatet (3-0) kanske inte riktigt speglade matchbilden. Nyförvärven ser starka ut (framför allt norrmannen Sander Svendsen) och verkar passa bra in i det nya spelsystemet. Michelsen har nu en stark trupp till förfogande och ska kunna prestera bättre jämfört med vårsäsongen. Hamad ser också bättre ut än i våras nu när han fått Tankovic och Svendsen som lekkamrater. 

AFC chockade Malmö på hemmaplan och vann med 3-1 efter stor show av Mohamed Buya Turay. Han och Abdul Razak är avstängda vilket är två jättetapp. Man tappar inte bara det största offensiva hotet utan också balansen på mittfältet. Därför känns tvåan bra här. 

 

IFK Norrköping - Östersund (1)

2.05 - 3.45 - 3.40 

Det är någonting skumt med Peking, den framåtanda och det lagmaskineri som var så tydlig förut är som bortblåst nu. Visserligen vann man senast mot Sirius, men känslan är att det saknas vinnarmentalitet i laget. Är Jens Gustavsson för mjuk? Kanske. Här bör man dock ha en god chans att vinna mot ett, vad man kan anta, tröttkört Östersund. Avancemanget mot PAOK är givetvis en bragd, osv. Men efter Europamatcherna har man haft svårt att studsa tillbaka (DIF hemma undantaget). Mycket möjligt att det vilas en hel del spelare också. 

 

BK Häcken - Jönköpings Södra (1)

1.60 - 3.90 - 5.40

Häcken har lyft sig betänkligt efter uppehållet och har 6 raka utan förlust (3 vinster och 3 oavgjorda). Trots alla skador känns man stabilare än tidigare. Nu har man dessutom fyllt på med Ahmed Yasin (supersuccé) och Mathias Ranegie. J-Södra är klart på nedgång och har bara 1 seger på de 13 senaste matcherna i Allsvenskan. De var till och med nära att åka ut mot Utsikten (division 1) i Svenska Cupen men räddades av ett mål Arni Vilhjalmsson långt in i förlängningen. Eftersom man inte har några pengar har man inte heller kunnat värva in de spetsspelare som man så tydligt behöver. Fredrik Olsson från HBK är inte svaret på deras anfallsproblem. Tydlig etta här. 

 

AIK - Djurgården (X)

2.30 - 3.25 - 3.15

Stekhett Stockholmsderby på Friends Arena mellan AIK och DIF. Över 30 000 biljetter är sålda till toppmatchen. Hur ska detta sluta då? AIK står som knappa favoriter sett till oddsen, men DIF har varit det bättre laget på sistone - kanske till och med Allsvenskans hetaste lag för tillfället. Djurgårn har enbart Felix Beijmo som är tveksam, i övrigt är alla tillgängliga - inklusive superviktige Jonas Olsson. Men sen har vi det där derbyspöket som vanligtvis brukar fälla dem. Nu är man dock stabilare än på länge och har dessutom individuell kvalité i laget som inte funnits på flera år. 

AIK är svaga hemma på Friends, men de ligger trots allt trea och har en väldigt stark trupp. Kristoffer Olsson har äntligen kommit igång och nyförvärven känns som klippta och skurna för Norlings lagbygge. Men den där riktiga effekten har vi inte sett ännu även om Stefanelli, Obasi och Lindqvist är skickliga individuellt. Vi kör på kryss, ett klassiskt derbytips. 

 

Kalmar - Sirius (1)

2.30 - 3.20 - 3.15

Efter en svag start har Nanne-effekten slagit in. Malmö borta var en plump i protokollet, i övrigt ser Kalmar betydligt starkare ut efter uppehållet. Erton Fejzullahu, Mikael Dyrestam och framför allt Jonathan Ring är starka nyförvärv som kommer lyfta Kalmar från den absoluta bottenstriden, det är jag helt säker på. 

Sirius fortsätter med sitt spelsätt med eller utan Sarfo och Ogbu. Shkodran Maholli, Elias Andersson och Sam Lundholm är dock starka ersättare. Men frågan är om vi inte ser en liten dipp i Sirius nu? De förlorade stort hemma mot AIK, vann förvisso nästa mot Halmstad för att sedan åka på stryk mot Norrköping hemma efter en svag insats. Någon gång borde de dippa, för om man ska vara helt ärlig ska inte detta lag ha någonting med toppstriden att göra. Det får bli en etta här, mycket på grund av Kalmars goda form. 

 

Malmö - IFK Göteborg (1)

1.55 -  3.90 - 6.05

Malmö åkte på en oväntad smäll mot AFC senast (torsk 1-3), så därför bör man vara revanschsugna nu. Senast de möttes var i premiären på Nya Ullevi (den stora varianten), och det ska man väl inte dra några växlar av överhuvudtaget då det är två helt andra lag nu. 

Göteborg har fått fart på maskineriet efter Lennartssons uttåg och med nye tränarparet Westerberg/Nilsson, i kombination med nyförvärven Sakor och Adekugbe, så ser man ut som ett helt nytt lag. Men även om blåvitts form är på uppåtgående så blir nog detta en alltför svår nöt att knäcka. Malmö hemma brukar vara ett säkert kort. Etta. 

 

Elfsborg - Halmstad (1)

1.52 - 4.25 - 5.85

Elfsborg var på gång inför uppehållet men har nu fallit tillbaka i gamla synder. De har alltså fem raka utan vinst och Samuel Holmén, som är tänkt att vara Anders Svenssons arvtagare, ser väldig slö ut. Den spelstilen han har bygger på fart och löpkapacitet, och det verkar han ha tappat. Visst, man ska ha respekt för att han varit borta i 10 år från Allsvenskan, men ändå. Med den statusen han har måste man begära mer. Elfsborg är i grund och botten ett bättre lag så det här borde man ta på hemmaplan. Ett varningens finger utfärdas dock för HBK som vaknat till liv efter att Igor Krulj tagit över efter Janne Jönsson. Det kommer bli en kämpig höst för ”Kvastarna” men jag tror de har goda chanser att åtminstone klara sig undan direktnedflyttning. Ivo Pekalski och Haksabanovic är två tunga tapp. Däremot verkar Johan Oremo på g. Ettan känns trots allt rimlig här.

 

Sundsvall - Örebro (2)

2.70 - 3.30 - 2.55

Alexander Axén gör sin sista match som huvudtränare för Örebro SK. Ersättare blir andretränaren Axel Kjäll. Det är en väldigt märklig lösning måste jag säga – inte att Axel Kjäll tar över – utan tajmingen. Varför inte bara låta Kjäll köra på nu när Axén ändå ska dra? Oavsett vilket bör ett ÖSK med formtoppade Michael Omoh och Maic Sema slå Sundsvall. ÖSK har gjort det hyfsat efter uppehållet och bör hamna någonstans där i mitten, vilket är helt i sin ordning sett till truppen.

Giffarna däremot… Oj, vad det är tungt däruppe i norr. Inga nyförvärv, inga pengar och ett nedflyttningshot som växer sig allt starkare. Medan bottenkonkurrenterna gjort allt de kan för att undvika Superettan står Giffarna kvar på perrongen, helt handlingsförlamade. Spanjoren David Batanero blev äntligen tillgänglig för spel och ser ok ut, inte mer. I övrigt är det ruskigt tunt och nu saknas dessutom viktige Lars Krogh Gerson. Tvåa!

Oddsen hittar ni hos 10Bet*