För ett par veckor sedan skrev jag om vilka lag jag trodde skulle ta de fyra Champions League-platserna i Premier League. En utav dem, förstaplatsen, kan vi med största sannolikhet räkna bort då ingen lär rå på Manchester City. De tre platserna bakom är det desto tuffare att förutspå, här kan ni läsa hur min profetia löd för ett par omgångar sedan:

Premier League - Topp 4

 

Liverpool och Tottenham imponerar

Att Chelsea och Arsenal skulle få det tufft i kampen om topp 4 var något som jag misstänkte redan för ett par veckor sedan. Spelschemat för Chelsea är oerhört tufft och laget saknar en självklar målgörare. Morata och Giroud i all ära, men jämfört med övriga toppkonkurrenter så väger dem för lätt.

Arsenal har mycket på grund utav en mycket svag första halva utav säsongen satt sig i ett alltför svårt läge för att nå topp fyra. Januarifönstret kan ha stärkt laget men frågan är om det inte är för sent då man redan ligger ett antal poäng efter laget på fjärdeplatsen. Istället får Wenger rikta in sig på Europa League om man ska få spela Champions League nästa säsong.

Mot de lagen som imponerar istället. Både Liverpool och Tottenham känns mycket bra för tillfället. Liverpool sitter mest troligt i den bästa positionen för att ta en topp fyra placering då spelschemat ser oerhört tacksamt ut. Endast Manchester United och Chelsea finns kvar att möta utav topplagen, i övrigt är det motstånd som firma Salah, Mane och Firmino ska kunna vålla stora problem för.

Tottenham har en trygghet och tyngd i sitt spel som få andra. Trots att spelet inte stämmer alltid så fortsätter man tro på sin filosofi, lägg till en viss Harry Kane och det är enkelt att räkna ut att laget kommer vara med i toppen ända in på slutet.

Manchester United då, laget som inte imponerar men ändå tar sina trepoängare. José Mourinhos påstådda dispyt med Paul Pogba är något som måste lösas om laget ska kunna hålla uppe farten under slutspurten. Känslan är att truppen är för bra för att tappa Champions League-platsen. Varken Chelsea eller Arsenal är starkare och jag tror det kommer bli räddningen för United som inte ska vara helt nöjda med denna säsong.

 

Oddsen på vilka lag som slutar topp 4 stämmer i mångt och mycket överens med analysen ovan. Hos Toto2 står både Liverpool, Tottenham och Manchester United relativt lågt i odds medans Chelsea att nå topp fyra ger strax över 2 gånger insatsen. Arsenal då? Ja dem ger dig hela 23.00 gånger insatsen i skrivande stund!