Intressant utveckling i US Open får man säga. Och rätt intressant att oddsen för ovanlighetens skull faktiskt gått åt lite fel håll, åtminstone om jag får avgöra.

Jag plockar oddsen från Bethard, där man både kan läsa min tennisblogg och lyssna på min tennispodd. 

Så här såg det ut innan lottningen gjordes förra veckan.

  • Djokovic 2.35
  • Nadal 5.00
  • Federer 6.50

Ungefär sådär. Det svängde lite hit och dit sista veckan innan det drog igång, men som sagt, ungefär sådär.

Vad har hänt sen dess då?

Jo, lottningen har gjorts, där Nadal blev den stora vinnaren, något man kan läsa mer om i min artikel om det. 

Mycket överkomlig väg till final för Nadal

Men nu dessutom, nästan alla bra spelare på Nadals halva av lottningen har åkt ut. Thiem, Tsitsipas, Bautista och Khachanov, alla fick de lämna turneringen redan i den första omgången. De där fyra var fyra av Nadals fem största hot om en finalplats. Nu finns bara ett hot kvar, och chanserna att han slipper möta den spelaren är väldigt goda. 

Jag pratar förstås om Kyrgios som har skyhög kapacitet, men också är extremt lynnig och om han inte är på humör kan han förlora mot i stort sett vem som helst. 

Tittar man på en möjlig väg mot final för Nadal så ser den ut ungefär så här.

Kokkinakis-Chung-Cilic-Zverev-Monfils.

Det kan bli Kyrgios i semi, men ändå stor chans att han floppar bort sig. Han har ännu inte varit i semifinal i en Grand Slam-turnering och väldigt lite talar egentligen för att han ska orka så långt just den här gången. Kyrgios är också en spelare som Nadal en normal dag ska slå men framför allt, de andra spelarna han kommer ställas mot, det är spelare han normalt slår utan att ens behöva spela bra. Nadals chanser att nå final är enormt stora.

Mardrömslottning för Djokovic

Djokovic har fått en mardrömslottning, och hans hot kvarstår. Han kommer troligen tvingas ta sig förbi Medvedev i kvarten. Medvedev som just nu är klart närmast de tre största i nivå och han slog också Djokovic för bara en dryg vecka sen. Lyckas Djokovic ta sig förbi den kvartsfinalen är det troligt att det blir Federer som han var rejält underlägsen i Wimbledonfinalen i somras. Han vann, men Federer var bättre. Mycket tufft för Djokovic. 

Oddsen då? Vad har hänt? Hur ser de ut nu?

Det där är förstås fel. Att Djokovic kunnat gå ner i odds efter lottningen, det är faktiskt en fullständig gåta. Han fick den sämsta lottning man kan tänka sig, men ges ändå större vinstchans nu. 

Att Federers odds stigit, lite ologiskt. Han var semiseedad så man visste att han skulle behöva gå förbi både Djokovic och Nadal för att vinna så att han hamnade på Djokovic halva spelar egentligen ingen roll.

Stort spelvärde på Nadal hos Bethard

Men att Nadals odds inte störtdykt, det tycker jag det är det helt obegripliga. Det sjönk marginellt efter lottningen, en lottning där han var den stora vinnaren. Och sen har det sjunkit ytterst marginellt efter första omgången, där nästan alla hot mot hans finalplats försvann.

Så, slutsatsen, jag tyckte det var stort spelvärde i Djokovic till 2.35 för några veckor sen. Ni kan läsa om det i mitt speltips. Men nu är värdet på honom helt borta.

Lite värde på Federer, men jag tror han kommer få det svårt.

Men mest av allt, stort spelvärde på Nadal just nu. Inte bara för att jag tror att han går till final utan ännu mer för att chansen att Djokovic inte går dit med tanke på lottningen är ganska stor. Och om det inte är Djokovic som står där i finalen, då kommer Nadal plötsligt vara favorit till att vinna turneringen.

Spela på att Nadal vinner till högt odds här!