Vad händer egentligen med säsongerna i NHL och NBA? Och hur ser oddsen ut för att det ska bli någon fortsättning? 

Närmare 70 matcher av dryga 80 i grundserien hann spelas i både NHL och NBA och man förstår att det är lockande för ligorna och ägarna att försöka komma igång igen. Man skulle i så fall kastas direkt in i slutspelsjakten och därefter så klart slutspelet. Slutspelet som är den riktigt stora kassakon för NHL och NBA. Fullsatta arenor brukar man visserligen ha även i grundserien, men tittarsiffrorna när det gäller TV exploderar alltid i slutspelet. Stora tittarsiffror betyder pengar och pengar är det som dessa ligor bygger på. 

Det luktar slutspel i NHL

Vi tar ett snack med våra experter på hockey och basket för att kolla av hur landet ligger.

SHLmästaren, först av allt inget slutspel i Sverige och även kvalet upp till SHL avslutades. Tankar?

– Att det blir orättvist. Jag tycker att Luleå som segrare i grundserien borde fått ett SM-guld. Med en stor stjärna bakom givetvis och det hade inte legat någon direkt status i detta guld men det är svårt att argumentera mot att man varit tillräckligt bäst om man vinner grundserien över 55 matcher. 

– När det gäller kvalet givetvis ännu mer orättvist. Björklöven var all in på att gå upp i år och de hade varit klara favoriter om de fått möta Oskarshamn som det lutade mot. För mig är inte Oskarshamn mer SHL-lag än Björklöven bara för att de kom uppifrån.

– Oskarshamn kvalade sig neråt, Björklöven uppåt, och de var på väg att mötas på samma nivå i en direkt avgörande kvalserie. Förutsatt att Björklöven nu hade raskat av Timrå. Varför ska då Oskarshamn bli kvar och Björklöven åka ner? Jag tycker det känns fel. Man borde ha utökat nästa säsongs SHL med två lag. 

Missa inte: Odds NHL 2020/2021

Du lägger inga speltips på NHL men vi vet att du följer ligan nära. Vad tror du?

– Det beror helt på vilken inställning man har. Att spela klart säsongen på ett sätt som ens angränsar till det normala är inte aktuellt. Och inte möjligt. Enda chansen är att man väljer en spelplats, isolerar alla lag och spelare där, och sen spelar en förkortad version. Kanske genom att exempelvis plocka slutspelslagen som ligger där nu och köra ett slutspel med 16 lag som vanligt men i bäst av tre matcher. 

– Problemet är väl att 2019/2020 års mästare med en sån modell aldrig kommer ses som en riktig mästare men det skulle i alla fall vara ett sätt att dra in pengarna.

Boston en berättigad favorit

Vilka vinner då? Om de kommer igång?

– Visste ni att Boston leder NHL i poäng just nu trots att de har 0-7 i straffavgöranden? De inte bara leder, de leder ganska klart, med sex poäng, och som sagt, inte vunnit en enda straffläggning. I slutspelet avgörs inga matcher på straffar. Eller ja, helt ärligt, med den modell jag tror på för årets slutspel kan nog just det bli aktuellt.

– Men hur som helst, Boston tror jag. Inte minst för att de är ligans bästa bortalag, och i slutspelet lär denna gång alla lag få spela på bortaplan, utom möjligtvis ett. 

Bra odds på Las Vegas enligt experten

Om man vill ha ett lite högre odds då?

–Jag lägger betoning på lite här. För jag tror ändå att det kommer vara ett av de bästa lagen som vinner. Jag skjuter vilt från höften här, men jag ser Las Vegas som en förhållandevis trolig spelplats om man nu skulle välja den modell som jag tror på.

– Det blir givetvis ingen publik på plats men kanske en liten fördel att få spela i sin hemstad och egen arena i så fall. Dessutom ett av ligans bästa lag så Las Vegas kan man så klart också spela på.

Många har Tampa Bay som favorit till Stanley Cup, men du känner inte så?

– Om man slår samman spelbolagens odds så är Boston och Tampa Bay delad favorit på något sätt. Där väljer jag absolut Boston.

– Tampa Bay är livsfarliga och har hur hög kapacitet som helst men jag tycker Boston sett bättre och mer stabila ut den här säsongen och därmed lär de få det lättare att komma igång.

Till slut, bara ja eller nej. Blir det något slutspel?

– Ja.

Vi tackar SHLmästaren och längtar till att den svenska hockeyn drar igång igen så vi kan läsa hans grymma speltips. Hans statistik finns här och om man vill följa honom gör man det på hans profil.

Slutspel troliga i basketen

Vi går vidare till basket och NBA där vi har en annan mycket duktig expert här på betting.se. Experten med användarnamnet NBA lägger normalt ut speltips på alla former av basket på hög nivå och siffrorna ser mycket bra ut. 

Hur är livet utan basket, NBA?

– Tufft. Jag är inte en av de som suttit och stirrat på den taiwanesiska basketen som hållit igång de senaste veckorna.

– Basket är helt ärligt en idrott som är ganska beroende av att spelarna är bra och därmed längtar man ju en del efter att det ska dra igång på hög nivå igen.

Den svenska Basketligan är avslutad sen länge och Borås fick SM-guldet. Kring Euroleague är inget beslut taget och kring NBA är det också osäkert. Vad är din känsla?

– Att resa omkring i Europa just nu, det måste väl vara bland det mest omöjliga man kan tänka sig. Euroleague i sin normala form är därmed totalt omöjligt. Man hade dock kommit långt i grundserien och skulle förstås kunna gå på slutspelet direkt. Slutspelet som i sitt slutskede normalt brukar spelas på en och samma plats från semifinal och framåt.

– Jag tror man kommer köra något liknande. Skicka fyra eller åtta lag till en stad och sen kora en mästare. Det senaste budet jag hörde var att Serbien i form av deras president erbjudit sig. 

– I NBA kommer man göra just så. Det är jag helt övertygad om. Jag skulle nog sträcka mig till att säga att om det är en proffsliga som ska avsluta sin säsong så är det NBA. Spelarna har uttalat sig om att säsongen ska avslutas till varje pris och det med Lebron James i spetsen.

– Med såna uttalanden kan det nog i princip inte gå fel. Positivt i den här aspekten tror jag att James i år spelar i ett lag som har chansen på titeln. Han är den spelare som har mest inflytande av alla, överlägset mest inflytande, och han får med sig de andra.

– Hur man kommer göra det kan man så klart inte slå fast ännu men jag tycker den här idén om att skicka alla lag till Disney World i Florida där man skulle isolera alla spelare och all personal som behövs för att spela klart alla matcher låter realistisk. Skulle troligen innebära en hel del matcher på bra tider för oss här i Sverige också.

– Vi tackar och tar emot i så fall. 

Missa inte: Odds på NBA

Kan vara klokt att leta skrällar

Så det blir spel, hur går det då?

– Det man ska tillägga är kanske att jag tvivlar starkt på att man kommer kunna köra bäst av sju matcher genom hela slutspelet. Det kan säkert bli bäst av tre i första omgången, sen kanske bäst av fem och möjligen bäst av sju först i en eventuell finalserie. Detta kommer göra det mycket mer chansartat så ska man spela just nu ska man kanske titta lite på skrällarna.

– Lakers, Clippers och Bucks är favorittippade. Det är som det ska vara. De är de tre bästa lagen. Men ser man till hur slutspelet antagligen kommer spelas hade jag som sagt tittat på en skräll och där tycker jag att Rockets sticker ut.

– Det kommer inte finnas mycket tid för spelarna och lagen att komma igång och vad är då bättre än att luta allt mot en enda spelare? James Harden kan nog bära Rockets en väldigt bra bit.

– De har också Russell Westbrook som är samma typ av spelare, som kan bära ett lag helt ensam och om dessa två bara får till balansen sinsemellan kan de bli sjukt effektiva i det här slutspelet.

Intressant odds på Mavericks

Om man vill ha ett riktigt högt odds då?

– Jag tycker ju Rockets till 14 gånger pengarna är högt. Men gapar man efter mer så, Mavericks skulle jag säga. Luka Doncic och Kristaps Porzingis är två superspelare som kanske har lite för dåliga spelare runt sig, men de är absolut inte långt bakom de bästa lagen. 

– Sen finns det en riktig rysare också. Jag har inte hört ett ord om det så det är väl bara i mitt huvud det är möjligt men Nets har både Kyrie Irving och Kevin Durant i sin laguppställning, plus helt okej spelare runt dem.

– De når slutspel utan dessa två megastjärnor den här säsongen vilket är grymt starkt. Irving har spelat lite, Durant inte alls. Tänk om man bestämmer sig för att spela slutspelet i augusti någonting? Det är då som Durant är tänkt att vara tillbaka från sin skada, och Irving lär också vara det.

– Med dessa två i laget är Nets ett av ligans tre bästa lag och även om de skulle vara lite rostiga, jag tycker det är ett misstag att helt bortse från möjligheten.

Vi förstår nog svaret på frågan men vi måste ändå. Ja eller nej, blir det ett slutspel?

– Ja.

Det låter ju positivt det där. Enligt våra experter blir det slutspel i både NHL och NBA om än kanske i dess normala former. Vi tackar för alla svar och idéer och längtar till det att sporten drar igång igen.

Tills vidare kan du som gillar betting botanisera bland de senaste oddsbonusarna.