Slår Ovechkin Gretzkys målrekord?

Kan den nu 35-årige ryssen slå Gretzkys nästintill ointagliga målrekord på 894 mål?

Förra säsongen tog Alexander Ovechkin ännu ett steg närmare Gretzky när han den 22 februari i matchen mot New Jersey Devils nådde sitt 700:e NHL mål i karriären. När säsongen var över slutade siffran på 706 mål. Det placerar honom som den åttonde genom historien meste målgöraren i NHL. Bakom honom hittar vi några av de mest välkända namnen som spelat i ligan där Messier med sina 694 mål blev nedpetad till nionde plats och Steve Yzerman som slutade karriären på 692 gjorda mål hamnat på plats 10. Andra storheter han passerat är Mario Lemieux, Teemu Selänne, Joe Sakic och Bobby Hull.

Odds: Vem gör mest mål under NHL-säsongen 2020/21

Du kan redan idag lägga odds hos Betsson* på den spelare du tippar gör flest mål i NHL under säsongen.

Spelare Högsta odds Spelbolag
Auston Matthews 6,00
Alexander Ovechkin 8,00
Connor McDavid 10,00
Nathan MacKinnon 11,00
Leon Draisaitl 11,00

Här hittar du alla odds på skyttekung i NHL 2021

Närmast att gå om på listan blir Mike Gartner(708)som han med lätthet kommer att passera. Det är bara två mål upp, kanske redan i premiären borta mot Buffalo Sabres? Om han håller upp samma snitt som förra säsongen där det blev 48 mål på 68 spelade matcher skulle han isåfall om han spelar alla matcher i år hamna på 36 mål på 56 matcher. Det blir totalt 742 gjorda mål, vilket skulle ta honom hela vägen upp på plats fyra med ett mer mål gjort än Brett Hull(741).  

Kan nå plats 3 redan nästa säsong

Om det blir så att NHL-säsongen 2021-22 spelas som vanligt, är det 82 matcher som ska avhandlas och vid det här laget är Ovechkin 36 år. Fortfarande i en bra ålder för att fortsätta producera mål, hans nästa steg blir att klättra förbi Jaromir Jagr som ligger på plats 3 med sina 766 fullträffar. Om Ovechkin håller sig fri från skador och spelar alla matcher borde han nå över 50 mål, minst och isåfall slutar han säsongen på totalt 792 gjorda, vilket är en tredjeplats med bara 9 ynka mål upp till andraplatsen som innehas av Gordie Howe på 801.

Att Ovechkin slutar på andraplats som den näst bäste målgöraren i NHL genom tiderna är inte helt osannolikt och något vi förmodligen kommer att se. Mer tveksam till att han faktiskt når hela vägen till förstaplatsen, för när NHL-säsongen 2022-23 startar är Ovechkin 37 år och peaken ska historiskt sett vara nådd här. Men sen beror det på hur länge han spelar i ligan och hur länge han kan hålla upp samma offensiva produktion.

Om han skulle slå Gretzkys rekord skulle det vara helt fantastiskt, dels för att det är svårare att göra mål i dagens NHL eftersom att i ligan spelas det mer defensiv hockey jämte 80/90-talet när Gretzky var som bäst och dels för att Ovechkin som passerat 30-strecket hållt ett snitt på 0,64 mål per match de senaste tre säsongerna. Han är en helt fantastisk målskytt och en av de bästa någonsin oavsett om han slår rekordet eller inte.

Här hittar du högsta odds på NHL-säsongen 2020/21

Bäckström viktig i Ovechkins målproduktion

Gretzky-Kurri som bildade kedja tillsammans i Oilers under 80-talet och senare i La Kings under 90-talet räknas som den bästa duon genom tiderna i NHL. Även om Gretzky är den spelare som gjort mest mål i NHL genom tiderna var han kanske främst känd för sina framspelningar. Av de 601 mål Jari Kurri gjorde under karriären passade Gretzky fram till 364 av dessa. Men Kurri var även högst delaktig i ”The Great One” och dennes målrekord då han spelade fram till 196 av de 894 gjorda målen.

Läs också vår artikel om vilken svensk som gör mest mål under NHL-säsongen 2020/21

Bäckström är den spelare i Washington Capitals som gjort flest assist och på andraplats den spelare som gjort mest poäng i klubbens historia efter sin mångårige kedjekamrat, Alexander Ovechkin, som innehar förstaplatsen. Förutom att de två tillsammans redan etablerat sig som en av de mest poängproducerande duos som någonsin spelat i NHL fick de säsongen 2018 ta hem det finaste priset ett lag kan uppnå inom hockey på klubblagsnivå när de bärgade Stanley Cup-bucklan till huvudstaden.

Vi vet inte huruvida det kommer att gå för Ovechkin och hans jakt på Gretzky i toppen av målligan, men på vägen dit kommer Nicklas Bäckström vara en vital del för att han ska klättra ytterligare.

NHLs främsta målskyttar genom tiderna topp 10

Här följer listan på de tio spelare som gjort mest mål genom historien i NHL.

Plats Spelare Antal gjorda mål
1 Wayne Gretzky 894
2 Gordie Howe 801
3 Jaromir Jagr 766
4 Brett Hull 741
5 Marcel Dionne 731
6 Phil Esposito 717
7 Mike Gartner 708
8 Alexander Ovechkin 706
9 Mark Messier 694
10 Steve Yzerman 692