Efter 8 omgångar skedde så den första tränarförändringen i SHL. Det är väldigt tidigt, ovanligt tidigt skulle jag påstå. Men när fjolårets finallag Brynäs IF, inte startat bättre än 2 segrar på 8 matcher, så kom det inte som en överraskning att man valt att entlediga Roger Melin under fredagsmorgonen.

Återkomsten till hans forna klubb blev alltså ovanligt kort, med tanke på att Brynäs signade upp honom för två år, innan den här säsongen startade. På gamla meriter kommer ingen speciellt långt, allra helst om inte personen utvecklats och hittar nya lösningar på problem som uppstår. Eller inte har förmågan att få med sig laget. Melin som senaste sejouren i Brynäs, 1999, tog dem till ett SM-Guld har därefter varit ute på en brokig och stundtals lyckosam resa, men där han de senaste säsongerna ändå lyckats klart godkänt med sitt AIK.

I mitt senaste inlägg var jag helt inne på att Rögle skulle göra sig av med Anders Eldebrink, så har inte blivit fallet, ännu, men där sitter klubben, Rögle, med ett flerårskontrakt med tränaren, och kanske anser det kostar för mycket för att göra den förändringen.

Brynäs väljer, trots tvåårskontraktet, att göra de som många supportrar ropat efter under ett antal omgångar, att sparka Roger Melin. Melin blir därmed den första tränaren som får lämna sitt uppdrag i SHL denna säsongen. I Hockeyallsvenskan bytte Södertälje tränare tidigare i veckan då Nichlas Falk ersatte Mats Waltin.

 

Vad gick fel?

Det är inte helt lätt att peka ut några direkta saker som gått fel, det är snarare en kombination av flera omständigheter, men det här är några.

 • Fel ledarfilosofi, Roger Melin, den lugna typen som inte brusar upp, verkar ta det lite som det kommer, bra på att få en grupp att jobba för varandra. Föregångaren Thomas "Bulan" Berglund tvärtom, het, energisk, intensiv och påtalar detaljer, hela tiden, träning som match. Dagens spelartrupp verkar föredra det sistnämnda, och det är också något som speglades i Brynäs sätt att spela i fjol.
   
 • Dålig scouting. Klart underbetyg åt de styrande i Brynäs, och sportchef Stefan Bengtzén. Något som han tog på sig när beskedet kom idag fredag. De visste vad man fick, men då Melin INTE var Brynäs förstaval till den här säsongen så kan det vara att ledningen inte heller har det tålamod som normalt krävs vid en jobbig start för föreningen.
   
 • Osäkra roller, spelarna verkar inte veta exakt hur de ska agera i de situationer som uppstår. Ett underbetyg till tränaren om man inte kan förmedla det. Han verkade inte kunna nå fram till spelarna med sitt sätt att spela på, det blev för otydligt.
   
 • Dåligt målvaktsspel, det ska inte skyllas på målvakterna, men de har haft en minst sagt svag start, Felix Sandström och David Rautio. Osäkert målvaktsspel sprider sig i ett lag, om spelarna inte litar på sina burväktare, agerar man också på ett annat sätt i försvarsspelet. MEN vet inte spelarna ute på plan vad man ska göra, och hur laget ska spela så blir det också svårare för målvakterna att agera rätt. En ond cirkel skapas.
   
 • Skador på nyckelspelare. Simon Bertilsson är en av seriens bästa backar när han är frisk, betydelsen för Brynäs har vi sett när han missat ett antal matcher i inledningen. Elias Fälth, en annan back som inte spelat ännu pga skada, är en av fåtal backar som har en bra speluppfattning och kan både hålla i puck och leverera ett bra förstapass. Det har saknats, då uppspelen överlag varit oerhört slarviga. Offensivt så gick Jesper Jensen sönder för två matcher sedan, förstacentern behövs i alla matcher. Sen har Brynäs inte lyckats få samma fart på produktionen för förstafemman, där tredjelänken Aaron Palushaj inte klickat med Jensen/Clark.

 

​Vem tar över?

I slutändan kan vi inte summera detta förrän efter säsongen om det var rätt eller fel. I dagsläget är det troligen rätt väg att gå, även om Melin oftast varit en slowstarter med sina lag. De klubbarna har varvat upp lite senare under säsongen. Men för Brynäs fanns det ingen annan väg att gå. Att vara nere på ett snitt på BARA 4000 personer på matcherna är inte hållbart i längden. Och fortsätter laget förlora lär inte fler folk komma och titta. Då blir nog förlusterna av förlorade intäkter betydligt kostsammare. Dessutom ett oerhört viktigt år för samtliga SHL-klubbar då TV-kontraktet med CMore höjs ordentligt till kommande säsonger.

Mycket svårt att hitta en tränare med rätt filosofi för Brynäs just nu, det är inte många intressanta tränare lediga som skulle passa för uppdraget. Men det bör vara ett mycket väl noggrant avvägande beslut om den riktning Brynäs ska gå efter framöver.

 

//@stellanovicz