Sju av åtta lag klara för kvartsfinal


Det har varit underhållande åttondelsfinaler i Stanley Cup såhär långt med fysiskt och hårt spel. Det är bara två matchserier som gått så långt som till match sju. En av matchserierna är den mellan Chicago - St. Louis. Där St. Louis tillslut vann efter en riktig rysare. Troy Brouwer stod för det matchvinnande målet i mitten på tredje perioden och resultatet 3-2 höll sig matchen ut. Nu är återstår det bara en match i åttondelsfinalerna och det mellan Anaheim - Nashville där ställningen är 3-3 efter att Nashville tog en viktig seger i senaste matchen.

Kvartsfinalerna


Dallas Stars - St. Louis Blues

Inatt blev det klart att Dallas får möta St. Louis efter att Blues slagit ut Chicago i den sjunde avgörande matchen. Dallas är ett av lagen som jag tror kan gå hela vägen till final, med tanke på hur bra form många av deras spetsspelare just nu befinner sig är de oerhört svårstoppade. Men St. Louis är inte ett lag att underskatta, de slog precis ut regerande mästarna Chicago och spelar med ett stort självförtroende.

Denna matchserien är svårtippad men jag tror att St. Louis kommer få det betydligt tuffare än vad de fick mot Chicago. Dallas spelar en fysisk och snabb ishockey och varje liten millimeter motståndaren St. Louis tummar på kommer Dallas att ta vara på.

San José Sharks - Vinnaren av Anaheim - Nashville

Vilka San José ställs emot är fortfarande inte bestämt. Vilket lag det än blir tror jag att de kommer bli en jämn och tät matchserie. Backen Brent Burns har varit makalös, med sina åtta poäng på fem matcher är han den poängbästa backen hittills. En otroligt viktig kugge i San Josés powerplay tillsammans med Thornton, Marleu och Pavelski.

Men oavsett motstånd tror jag att San José kommer ta hem denna matchserien. Något som jag inte hade tippat innan slutspelet börjat men efter att ha slagit ut Los Angeles såpass enkelt och spelat en oerhört bra ishockey är det svårt att inte hålla dom som favoriter.

Washington Capitals - Pittsburgh Penguins

Den kvartsfinal jag tror kommer bjuda på mest underhållande ishockey är förmodligen denna mellan Washington och Pittsburgh. Två spelskickliga lag som båda har en spelidé på att äga mycket puck och få långa anfall. Dessutom består båda trupperna av några av världens bästa spelare, Ovechkin, Kuznetsov, Bäckström, Crosby, Letang, Kessel. Spelformen powerplay kommer ha otroligt stor betydelse så räkna med två lag som har stor fokus på att undvika utvisningar.

Tampa Bay Lightning - New York Islanders

Florida var solklara favoriter att ta sig vidare från åttondelen. De var till och med ett av favoritlagen att vinna sin konferens. Men Islanders visade sig starka och tack vare John Tavares som avgjorde i den andra övertidsperioden i match sex. Det var första gången Islanders vann en slutspelsomgång på 23 år så det var en speciell stämning i Barclays Center. Nu ställs man mot Tampa som enkelt slog ut Detroit med 4-1 i matcher.

Det är något speciellt med Tyler Johnson och slutspel. Efter förra årets succé i slutspelet var det många som hade höga förväntningar på den kortväxte forwarden. Men förväntningarna blev inte besvarade och det blev rent poängmässigt en mindre bra säsong för Johnson. Men sen drog slutspelet igång och då vaknar han till. Sju poäng på fem matcher och det är bara Nikita Kucherov som är bättre på åtta poäng. En livsfarlig forwardskombination som Islanders måste hålla koll på. Stamkos är fortfarande skadad för Tampa men de verkar klara sig bra utan honom. Det tyngsta avbräcket är svenske Anton Stålman som eventuellt kommer tillbaka till spel någon gång under kvartsfinalserien.

Tre favoriter i kvartsfinal i Stanley Cup


1. Washington Capitals

Det är egentligen inga konstigheter att Washington hålls som favoriter i slutspelet med tanke på att de vann President Trophy. Det är de laget som imponerat mest under hela grundserien och delar av slutspelet. Men frågan är om Ovechkin håller den fantastiska målform som han ändå befinner sig i. Han har gjort 154 mål på tre säsonger och han har vunnit Maurice Richard Trophy (bästa målgörare i grundserien) fyra år i följd. Kan han tillsammans med Bäckström, Kuznetsov och Braden Holtby som är en av de bästa målvakterna i världen, bära Washington till den allra första Stanley Cup-titeln i klubbens historia?

2. Dallas Stars

Jamie Benn och Jason Spezza är den hetaste duon i slutspelet just nu. De slog nästan på egen hand ut Minnesota med 4-2 i matcher och har på dessa sex matcher svarat för 19 poäng. Det enda problemet i truppen är egentligen målvaktsspelet som sett lite osäkert ut. Antti Niemi och Kari Lehtonen är förmodligen en av ligans bästa målvaktsduo men i slutspelet har Niemi haft det tufft. Han har en räddningsprocent på 87.0 medans Lehtonen har på två mer matcher spelade 91.1%. Ingen av målvakterna har direkt imponerat och en storspelande målvakt är något som är nödvändigt för att ta sig långt. Men jag är ändå inte orolig, det är två målvakter med mycket rutin och de vet vad som krävs från både dom och laget.

3. San José Sharks

Kanske en liten överraskning men på det sättet San José spelat är det ett lag som lika gärna kan gå hela vägen. Jag tror vi kommer att få se en matchserie mellan Dallas och San José i nästa slutspelsomgång, alltså i semifinalerna.

Spelare som Joe Thornton och Patrick Marleu börjar komma till åren men trots det håller båda spelarna fortfarande världsklass. De har rutin som inte många andra spelare har, OS-guld, VM-guld, och massvis med utmärkelser. Men det ingen av spelarna vunnit är Stanley Cup. Rutin blandat med några unga kanske inte så välkända spelare har visat sig vara ett vinnande koncept och frågan är bara hur långt det räcker.

Favoriter till att vinna Stanley Cup