Världens största och hetaste hockeyliga går nu in i slutspelsfasen där Florida Panthers är vidare till final och sista mötet i semifinalen mellan Vegas Golden Knights och Dallas Stars skedde natten till den 30/5, där de förstnämnda gick vidare från Western Conference-finalen. Vi tar en närmare titt på de största favoriterna till Stanley Cup-titeln. Vi går igenom form, värvningar och Stanley Cup odds för de två kvarvarande finallagen.

Spela på Stanley Cup hos Expekt

Topp 2 favoriter att vinna Stanley Cup.

Här nedanför har vi listat lagen som fortfarande har chans att vinna Stanley Cup.

Vegas Golden Knights

Vegas Golden Knights är nästan alltid ansedda som outsiders. Målvaktspositionen var dock ett stort frågetecken för Golden Knights sedan det blev offentligt att Robin Lehner skulle missa säsongen med en nackskada. Logan Thompson tog över spaden men blev även han skadad och reservmålvakten Laurent Brossoit visade sig inte hålla. Ett tag var det riktigt rörigt i Golden Knights men nu har man tagit in rutinerade Jonathan Quick från Los Angeles Kings.

Vegas låg i toppen av Pacific Division under hela säsongen trots skador på nyckelspelare som Jack Eichel, Alex Pietrangelo och Shea Theodore. Hemligheten stavas defensiven som Bruce Cassidys verkligen fått ordning på.

I Stanley Cup har man i ganska kontrollerad stil slagit ut Winnipeg, Edmonton och nu senast Dallas Stars i Western Conference-finalen. Näst på tur står Florida Panthers i finalen

Vegas, som var i Stanley Cup-final 2018, är hungriga på revansch. 

Arena: T-Mobile Arena
Division: Pacific Division
Stad: Las Vegas

Florida Panthers

Florida Panthers är den stora skrällen i årets Stanley Cup som nu är i final. Och så bra som de har sett ut hittills under slutspelet så har de ändå en högst rimligt chans att vinna. Det är framför allt fixstjärnan Matthew Tkachuk som stått för det kreativa, både i grundserien och i Stanley Cup. Hittills har amerikanen gjort 16 poäng på tolv matcher och har varit hur bra som helst. Om han bara fortsätter att leverera kan det bli en trevlig vår på östkusten. 

Från ett svenskt perspektiv är det roligt att följa Gustav Forslings framgångar i Florida. I grundserien snittade han över 0.5 poäng per match och har stått för 2+3 så här långt i Stanley Cup. Han är en viktig kugge både i Panthers offensiv och defensiv. 

Att Panthers inför semifinalerna endast stod i oddset 4,20 att vinna Stanley Cup vittnar om att de verkligen är att räkna med. Och det är klart, slår man ut suveräna Boston och städar av Toronto så kan man mycket väl vinna hela slutspelet. 

Arena: FLA Live Arena
Division: Metropolitan Division
Stad: Florida

FAQ: Favoriter att vinna Stanley Cup

Här samlar vi vanliga frågor och svar om favoriterna i Stanley Cup

Vilka är favoriter att vinna Stanley Cup?

Boston Bruins var storfavoriter att vinna Stanley Cup 2023 men nu har Florida Panthers lägst odds.

Kommer Boston Bruins vinna Stanley Cup 2023?

Nej, Boston är utslagna ur Stanley Cup 2023

Vilka lag är med i Stanley Cup 2023?

Följande lag kvalade in till Stanley Cup 2023: Boston Bruins, Flordia Panthers Toronto Maple Leafs, Tampa Bay Lightning, Colorado Avalanche, Dallas Stars, Minnesota Wild, Winnipeg Jets, Vegas Golden Knights, Edmonton Oilers, Los Angeles Kings, Seattle Kraken, Carolina Hurricanes, New York Islanders, New Jersey Devils, New York Rangers. De lag som återstår i Stanley Cup-slutspelet är Florida Panthers och Vegas Golden Knights