Betfair sticker ofta ut med att ha roliga specialspel på allt möjligt här i världen. På idrott givetvis men även politik och annat. Som det här. Man har precis kommit ut med odds på möjligheten att Nordkorea och Sydkorea sluter fred och förenas i en nation innan 2023 års slut. Inom drygt fyra år, med andra ord.

En på tre alltså. Korea, som från början av 1900-talet till slutet av andra världskriget 1948 var en japansk koloni men som efter kriget delades upp i två stater mellan Sovjet och USA, Nordkorea och Sydkorea, kan till slut vara på väg att bli en enad nation. Om man ska tro Betfair alltså, 33% chans. 

Koreakriget pågår officiellt fortfarande

Huruvida nationerna officiellt ligger i krig med varandra är aningen oklart, men i och med att man då och då ses för att diskutera en fredslösning får det kanske trots allt betraktas som att Koreakriget, som startade 1950, fortfarande pågår om än i vilande form. Ett vapenstillestånd undertecknades 1953 och en fredsdeklaration undertecknades 2007, men ett permanent fredsavtal verkar ändå vara en bit borta. Senast nationerna träffades för att diskutera ett sådant var under 2018. Men på papperet har grannarna alltså varit i krig med varandra i snart 70 år.

Trevande försök har emellertid gjorts på senare år. Exempelvis när de båda länderna tävlade under en och samma flagga i OS i Pyeongchang 2018. 

Hinder på vägen finns onekligen där. Som att gränsen mellan länderna är den hårdast bevakade i hela världen. Att Nordkorea under alla år varit en diktatur, Sydkorea en demokrati. Och kanske inte minst, att Sydkorea är ett av världens rikaste länder med en 11:e plats på listan över länder med högst BNP. Nordkorea å sin sida är ett av världens fattigaste länder. 

Vem sitter på nyckeln då?

Trump sitter på nyckeln till lösning?

De båda ländernas ledare givetvis, men kanske ännu mer Donald Trump som vid ett par tillfällen träffat Nordkoreas ledare Kim Jong Un för att diskutera kärnvapenfrågor. USA och Sydkorea har naturliga, nära band mellan sig så om Trump kunde få med Nordkorea på tåget skulle resten säkert vara åtminstone någorlunda genomförbart. 

För att spelet ska betraktas som vunnet och vinster betalas ut krävs det att FN erkänner det förenade Korea som en suverän stat. 

Läs allt om Trumps chanser att bli omvald som USA:s president.

100% upp till 1 000 SEK

18+ | Regler och villkor gäller
Läs recension
100% upp till 1000 SEK i välkomstbonus!
Världens största spelbörs
Även poker & casino
18+ | Regler och villkor gäller