Den franska ligatrean Lyon tar emot spanska serieledaren FC Barcelona på Parc Olympique Lyonnais i Lyon. Katalanerna är solklara favoriter i såväl den här matchen som att ta sig vidare. Dock lär det vara ett taggat hemmalag då detta är första gången på sju år som Lyon tagit sig vidare från gruppspelet i Champions League. Avspark 21:00!

1X2 odds, Lyon - Barcelona, Tis 19 feb 2019 at 21:00

Lyon

Lika

Barcelona

Hemmalaget Lyon

Lyon ligger trea i Ligue 1 och är i fin form med sex vinster på de sju senaste matcherna. Upp till PSG på förstaplatsen är det dock 16 poäng så det lär inte bli något guldfirande för laget. Inte heller i Champions League lär det bli något firande även om man inledde starkt med att vinna över Manchester City på bortaplan med 2-1. Därefter blev det fem raka kryss vilket gjorde att man hamnade tvåa sin grupp bakom just City. 

Samtidigt blir det ingen lätt uppgift för Barcelona även om Katalanerna är klara favoriter. Lyon har bara förlorat en av sina tio senaste matcher i Europa och har endast en förlust på deras 13 senaste hemmamatcher i Europa-sammanhang. Nu möter man Barcelona på hemmaplan för första gången sedan februari 2009, en match som slutade 1-1. I returmötet föll man dock med hela 5-2.

Bortalaget FC Barcelona

Även om det finns möjligheter till en dubbel i form av La Liga och Copa del Rey är det utan tvekan på Champions League som fokus ligger i år hos den katalanska klubben. Laget har inte vunnit turneringen sedan 2015 och har åkt ur kvartsfinalen två av de tre senaste säsongerna. Alla tre åren har man dessutom fått se ärkerivalen Real Madrid lyfta pokalen. Appropå det, glöm inte heller att vi har el classico stream nu om ett par veckor.

Detta är det 15:e året i följd som de spanska giganterna har nått slutspelet i Champions League och de har tagit sig vidare 12 av 14 gånger. Ernesto Valverdes mannar har inte vunnit på sina fem senaste bortamatcher i CL-slutspelet men vann mot både PSG och PSV Eindhoven i säsongens upplaga. Totalt hade laget 14 poäng i gruppspelet där de enda poängtappen kom hemma mot Tottenham och borta mot Inter. 

Det kan bli en tuff uppgift för Katalanerna med tanke på att man endast vunnit sju av sina 19 senaste bortamatcher i Champions League.

Inför matchen

Lyon kommer till spel utan sin kapten Nabil Fekir, ett tufft avbräck för hemmalaget. 25-åringen missar matchen på grund av avstängning och med 11 mål framåt under säsongen kommer den offensiva yttern att saknas. Mittfältaren Tanguy Ndombele och försvararen Jason Denayer är också osäkra till spel. Glädjande för hemmalaget är att Marcelo är tillbaka. Håll ett extra öga på Mempis Depay som gjort sex mål och 13 assist under säsongen.

Barcelona saknar Thomas Vermaelen som fick problem med sin vad mot Valladolid och mittbacken joinar Rafinha, Jasper Cillessen och Arthur på läktaren. Samuel Umtiti är också osäker att komma till spel på grund av ett problem med sitt knä men "Barca" har flertalet spelare tillgängliga som inte spelade mot Valladolid i helgen.

Luis Suarez, Ivan Rakitic, Clement Lenglet och Nelson Semedo är alla tillbaka men däremot kan Coutinho mycket väl hamna på bänken igen med Ousmane Dembele som kan få starta tillsammans med givna Messi och Suarez.