Efter två veckors stenhårt matchande är det idag söndag dags för final i Franska Öppna. Rafael Nadal mot Dominic Thiem, samma finalpar som förra året. Då föll Thiem igenom fullständigt och Nadal kunde vinna utan strid. Likadant i år? Antagligen inte.

Thiem är den spelare som har bäst statistik mot Nadal grus, och han är nog också den som haft lättast mot Nadal av alla motståndare Nadal haft genom åren. Han har ett spelsätt som passar Nadal ungefär så dåligt som det bara är möjligt, och då Nadal har som en liten svaghet i att han inte är så bra på att anpassa sig taktiskt efter sin motståndare, det blir väldigt stort utslag på att Thiem har ett spel som fungerar bra mot Nadal.

Forehanden är Thiems riktigt stora styrka och han kombinerar den med blixtsnabba fötter och en grym uthållighet. Det som krävs mot Nadal är att man har ett vapen för att kunna slå igenom honom, och just det har Thiem. Nadal har inte det högsta tempot i sitt spel om inte motståndaren pressar upp det och han har goda marginaler i sina slag, både över nätet och till linjerna. Thiem kommer få alla chanser att använda sin fantastiska forehand idag och det är allt annat än till Nadals fördel.

Nadal berättigad storfavorit till att vinna Franska Öppna

Oddsen då? Nadal, med 11 titlar i den här turneringen mot att Thiem aldrig vunnit en Grand Slam-titel. Nadal är högst berättigad storfavorit.

Thiem vann deras enda möte i år. Han vann ganska enkelt i Barcelona där Nadal var helt under isen. Nadal har imponerat stort i Franska Öppna hittills, och även om Thiem slagit Nadal flera gånger på grus, frågan är om han någon gång slagit Nadal när Nadal är i såhär pass bra skick. Antagligen inte. Frågan är om någon överhuvudtaget slagit Nadal på grus när han är i bra skick. Det kan faktiskt diskuteras. Ingen har i alla fall gjort det i den här turneringen där Nadal endast förlorat två gånger. Ena gången var han skadad, andra gången i ganska svag form.

Det är bara några timmar kvar och spekulationerna börjar mer och mer kännas ointressanta. Nu ska det istället avgöras, vem är gruskungen år 2019. Är det Nadal, eller är det Thiem? Nadal går för sin 18:e Grand Slam-titel och är i så fall bara två titlar bakom rekordmannen Roger Federer. Thiem försöker desperat vinna sin första titel på den här nivån. 

Klockan 15 smäller det i Paris. Matchen sänds på Eurosport.

Om man gillar att spela på tennis på högsta nivå ska man utan tvekan ha Bethard som ett av sina spelbolag. Bethard har konstant högst återbetalning av alla spelbolag på matchoddsen, ofta uppemot 99%. Det vill säga, man tar bara en krona på en satsad hundring. Med såna villkor går det att vinna pengar. Just nu 500 kronor boost om man startar ett nytt konto via knappen nedan.