Dags för upplösningen i detta VM och som uppvärmning inför morgondagens spännande final laddar vi upp med bronsmatchen mellan Belgien och England. Det är andra gången lagen ställs mot varandra i detta VM efter att lagen mötts i den avslutande matchen i Grupp G. Den gången var det en avslagen tillställning mellan två reservbetonade lag och risken finns att även dagens match blir en slags dejavu då bronsmatcher inte brukar vara en allt för stor prioritet hos de deltagande.

Bägge läger lär dock förhoppningsvis vilja lägga beslag på bronspengen och att komma trea är betydligt roligare en fyra då vinnaren i bronsmatchen i alla fall får en medalj runt halsen. Tittar vi på lagens väg till bronsmatchen är det inte särskilt konstigt att Belgien är favoriter. Under detta VM har belgarna radat upp 5 vinster och bara 1 förlust, med en riktigt fin målskillnad på 14 gjorda mål men bara 6 insläppta.

Englands bästa VM på 28 år

På sex matcher har England åkt på två förluster med 12 mål framåt och sex mål bakåt. Med tanke på förhoppningarna inför mästerskapet med detta unga och orutinerade England är det en sensation att England nu är en seger från medalj i detta VM.  Även om man inte är lika målglada som Belgien har Englands matcher  innehållit 3.0 mål i snitt per match. Belgiens målsnitt framåt och bakåt är lite högre med 3.33 per match, något som talar för att kvällens drabbning kan bli en målrik historia. Visst slutade förra matchen med endast ett mål men det var i en match som inte någon ville vinna. Även om spelare skulle vilas idag lär det i alla fall vara en garanti att båda lagen går för seger.

1X2 odds, Belgien - England, Lör 14 jul 2018 at 16:00

Belgien

Lika

England

 

Kane vs Lukaku

Tottenhams Harry Kane har varit en av VM:s stora behållningar även om de flesta av målen har kommit mot blåbärsnationer. Inför dagens drabbning leder Kane skytteligan i mästerskapet på sex mål och det är mycket som ska till för att Harry Kane ska tappa sin position och därmed bli inskriven i historieböckerna. Bakom i skytteligan på fyra mål hittar vi Cristiano Ronaldo, ryske Denis Cheryshev samt Romelu Lukaku. Då de två första är utslagna är det bara Lukaku som har en teoretisk chans att kunna snuva Kane på skytteligasegern, men för det krävs det ett hattrick mot England samtidigt som Kane går mållös av planen.

Att någon av Kane eller Lukaku gör mål i bronsmatchen är enligt spelbolagen det mest trovärdiga. Romelu Lukaku är den spelare i matchen som har lägst odds att göra mål, tätt följt av Harry Kane. Oddset på Lukaku som målskytt ger 1,90 för mål när som helst under matchen medan första och sista målskytt ger 4,50. För Harry Kane är det en marginell skillnad då oddsen ger 1,95 på målskytt när som helst i matchen, medan 4,75 är oddset på sista eller första målskytt i matchen.

Får vi se bättre elvor idag?

När lagen möttes senast var det en rejält avslagen historia. Inget lagen gick maximalt för segern då en andra plats innebar att man hamnade på den enklare sidan av slutspelsträdet. Belgien vann trots detta matchen med 1-0 efter mål av Adnan Januzaj men frågan är om den före detta Manchester United-talangen får speltid i dagens match? I senaste mötet mellan lagen vilades Lukaku, Hazard och De Bruyne från matchen medan Kane, dele Alli, Lingard och många fler vilade för England. Även om tränarna kanske luftar lite i trupperna hoppas vi på att få se en välspelad match med de största stjärnorna på planen.

Makalös form hos Belgien

Fram till förlusten mot Frankrike hade Belgien 24 matcher utan förlust, varav den senaste kom i träningsmatch mot Spanien 2016. Det innebär att Belgien nästan gick två år utan att förlora en landskamp, något som är oerhört imponerande. Det har tidigare talats om ett mästerskapsspöke för belgarna men detta verkar ha försvunnit under detta VM. Visst räckte det inte hela vägen mot Frankrike men att ta sig till semifinal är ändå imponerande om vi kollar till VM-historien för landet. Senast Belgien kom topp fyra var 1986 när laget nådde en fjärdeplats. Varken innan eller efter har nationen varit med i kampen om medaljerna men nu kan Belgien alltså säkra sin första medalj någonsin i ett VM. Att spela på att Belgien tar medalj ger oddset 1,60 hos Bethard*.

Lagnyheter

Belgien har återigen Thomas Meunier tillgänglig efter att han missat semifinalen mot Frankrike tack vare avstängning. Tränaren Roberto Martinez kan komma till att göra förändringar men det är förvånande om Romelu Lukaku, som jagar Kane i skytteligan, inte kommer till start. Det samma gäller stjärnorna de Bruyne och Eden Hazard.

Englands tränare Gareth Southgate har uttalat sig om att Kieran Trippier, som skadade sig i semifinalen mot Kroatien, förmodligen inte kommer till spel i bronsmatchen. Southgate har också gått ut och sagt att han vill göra så få förändringar som möjligt även om han sagt att matchen inte är av vikt för laget. Något som kan tyckas lite märkligt även för arroganta engelsmän, ett brons måste vara roligare att komma hem med jämfört med en fjärdeplats?! Southgate sa inför matchen:
- Helt ärligt är det en match inget lag vill spela.

Over/Under odds, Belgien - England, Lör 14 jul 2018 at 16:00 Linje: 2,5

Över

Under

 

Statistiken talar för Belgien

Förutom att Belgien har ett bättre lag spelare för spelare och redan har besegrat England en gång i detta VM , finns det fler faktorer som talar för belgarna. Förutom att man är det målgladaste laget med sina 14 mål i detta VM har man dessutom en coach som bara har förlorat två av 26 matcher vid rodret, hans debutmatch i träningsmatchen mot Spanien och semifinalförlusten mot Frankrike. Däremellan gick belgarna 24 matcher utan att förlora. Dessutom har laget inte förlorat två matcher i rad sedan EM-kvalet 2010 och man har heller inte förlorat två VM-matcher i rad mot Europeiskt motstånd sedan VM 1990 i Italien.

England däremot har inte statistiken på sin sida. Visserligen har Belgien aldrig tagit medalj i VM men England lever fortfarande kvar i 1966. Senaste gången laget var nära en medalj var VM 1990 men då förlorade laget bronsmatchen mot Italien med 2-1.

För Harry Kane gäller att försöka göra mål i matchen. Dels på grund av att han vill vinna skytteligan, men även för att slå Gary Linekers rekord på sex mål. Inför matchen mot Belgien har Kane samma antal som Lineker men Tottenham-stjärnan skulle säkerligen ensam vilja ta över den tronen.