It’s coming home? England gick inför VM för första gången in i en turnering utan hybris men sedan ett tag tillbaka är den tillbaka och sedan laget hamnade på den “lätta” delen av slutspelsträdet tror såväl media som fans att guldet redan är klart. Inför första semifinalen sedan 1990 ställs man mot ett av turneringens mest övertygande lag, Kroatien. Visst har kroaterna haft en ganska gynnsam väg i slutspelet men för undertecknad är det ändå lite överraskande att England är så stora favoriter. Spelbolagen har en klar favorit men Kroatien har inte förlorat en match under detta VM och spelare för spelare känns man starkare.  

1X2 odds, Kroatien - England, Ons 11 jul 2018 at 20:00

Kroatien

Lika

England

Chansen att bli historiska

England har inte spelat en VM-final sedan 1966, då man vann efter 4-2 mot Tyskland. Sedan dess har det varit en lång väntan för “three lions” men nu verkar folket tro på ett nytt mirakel. England tog sig vidare som tvåa i gruppen efter att ha vunnit mot Panama och Tunisien. I åttondelsfinalen var det Colombia som laget vann mot efter straffläggning, landets första vinst i formen någonsin under ett VM. I kvartsfinalen mot Sverige var det inget snack utan England var överlägsna och vann enkelt med 2-0. Nu är man 90 minuter från att bli historiska och oddsen talar för laget. Vill du spela på att England går vidare till final går det att göra hos Bethard* till oddset 1,55.

För Kroatiens del har man haft marginalerna på sin sida i slutspelet, även om laget spelat bra och dominerade gruppspelet. Laget var tillsammans med Belgien den enda nationen som gick rent i gruppspelet och ställdes därför mot Danmark i åttondelsfinalen. I en tuff match lyckades man vinna på straffar vilket gjorde att värdnationen Ryssland väntade i kvartsfinal. Ett Ryssland som minst sagt sprang mycket (laget sitter på de fem spelare som sprungit mest i detta VM varav den ena är en 38-årig mittback). Kroatien kunde även i denna match vinna på straffar.

Vem gör första målet i matchen?

Kroatien har inte varit särskilt starka i början av matcherna under slutspelet. Istället har laget hamnat i underläge mot både Danmark och Ryssland men lyckats kvittera och vinna på straffar. England däremot har gjort första målet i samtliga matcher detta VM, med undantag för förlustmatchen mot Belgien när man ställde upp med en minst sagt B-betonad uppställning.

Därför är det kanske inte så konstigt att Englands odds att göra första målet ligger på 1,80 medan Kroatien har betydligt högre 2,55. För den som tror att det inte bli något mål hittas det spelet till oddset 7,0. Samtliga odds tagna från Bethard*.

Finns det värde i krysset?

Tillsammans har lagen spelat fyra matcher i slutspelet under detta VM. Tre av dessa har slutat oavgjort under ordinarie tid. Kroatiens båda matcher gick till förlängning och straffar medan Englands första slutspelsmatch mot Colombia också fick avgöras från straffpunkten. Eftersom det dessutom är en VM-final på spel är risken stor att det är två försiktiga lag som är rädda för att göra misstag. Det brukar kunna leda till tillknäppta tillställningar med få mål och ett oavgjort resultat känns inte alls omöjligt därför. Vill man spela på det ger det oddset 3,15 hos Bethard*.

Är tröttheten en faktor som talar för England?

Båda lagen har haft återhämtning i fyra dagar men förutsättningarna har inte riktigt varit desamma. England spelade klockan 16.00 medan Kroatien spelade klockan 20.00. Dessutom slapp England förlängning och hade full kontroll hela matchen, medan Kroatien fick ta ut sig maximalt både psykiskt och fysisk i 120 minuter + straffläggning. Även om det är fyra dagar sedan senaste matchen kan Kroatiens dubbla straffläggningar detta slutspel kännas i benen och för kroaternas del får vi hoppas att isvakarna och rehabiliteringen har fungerat bra.

Harry Kane kan vinna skytteligan!

Efter Belgiens uttåg mot Frankrike igår kan Romelu Lukaku inte längre gå om Harry Kane i skytteligan. Den engelske anfallaren har gjort sex mål på fem matcher och även om det bara blivit ett mål - på straff - i slutspelet har anfallsstjärnan lyckats uppfylla de högt ställda förväntningarna som fanns på honom inför mästerskapet. Dock krävs det en osannolik avslutning av Harry Kane om han ska slå målrekordet med flest antal mål i en VM-turnering. Frankrikes Just Fontaine stod för 13 mål i VM 1958 som gick i Sverige.

Harry Kane har oddset 2,25 på att göra mål när som helst i matchen. Om man vill spela på att han gör första målet ger det oddset 4,35, exakt samma som om man spelar på att Kane gör sista målet. Att Kane däremot agerar framspelare är mindre osannolikt enligt spelbolagen. Över 0,5 assist ger oddset 9.00 hos Bethard*. Om du tror att Harry Kane nickar in ett mål går det att spela på till oddset 8.0 medan ett mål utanför boxen ger 7.00 i odds!

Gula och röda kort

England har varit väldigt snälla den här turneringen, i alla fall om vi tittar på statistiken i antalet gula kort denna turnering. På fem matcher har det endast blivit fyra kort medan Kroatien bara i matchen mot Ryssland tog fyra kort. Totalt har Kroatien tagit 12 kort denna turnering. När det nu är en VM-final på spel finns dock risken att det blir mer kort, framförallt när det är är den turkiske domaren Cüneyt Cakir som håller i pipan. Den turkiske domaren dömde två matcher i gruppspelet och delade ut nio kort vilket ger ett snitt på 4,5 kort per match. Lägg där till anspänningen från de båda lagen och odödlighet på spel och över 4,5 kort till oddset 2,25 känns inte alls orimligt.

Kan bli Kroatiens första final någonsin!

Kroatien gjorde visserligen sitt första VM någonsin när man kammade hem bronset 1998, men laget har aldrig spelat en VM-final. Inte ens före uppdelningen av de forna jugoslaviska länderna nådde man final utan skulle landet nu lyckas blir det första gången någonsin. För England är förutsättningarna i princip lika även om landet faktiskt vann VM 1966. Denna generationens engelsmän har aldrig fått uppleva en riktig framgång med sitt landslag och man hoppas så klart att på en ny saga som framtidens engelsmän kommer bära med sig en lång tid framöver.

Imponerande vad Southgate åstadkommit

Efter fiaskot i EM 2016 när landet åkte ut mot Island i åttondelsfinalen fick Roy Hodgson sparken och alla har koll vad som hände hans efterträdare Sam Allardyce. Southgate kan nu bli odödlig i England och det mest intressanta av allt är att han är väldigt oerfaren som manager. Hans enda uppdrag på klubblagsnivå var för Middlesbrough där han fick sparken. Den tredelade kostymen och hans öppna ledarskap har gjort honom till en nationell hjälte och en final innebär kanske inte en staty men inte långt ifrån. Vi får dock hoppas att det blir lag på att engelska förbundskaptener måste ha en tredelad kostym i många generationer framöver.

Centrala mittfältet avgör ännu en gång

Nyckeln för Kroatien har varit det centrala mittfältet under detta VM och kanske har landet de bästa spelarna i världen på just den positionen. Luka Modric och Ivan Rakitic är på en egen nivå och när de uppbackas av Brozovic blir det oerhört tufft att vinna den matchen i matchen. England har dock varit stabila just på det centrala mittfältet där Henderson fått ta en balansroll med Dele Alli och Lingard som lite mer kreativa spelare. Lyckas England få stopp på framförallt Modric och Rakitic ligger vägen till Moskva helt öppen för Southgates mannar.

Skadesituationen är värre för Kroatien

Först och främst kommer Kalinic inte till spel. Detta dock inte på grund av skada utan det har helt och hållet att göra med tränarens beslut. Kalinic approachade sin coach och bad om mer speltid, vilket fick tränaren att skicka hem honom på grund av dålig inställning. I det kroatiska landslaget är det ord och inga visor som gäller. Även Vrsaljko missar förmdoligen matchen på grund av en knäskada medan Subasic och Lovren inte är hundraprocentiga men ändå lär starta matchen.

I england är det bara Jordan Henderson och Jamie Vardy som är osäkra men då det förmodligen bara är den första som startar lär det inte påverka laget allt för mycket. Alla andra spelare i England är redo för den största matchen hittills i deras karriärer.

Förvänta er en målsnål tillställning

Det känns knappast som det kommer sprudla målchanser i denna match vilket spelbolagen verkar ha anammat. Även om det är två hyfsat målglada lag denna turnering känns det inte som det kommer bli en målfest, vilket naturligtvis är tråkigt för den neutrale åskådare. Oddsen talar sitt tydliga språk för detta!

Over/Under odds, Kroatien - England, Ons 11 jul 2018 at 20:00 Linje: 2,5

Över

Under

Förutsättningar och Fun Facts

* Kroatien är obesegrade i sina nio senaste matcher. 1X i matchen ger oddset 1,61.
* England är oerhört farliga på fasta situationer. Fem av lagens elva mål har kommit på fasta!
* Tar man bort Englands 6-0 vinst mot Panama har England gjort fem mål på fyra matcher.
* Spelplatsen för matchen är Luzhniki Arena i Moskva.
* Domare är den turkiske C Cakir.
* Även om förutsättningarna talar för en målsnål tillställning talar historien för något annat. De två senaste matcherna mellan har innehållit elva mål och fyra av de fem senaste har slutat i över 2,5 mål.
* England har en förlust på de femton senaste matcherna och den kom i “läggmatchen” mot Belgien.