USA - Tjeckien 2018-05-17 16:15

USA:

Amerikanarna som inte vunnit VM-guld sedan 1960 har något intressant på gång. Spelartruppen är långt ifrån så bra som den kunnat varit men innehar ändå stjärnor som; P. Kane, J. Gaudreau, C. Atkinson och N. Bonino för att nämna några.
I grupp B vann laget sex av sju gruppselsmatcher och poängtappen mot Lettland samt Kanada bäddade för att gruppsegern skulle tappas om det blev förlust mot Finland efter ordinarie tid. Något som så även blev fallet. 

Med totalt 16 inspelade poäng efter sju gruppspelsmatcher blev USA tvåa i gruppen. 
Överlag gjorde USA ett väldigt bra gruppspel förutom insatsen mot Lettland och sista matchen mot Finland. 
Målskillnaden visar lagets bredd med flest mål av alla lag i VM. 39 st och med 16 insläppta. Då släpptes det in sex mål mot Finland och fyra mot Kanada.
USA stod för gruppspelets största vinst när Sydkorea besegrades med hela 13-1!!! Det visar att dom sämre lagen i VM inte bör vara med egentligen.
Största stjärnan P. Kane presterar på topp och är en huvudfigur i lagets powerplay. Han är lagets poängkung med sjutton poäng på sju matcher. 

Tjeckien:

Tjeckerna är väldigt svåra att första sig på under VM. Truppen är inte den bredaste och dessutom är resultaten rejält blandade.
Efter att nästan förlorat mot Slovakien och mot Schweiz har Tjeckiens insats varit blandad. I väldigt många matcher som "sämre" motstånd har Tjeckien inte alls spelat bra. Men när Sverige och Ryssland var på andra sidan så höjde sig tjeckerna markant och föll tight mot Sverige och besegrade dessutom Ryssland efter straffar. 

Trots seger över Ryssland blev poängtappen mot Slovakien och Schweiz alldeles för kostsamma. Den totala poängskörden blev 15 och en slutlig tredje plats i grupp A.
Det positiva Tjeckien bär med sig inför kvartsfinalen är att gruppspelet avslutades med fem raka vinster och målfabrikationen kom igång på allvar.
Något som däremot är oroväckande är disciplinen i laget. Det dras på sig alldeles för många utvisningar och onödiga dessutom. Samtidigt är lagets boxplay långt ifrån turneringens bästa. 

Hur går det?

USA är klara favoriter enligt bolagen och jag kan inte annat än hålla med. Det som talar för amerikanerna i denna kvartsfinal är följande:
► USA's powerplay. Med Larkin, Kane och Atkinson i den spelformen på forwardssidan tillsammans med C. McAvoy på backsidan är den rejält fruktad. USA har gjort 15 av sina 39 mål i powerplay.
► Tjeckiens odisciplin kombinerat med ett alldeles för svagt boxplay. Tjeckien har haft minst fyra tvåminutersutvisningar emot sig i samtliga gruppspelsmatcher. Det är inget som kommer hålla mot USA.
► Truppskillnaden. Spetsen är klar skillnad hos amerikanarna och tyngden är klart bättre. Med storstjärnan P. Kane tillsammans med Bonino och Aktinson är lagets första kedja stark.
Tjeckien förlitar sig nu till största del på lagets storstjärna från Boston Bruins D. Pastrnek som har varit lagets bästa spelare sedan han anslöt sig till mästerskapet. 

Varningensfinger är att Tjeckien klart gjort sina bästa matcher mot bättre motstånd. Nu är laget klara underdogs och det är något som tjeckerna trivs med.

Med oddset 1,90 hos Unibet* är det för bra för att låta bli. USA har materialet att nå en finalplats. Ungt och hungrigt kombinerat med riktiga världsstjärnor.