De flesta av er vet att det är jag som skriver om tennis här på betting.se. Mestadels speltips, men även några artiklar emellanåt. På tal om emellanåt, ibland skriver jag också om andra idrotter, då jag är en riktig sportnörd även i övrigt, och när det vankas stora evenemang, då är det en ynnest att få göra detta.

I helgen vankas det ett stort evenemang, i min mening ett av de absolut största alla kategorier. Ryder Cup i golf ska avgöras på Le Golf National i Frankrike. 

Europa mot USA. I golf. För många låter det säkert inte som något som det finns någon anledning att hetsa upp sig över, men gillar man sport, då ska man hetsa upp sig över det här.

Om man tar bort de stora proffsligornas finalmatcher. De är svåra att värdera tycker jag. De ska egentligen bara värderas inbördes. Men tar man bort dem, då finns det i min mening tre evenemang som sticker ut. Fotbolls-VM, OS, och Ryder Cup. 

Det här sticker i ögonen på många, jag vet. Golf, vad är det för skit liksom? Så kan man tycka, men oavsett vad man tycker om olika sporter, golfspelarna är bland de absolut största idrottsmännen. Om man exempelvis jämför med sporten jag ägnar mig åt mestadels, tennis, så är tennisspelarna i min mening totalt sett inte riktigt uppe på samma nivå som golfspelarna. Golfspelarna tjänar mer pengar på det de gör helt enkelt. Slutspelsvinnaren på golfens PGA-tour kunde förra helgen kvittera ut omkring 90 miljoner kronor. Nästa år kommer han kunna kvittera ut en rejäl bit över 100 miljoner kronor. När det gäller tennisens slutspel kan vinnaren som mest tjäna 25 miljoner kronor om han vinner alla matcher där. Lite skillnad, eller hur?

Allt är emellertid inte pengar. Verkligen inte. Och i idrottssammanhang kan pengar vara positivt. Man vill ju se de där stjärnorna som tjänar enorma pengar. Messi, Ronaldo, Federer, Nadal, Djokovic, James, Durant, Curry, Brady, Crosby, Woods, McIlroy, Joshua, McGregor, Mayweather och allt vad de heter. 

Men vad som är ännu mer fantastiskt. Mest fantastiskt, är att se de här stjärnorna spela utan att tjäna några pengar. Att vara bland de som tjänar mest pengar i världen, och spela i princip enbart därför under stora delar av sina karriärer. Men att under enstaka veckor eller i det här fallet en helg, skita i pengarna och bara göra det man älskar mest, för att uppnå maximal ära. Inga pengar, ingenting sånt, bara ära. 

Fotbolls-VM är det bästa exemplet så klart. I min bok är den turneringens kanske största storhet att spelarna inte tjänar några pengar på det. Det behövs inte. Det är så stort ändå, och alla blir för en månad vart fjärde år på samma nivå. Alla vi vanliga dödliga har lika stor anledning att hoppas på vinst som spelarna har. De får någon slags bonus om det går bra, jag vet, men ofta skänker de bort den. De spelar VM för att det är det största man kan göra, det största man kan vinna, och det är i min mening en stor del i att det också blir det största för oss åskådare.

OS samma sak, även om det inte är riktigt lika tydligt. Man vinner inga pengar i OS, men det handlar ofta om idrottare som inte tjänar så vansinnigt mycket pengar annars heller, så kontrasten blir inte lika stor. Men det här att man tävlar för äran och ingenting annat finns där, och därför engagerar det folk extra mycket.

Och så var det Ryder Cup som spelas nu i helgen, och som jag tycker är så fantastiskt roligt att följa. Justin Rose, som deltar i lag Europa vann förra helgen PGA-slutspelet, och därmed alltså runt 90 miljoner kronor. Jag tror många av oss hade bestämt oss för att sluta vårt jobb i det läget och istället ta en ungefär sådär livslång semester. Rose däremot, direkt över till Frankrike för att spela det här eventet, och det helt gratis.

Om ni väljer att titta på Ryder Cup i helgen, och inte sett eventet förut, så lovar jag er att ni kommer få se golfspelare som ni aldrig sett dem förut. Killar som normalt lufsar omkring och ser ut som att de både sålt smöret och tappat pengarna är plötsligt som vilddjur som ser ut att vilja äta upp varandra. Spelare som normalt enbart spelar för sig själva spelar plötsligt för varandra men framför allt för sin världsdel respektive land, och de blir som förbytta, tokiga av det. Alla spelare, utan undantag faktiskt, är som besatta av att vinna just den här tredagarsmatchen, och just den där viljan hos spelarna, det är den man vill åt. Det är den som gör det så fantastiskt. Att se killar som normalt spelar om massor och åter massor av miljoner, men som ändå bryr sig mycket mer om något annat, som de inte tjänar en enda krona på. Det är mäktigt det.

Fredag till söndag är vad som gäller. Olika typer av lagspel under fredag och lördag. Fyra olika 18-hålsrundor där två spelare antingen slår vartannat slag eller räknar sitt bästa resultat på de olika hålen. Två européer och två amerikaner mot varandra i varje match. Och sen på söndag, singelmatcher där samtliga spelare i lagen möter en spelare från det andra laget.

I Europalaget har vi två svenskar med. Som vi brukar, ungefär. Henrik Stenson och Alex Norén är det som denna gång lyckats ta sig in. Troligt att ingen av dem kommer ha några direkta nyckelroller dock. Det är andra spelare som ska bära lag Europa denna gång. I det amerikanska laget återfinns spelare som Phil Mickelson, Jordan Spieth, Justin Thomas, och jodå, en viss Tiger Woods som kommer precis från att ha vunnit den sista tävlingen av PGA-slutspelet. Märkligt nog betydde det inte att han vann själva slutspelet, något som ska ändras till nästa säsong, men vann tävlingen gjorde han och han blir nog inte helt lätt att tas med nu i helgen. På papperet får man vara ärlig och säga att lag Europa är chanslösa men när det gäller Ryder Cup ska man alltid vara väldigt försiktig med att titta på papperet. Europa har så många gånger varit underlägsna USA där, men ändå vunnit. Europa brukar ha en rackarns tendens att samarbeta bättre i lagmatcherna än USA, och vi får se om det kan fälla utslag denna gång också.

Ska vi avsluta med ytterligare en jämförelse med andra idrotter? 

De flesta av oss minns boxningsmatchen mellan Mayweather och McGregor för drygt ett år sen. Mayweather fick en dryg miljard för matchen, McGregor fick några hundra miljoner. Tänk er en ny match mellan dessa, men där de säger att de skiter i pengarna och bara vill slåss? Låt oss tro att det hade varit ganska enkelt att haussa upp den matchen. Det är precis vad Ryder Cup är det, om än kanske en aning lugnare rent fysiskt. Spelarna spelar gratis av den enda anledningen att de vill slå sina motståndare.

Ge Ryder Cup en chans i helgen. Jag lovar er, ni kommer inte ångra er.