Swedish Open och tennisveckan i Båstad närmar sig med stormsteg och vi tog ett snack med vår tennisexpert David Thorstensson för att se vad vi kan förvänta oss från turneringen. LeoVegas är turneringens sponsor och har redan innan lottningen gjorts publicerat sina första odds.

I samtalet med David Thorstensson visade det sig att startfältet bjuder in till en vidöppen turnering där i stort sett vem som helst har rimliga chanser att ta sig en bit i turneringen.

Under intervjun kommer det också fram att det finns en koppling, om än svag, till ingen mindre än Enrique Iglesias. Bara en sån sak... 

David, hur många spelare kan vinna i

Båstad?

– Helt ärligt, alla. Det är riktigt låg nivå på startfältet i år. Turneringen har misslyckats eller inte ens försökt få en toppspelare, utan högst rankad är Garin efter att Berrettini hoppat av i sista och han är ingen vidare säker favorit kan jag säga. Han är väldigt färsk på den här nivån, den här säsongen är den första han spelat på ATP-touren och är en sällsynt tunn favorit, om han ens är det.

– Dessutom är det extremt oberäkneligt i såna här små ATP-turneringar numera. De lite bättre spelarna är inte särskilt beroende av poängen och det är helt enkelt inte så viktigt för dem, vilket öppnar för skrällar. Så en kul turneringe på det sättet, även om affischnamnen saknas.

Vem eller vilka är favoriter?

– Jo, men jag har ju nosat lite på det redan, att det är väldigt öppet, men jag tycker ändå att Garin är den bästa grusspelaren, precis som rankingen antyder, han är högst rankad i fältet. Han är en tunn favorit, men favorit är han, om inte annat på att han är en ung spelare som fortfarande har ett stort driv även i dessa mindre turneringar. Dessutom är det klar fördel för de fyra högst rankade spelarna, att de står över första omgången och endast behöver spela fyra matcher för att vinna turneringen. Med där framme finns också Cuevas som kommit tillbaka riktigt bra i år och nu åter är en spelare att räkna med i dessa små grusturneringar. 

– Det finns dock massor av spelare som är i stort sett lika bra. Exempelvis gamle Verdasco som bara är ett par platser bakom Garin på rankingen och som tidigare besökt Båstad av lite andra orsaker än sporten kanske, men som numera är nygift och lite mer seriös med sin tennis. Visste ni förresten att Verdasco är gift med Enrique Iglesias halvsyrra? Det är dock inte Julio de har gemensamt utan mamman. Verdasco har spelat i Båstad hur många gånger som helst men aldrig har startfätlet varit svagare och detta är nog hans bästa chans att vinna hittills. Han har varit ruskigt nära tidigare så nu kanske, det vore lite kul.

Finns det någon annan i startfältet som har ”toppen” att skrälla gå hela vägen, förutsatt att han spelar på toppnivå rakt igenom?

– Hur många som helst säger jag ju! Nja, nu överdrev jag, men det finns kapabla spelare som med en fullträff har alla möjligheter. Chardy har ett spel med små marginaler, men när det stämmer är han riktigt giftig.

– Gasquet är med. En skugga av sig själv numera, men räkna inte bort honom. Jarry är en spelare med massor av kraft som är ojämn men även väldigt kapabel, särskilt på grus. Munar är mycket bättre än sin ranking och kommer säkert få en träff i slutet av grussäsongen.

– Sousa gick ruskigt bra i Wimbledon och även om han är jämn snarare än kapabel, han har återhämtat sig och kan i en sån här turnering gå långt eller till och med hela vägen med rätt lottning.

Elias och Mikael Ymer, vad ska vi ha för förväntningar på dem?

– Skyhöga, de vinner. Båda två! Nej, men matchvinster är bra. Elias har tappat formen helt och förlusterna har haglat på challengertouren senaste månaden. Mikael har fått vara skadefri i år och då har han genast gått förbi sin storebror i ranking och spelstyrka.

– Mikael är numera en spelare som håller på atp-touren och han kommer nog spela regelbundet på atp-nivå innan det här året är slut. Han har tidigare visat att han kan höja sig på hemmaplan på ett annat sätt än Elias, så Mikael, med rätt lottning kan han gå till kvarten eller till och med längre, högre nivå än så håller inte startfältet.

– För Elias del får han hoppas på en bra lottning så han kanske kan ha en liten skrällchans i första rundan.

Sverige eller Norge, vilka går längst i turneringen?

– Man får ju vara ärlig och säga att Ruud är den klart bästa spelaren i Norden just nu. Han är snart topp-50 på världsrankingen och dit har Ymrarna fortfarande en bra bit. Utpräglad grusspelare också Ruud och jag kanske borde ha nämnt honom som en möjlig slutsegrare.  Kanske att han inte har den där riktiga kapaciteten ännu så han kommer nog behöva lite tur med lottningen, men varför inte.

– Väldigt troligt att Ruud blir bästa nordbo, men det kan man inte ha något emot. Han verkar vara en riktigt bra kille och inte har vi väl något emot norrmän? Kul för dem att de kan klara någonting som inte innehåller snö eller olja.

Till sist, vad säger du om oddsen, vem tror du står som segrare när turneringen är slut?

– Cuevas och Verdasco anses alltså vara favoriter, vilket jag tycker är aningen märkligt. Om jag fick helt valfri spelare oavsett odds hade jag tagit Garin. Det känns som att han haft bra förberedelser. Han åkte ut ur Wimbledon tidigt och har kunnat träna på grus och han känns liksom så otroligt hungrig, han har aldrig veckor där han bryr sig lite mindre, något många av de mer rutinerade spelarna som är med har.

Odds på Swedish Open ATP Båstad

LeoVegas är turneringens sponsor och nedan odds är hämtade från dem. Starta ett spelkonto där via den här länken och få 100% i välkomstbonus, upp till 2000 kronor!

Svensk spelare att vinna minst en match i huvudturneringen (singel)

Ja: 2.08
Nej: 1.72

Att vinna turneringen

Pablo Cuevas 4.50
Fernando Verdasco 4.50
Christian Garin 8.00
Richard Gasquet 11.00
Federico Delbonis 13.00
Casper Ruud 13.00
Nicholas Jarry 16.00
Jeremy Chardy 21.00
Mikael Ymer 34.00
Elias Ymer 51.00
Markus Eriksson 501.00

100% upp till 2000 SEK i välkomstbonus!
Bäst i mobilen
Hög trovärdighet

Fakta Swedish Open ATP Båstad

  • Underlag: Grus
  • Huvudlottning, singel: 28
  • Huvudlottning, dubbel: 16
  • Prispott: €524,340
  • Titelförsvarare Singel: Fabio Fognini
  • Dubbel: Julio Peralta / Horacio Zeballos

Vilken tv-kanal sänder Swedish Open ATP Båstad?

Måndag till fredag sänds matcherna i Eurosport. Lördag och söndag sänds matcherna i Kanal 9.