Den 11-17 juli är det dags för årets upplaga av Tennisveckan i Båstad. Den lilla staden i nordvästra Skåne fylls av tennisintresserade som vill komma nära ATP-touren. Och även om själva turneringen kanske tappat lite i standard de senaste åren bjuds det alltid på fina matcher och sköna upplevelser – både dag och natt!

Vi tog ett snack med vår alldeles egen tennisexpert, David Thorstensson, vars statistik du hittar här för att få hans bästa tips från Båstad och ATP-veckan.

Tennisveckan, är den något för dig? Hur många gånger har du varit där?

– Ja, Båstad. Hur gammal är jag vid det här laget egentligen...jag vet faktiskt inte. Jo, jag vet hur gammal jag är, men inte hur många gånger jag varit där. Det är 10+ år på raken i alla fall.

Något särskilt Båstad-minne du kan plocka fram?

– När jag fick för mig att stå och spilla ut min drink med flit från balkongen på Pepes kanske. Nej, jag brukar vara där för tennisen enbart faktiskt. Och ska man vara ärlig så har den där festdelen i Båstad i princip försvunnit senaste åren. Tennisveckan är numera inte något de där riktigt coola människorna åker till.

– Men ett minne då, det blir när Söderling släppte fyra gem till Ferrer i det som skulle visa sig bli svenskens sista tennismatch i karriären. Han var ganska bra kan jag säga. 

Många spelare brukar lyfta fram Båstad som den bästa 250-turneringen på touren. Vad är det de gillar så mycket med Båstad?

– Servicen kanske. Nu vet jag väl inte hur ärlig man ska vara här, men den service spelarna erhåller från servicepersonalen som är där för att just ta hand om dem, jag tycker den är aningen överdriven, så mycket kan man väl säga.

– Sen är det ju också givetvis det unika i att spelarna bor precis vid banan. Hotellet sitter ihop med arenan så att säga så det är bara att promenera ner och spela sina matcher. Plus givetvis att havet är typ hundra meter bort och det är allmänt trevligt.

– Om Båstad är lite överskattat eller inte som ort, det får var och en själv avgöra tycker jag, men allmänt härligt, det är det.

Har du några praktiska tips för den som funderar på att åka dit? Vilka dagar ska man prioritera enligt dig, att stanna hela veckan kanske är lite too much?

– Min podd-kompis Sladjan slog i det avsnitt vi spelade in nyligen fast att sport gör sig bäst på tv. Jag är benägen att till stor del hålla med. Ska man se en stor match så ser man helt enkelt bättre på tv. Atmosfären är oslagbar live, givetvis, men man ser aldrig så bra på plats som man gör på tv, det är omöjligt. Men det finns så klart undantag.

– Att åka dit och bara se finalen, det tycker jag man kan skita i. Däremot, att åka tidigt under veckan och få se massor av bra spelare på nära håll, ofta utan att behöva trängas med så många andra, det är grymt härligt. Varför inte åka dit helgen innan turneringen börjar för att följa kvalet på banorna nere i hamnen som är helt öppna för alla att se, det är inget inträde där. Ofta otroligt mysig atmosfär där.

– Sen kan man väl stanna några dagar till och kolla första omgången också. Då får man kanske inte se alla de stora namnen som kliver in onsdag eller torsdag, men jag tycker inte det är vad en sån här turnering handlar om. Det här att kunna följa många matcher och sitta nära banan, det är det man ska utnyttja i Båstad.

Och den beryktade Bana 1, där kan man väl hitta dig sitta och mysa till nån suspekt dubbelmatch?

– Jo, men Bana 1 är väl typ den mest fantastiska idrottsarenan som finns. Den är liksom helt perfekt. Det finns så många projekt man skulle vilja anordna där, om man bara var lite driftig. Men ja, där brukar jag hålla mig.

– Man kan välja om man i princip vill sitta i knät på spelarna eller 10 meter bort, och sitter man 10 meter bort känns det dels som att man sitter oerhört nära, men inte sådär nära att man är orolig att störa någon. Den är helt perfekt på det viset. Man kommer sjukt nära, men det blir aldrig för nära.

– Sen gillar jag ju också det där att se dubbel och annat suspekt, lite sämre spelare sådär. Det är ju sånt man vinner pengar på, eller i mitt fall vinner pengar åt andra. Att kunna mer om de lite sämre spelarna än någon annan.

Till de som ännu inte varit i Båstad, varför ska man åka dit?

– Jag tycker man ska åka dit om man gillar tennis. Vill man passa på och ta med en eller ett par kompisar som bara är idrottsintresserade, men inte jättetennisintresserade så funkar det utmärkt då de kommer gilla de andra aktiviteterna som erbjuds.

– Man kan också med fördel fixa barnvakt och ta med sig frugan om man vill det, det finns ju alltid möjligheten att spana efter någon kändis liksom. Man kan faktiskt till och med ta med ungarna, för allt runtomkring med havet, lekplatser, och så vidare är också skitbra. Jag har provat alla tre alternativ, som kanske framgår, och det har faktiskt varit succé alla gånger.

– Det enda man ska tänka på är väl att det är snudd på omöjligt att hitta boende om man inte har väldigt bra kontakter eller är ute i snuskigt bra tid. Det är synd, för det är överlägset att bo i Båstad om man ska dit så man inte blir utan det där myset vid sidan av tennisen. Men det går att lösa ändå så klart, Halmstad ligger bara en halvtimme bort och där brukar det aldrig vara några problem att hitta boende.

Vi tackar David för tipsen och får med all säkerhet anledning att återkomma. Vem vet, kanske kan vi anlita honom som guide senare i sommar?