En gång derbyhjälte och skyttekung för Djurgården - idag reser den holländske anfallaren runt med Patriks Ekwalls TV-lag i Sverige och spelar uppvisningsmatcher. Betting.se tog ett snack med den gamle målgöraren om livet efter karriären, derbyt på söndag mot AIK och bråket med dåvarande tränaren Zoran Lukic.
 – Jag tror han vet mer om hästar. Jag vet att han är jätteduktig på det. Seriöst!


Geert den Ouden kom som ersättare till Johan Elmander sommaren 2003 och gjorde succé direkt. Den notoriske målskytten stod för 8 mål på sina 6 inledande matcher och totalt blev det 13 mål på 23 matcher för Stockholmsklubben. Idag har den Ouden ett fastighetsbolag med sin kompis och reser runt med TV-laget i Sverige för uppvisningsmatcher. Kärleken till klubben är intakt och relationen till Sverige finns fortfarande kvar i allra högsta grad.

Hur kom det sig att du hamnade i just Allsvenskan och Djurgården?
- DIF letade efter en anfallare och tog kontakt med min agent. Jag fick informationen av Feyenoords klubbdirektör och flyttade därefter till Djurgården och Sverige på direkten.

Följer du Djurgården idag?
- Ja, jag följer DIF regelbundet. När Malmö var på besök på Tele2 Arena var jag på plats. Tyvärr blev det förlust men det var kul att vara tillbaka och hälsa på gamla lagkamrater.

Vad är dina intryck från allsvensk fotboll?
- Svenska lag har en annan spelstil om vi jämför med holländska lag. I Holland spelar vi ofta 4-3-3 med mycket fotboll medan det i Sverige oftast var 4-4-2 och lite mer fysik. Det var inte min stil men det löste sig.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

”Jag tror han vet mer om hästar. Jag vet att han är jätteduktig på det. Seriöst!”
Geert Den Ouden trivdes mycket bra i Stockholm under hans tid som spelare i Djurgården.
 – Jag gillar att bo i stora städer och Stockholm är en av Europas finaste städer. Så jag hade en bra tid där.
Efter att ha gjort succé på höstsäsongen 2003 blev holländarens andra säsong mindre lyckad. Det ryktades om ett bråk med huvudtränaren Zoran Lukic och Geert lämnade sommaren 2004 efter endast ett år i klubben.
- Under min andra säsong i DIF blev Zoran Lukic huvudtränare och han förväntade sig helt andra grejer än året innan. Alla i Sverige visste vad jag hade för kvalitéer men Lukic tyckte det var bättre att jag skulle springa mer istället för att fokusera på inlägg i straffområdet.

- ADO Den Haag köpte mig och efter min första säsong blev jag klubbens skyttekung. Så det var Zoran som fattade det ”fantastiska” beslutet. Jag tror han vet mer om hästar. Jag vet att han är jätteduktig på det. Seriöst!

Spelar för TV-laget med gode vännen Ekwall
Den Oudens karriär efter ADO Den Haag fortsatte med spel på högsta nivå i Holland och på Malta innan karriären avslutades med en sejour i USA för spel med Dayton Dutch Lions. Efter karriären började han spela för TV-laget med profiler som Jesper Blomqvist, Patrik Sjöberg, Özz Nûjen och den gode vännen Patrik Ekwall.
- Sedan 2010 spelar jag för TV-laget. Det är jättekul och tillsammans reser vi runt i Sverige för uppvisningsmatcher. Vi har precis gjort en femdagarsturné och jag har mycket kul tillsammans med laget.

Hur är din relation till Sverige idag?
- Jag har många kompisar och gillar Stockholm och Göteborg. Min förra flickvän är också svensk och man vet aldrig vad som händer i framtiden. Dessutom spelar jag ju med TV-laget så jag är i Sverige ofta.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


På söndag är det dags för derby mellan Djurgården och AIK. Geert den Ouden gjorde ett av målen i derbyt 2003 när Djurgården vann med 2–1. Nu för tiden går det som bekant desto tyngre för Djurgården i Stockholmsderbyn och derbyspöket vägrar försvinna – ett spöke som den Ouden inte tror på.
- Det finns inget derbyspöke i DIF. Om man inte tror att man ska vinna derbyt kommer man aldrig vinna igen.

Vad är det som är så speciellt med ett derby mellan DIF och AIK?
- Om du ser på supportrarna på läktaren under matchen behövs det ingen förklaring.

Hur var stämningen i laget före matcher? Var det någon skillnad på uppladdningen än inför en vanlig match?
- Jag förberedde mig alltid på samma sätt. Derby or not. Men du måste lägga ner mer tid på supportrarna för det är jätteviktigt för dem. Jag ville gärna vinna derbymatcherna men motståndarna är också mina kollegor. Så det var inget hat.

Hur är Stockholmsderbyn jämfört med andra derbyn du spelat?
- Stockholmsderbyn var alltid något extra. Framförallt stämningen på läktaren är något jag aldrig kommer att glömma.

Känner man i stan att ett derby är på gång som spelare?
-
Det märktes framför allt på träningarna på Kaknäs då det kom mer folk än vanligt. Men i stan var livet normalt.

Hur tror du att det går i derbyt på söndag?
- DIF har torskat många derbymatcher nu så där borde inte vara någon press. Hela landet förväntar sig att DIF ska torska igen så det kan bara gå bättre. Mitt råd är att spelarna ska ha kul och inte spela med skit i byxan.