Det hettar till i Franska Öppna och under fredagen kommer turneringen nå kokpunkten. Mycket hetare än såhär blir det inte i tennisväg.

Strax innan klockan 13 under fredagen kliver de två spelare som av de allra flesta betraktas som tidernas två största in på centercourten i Paris. Rafael Nadal och Roger Federer ska mötas en 39:e gång men för första gången sedan 2017. När det gäller spel på grus möts de för första gången sedan 2013, så det är en speciell match det här. Mycket speciell.

Oddsmarknaden ger inte Federer någon större chans, och mina år inom tennisen bekräftar väl lite den uppfattningen får man nog säga. Om Federer slår Nadal här är det en skräll av episka mått, och i mina ögon i så fall en av Federers största vinster någonsin. Han har gjort det mesta på tennisbanan, men han har ännu inte gjort det kanske mest omöjliga, att besegra Nadal på gruset i Paris. Blott två spelare har någonsin gjort det, och man får där lägga till att det bara är en som gjort det när Nadal varit åtminstone någorlunda skadefri. Novak Djokovic har slagit Nadal på den här centercourten när Nadal varit fräsch fysiskt. När Nadal förlorade mot Robin Söderling för många år sen var det lite si och så med den fysiska statusen, kan man utan att överdriva påstå. Om Federer skulle driva igenom det här som blivande 38-åring, då vore det en fullkomligt enorm prestation men som sagt, jag har väldigt svårt att se det hända. Nadal har sett bombsäker ut under hela turneringen och även i Rom för ett par veckor sen. Federer har haft en bra lottning och får vara nöjd med att ha nått semifinal, men i kvartsfinalen mot Stan Wawrinka anade man hur osäker han kan bli när han möter ett tillräckligt starkt motstånd på det här underlaget, och när motståndet nu hoppar upp till nivån tidernas bästa grusspelare, nåväl, klarar han det här, Federer, då är det mäktigt.

Direkt efter den första semifinalen, hur lång den nu blir, är det dags för nästa match. Världsettan Djokovic, som är första utmanare till Nadal i den här turneringen, mot världsfyran och fjolårsfinalisten Dominic Thiem.

En på papperet klart jämnare match, och här kommer Djokovic få bekänna färg. Thiem är en extrem grusspecialist, och på det här underlaget är han uppe och nosar på Nadal och Djokovic i nivå. Kanske inte helt där, men han har en enorm kapacitet med sitt stora vapen i form av sin forehand, och det gäller att Djokovic är på sin vakt. Thiem har exempelvis sänkt Nadal ett helt knippe gånger på grus de senaste åren. Frågan är hur det kommer passa Thiem spelstilsmässigt det här dock. Djokovic har 6-2 i inbördes möten trots att merparten av matcherna spelats på grus, och det har ofta känts som att det passat Thiem ganska dåligt. Djokovic har lyckats låsa fast Thiem i dennes backhandshörn och Thiem har ibland haft svårt att göra så mycket åt det. Men Thiem har vunnit två av de tre senaste och på grus är det bara 3-2 för Djokovic inbördes möten, så en öppen match, inget snack om saken. Senast vann Djokovic, raka set, två tiebreaks, i Madrid för en månad sen. Båda två imponerade stort i sina kvartsfinaler under torsdagen, och precis allt talar för att vi här kommer få se en match på den allra yttersta nivå som kan presteras inom tennisen.

Det är läge att kolla på tennis under fredagen alltså. Allt annat känns bara dumt. 

Fin bonus hos Bethard under Franska Öppna

Om man vill ha en liten extra slant att spela för erbjuder Bethard 500 kronor boost till de som startar nytt konto. Bethard har också högst återbetalning på matchoddsen inom tennisen av alla spelbolag. Man uppdaterar även sina slutsegrarodds varje dag under samtliga årets turneringar på ATP-touren. Så om man spelar på tennis, då bör man ha Bethard som ett av sina spelbolagskonton.