Det är dags nu, det är att dags att avgöra vilka som är bäst i världen. USA eller Holland. Regerande världsmästarinnorna mot regerande europamästarinnorna. USA visade att friterad kyckling slår friterad fisk. Att en blaskig lager slår en bitter ale. Det var bittra brittiskor efter matchen för man var nära, riktigt nära. Läget fick man men straffen var inte bra. Tyvärr. Jag föredrar en bitter ale framför färgat kranvatten men tar man inte den chansen när man får den, nej då hör man tyvärr inte hemma i en final. USA satte sina chanser och det slutade med en ny tebjudning, dock inte i Boston denna gång.

USA har alltid haft stämpeln på sig som en målmaskin men ju mer man ser dem så inser man att det är mer än bara mål framåt här. Det ser inte stabilt ut bakåt för dem men trots detta vinner man samtliga slutspelsmatcher på vägen till finalen med 2-1. Det är inte en slump, det är kontrollerat. De öppnar starkt och gör mål tidigt. I alla matcher som de har spelat hittills i VM har man gjort mål innan det ens har spelats en kvart. Ett snabbt mål och sedan går man in och kontrollerar matchen. Det må vara virrigt ibland men man stressar aldrig upp sig. Man litar på laget och sig själv. Man vet att man är bra, bra nog att slå alla lag.

Holland visade att man inte bara är snabba, nej man kan hoppa häck också. För Sverige gjorde det svårt för dem att komma med fart på kanterna. Det hjälpte inte riktigt. När holländskorna sedan byter in en pigg Van De Sanden i andra halvlek, ja då gick det lite fortare. Den människan är rätt snabb. De fick kämpa för det men slutligen står ändå tulpanerna där i all sin prakt. Lite tilltufsade, men blommar likt väl ändå. Att Holland är snabba på gräs är lika säkert som att USA är bra på att göra mål. Att försvar vinner mästerskap må stämma, oftast. Det stämmer inte här. Det är två lag som helt klart lägger vikten vid att göra mål först. Defensiven löser man sedan. USA öppnar som sagt alltid starkt och vill avgöra matchen tidigt. Holland vill suga på karamellen lite, de vill ta sin tid. Likt då du ska trötta ut gammelgäddan innan du håvar in den så tar de sin tid och nöter ner motståndet tills de helt enkelt inte orkar göra motstånd längre. 

Tyvärr har båda lagen skador på nyckelspelare och om de spelar är i skrivande stund oklart. Jag hoppas att de spelar för matchens skull och för deras. Både Rapinoe och Martens har stor del i att deras lag tagit sig till final. Att Rapinoe skulle vara viktig var klart redan innan men att hon skulle vara den målskytt som hon visat sig vara här kändes inte lika givet. Hon skulle ju vara framspelaren, inte målskytten. Det är nog ingen som klagar över det i och för sig. Martens må ha varit ojämn under turneringen men när hon väl är på topp, ja då blir det trångt på läktaren. Undrar om hon själv ens vet vart hon ska ta vägen med bollen. En sak är i alla fall klar, försvararna har det inte. De hamnar på läktaren och köper korv i stället. För min egen skull, för eran skull, för världens skull måtte dessa spelare spela. Det är VM final och vad är en final om inte en samling av världens bästa spelare? Dessa två är helt klart två av dem. Jag är inte religiös av mig men jag kommer be till Gud, Buddha, Tor, ja alla jag kan komma på för att de ska vara i form för att spela på söndag.

Det är tyvärr dags att denna fotbollsfest tar slut och det är med vemod som man ser fram emot söndagens final. Det är upplagt för att bli en final värdig historieböckerna. Det är offensiv fotboll när den är som bäst och vem älskar inte det? På söndag klockan 17:00 kommer världen se världens bästa göra upp om titeln. Detta är en titelmatch du bara får se en gång vart fjärde år. Var en del av festen, var inte den som däckat innan festens slut, var en av dem som avslutar den.