US Open närmar sig med stormsteg och kvalet är redan igång. Vår tennisexpert David Thorstensson visar upp fortsatt fin statistik och har lagt ut många speltips på flera av kvalmatcherna.

Men vi uppehåller oss några minuter till med veckan som gick och fokuserar på en ung ryss som tvålade till självaste Novak Djokovic, innan han slog David Goffin i Cincinnati-finalen.

Daniil Medvedev går som tåget på ATP-touren. Vem är han?

– Han är en lite otippad rackare, Medvedev. Han kommer från den otroligt starka generationen med spelare födda runt 1996 plus/minus ett år. Han är lika gammal som vår egen Elias Ymer alltså. Ymer ledde som junior denna årgång men tyvärr har han ju inte riktigt kunnat behålla den positionen utan hur heter världsspelarna födda 1996 istället Medvedev, Khachanov, Coric, Garin, och så vidare. 

– Men Medvedev, jag tror inte det var många som trodde på honom som en absolut världsspelare för ett par år sen. Han har ett väldigt kantigt, hemmagjort spel om man så vill. Han har också alltid haft ett humör som har talat lite emot honom. Men han tog sig ganska snabbt in på atp-touren för ett par år sen och sen har han undan för undan förbättrat sig. Det har inte skett över en natt precis, men genombrottet den här säsongen och i synnerhet de tre senaste veckorna är ändå sjukt. Kul att se att en spelare plötsligt bara kan hoppa upp på en helt annan nivå.

– Ryss, men kanske inte så vansinnigt rysk. Han har till absolut största del bott och tränat utomlands under sin uppväxt och håller numera till i Frankrike.

Största styrkor?

– Jag skulle säga att hans största styrka är att han bara har styrkor. Eller som man oftare säger, han har inga svagheter. Hans största tillgång är defensiven och kontringsspelet, men hans offensiv med en fin serve och otroligt flacka attackslag är också en stor tillgång. Nästan två meter lång men ändå väldigt snabbt.

– Det är liksom bra över hela linjen. hans enda problem är väl lite grann att med tanke på hans hemmasnickrade teknik finns det sätt att komma åt honom. Han är exempelvis ganska känslig för att få höga bollar mot sig, något som gör att jag inte känner att han är mogen att besegra Nadal ännu. Troligen inte Federer heller då jag inte tror att Medvedev riktigt tål det tempot. Djokovic däremot, det passar honom som handen i handsken så Djokovic har äntligen fått en mardrömsmotståndare.

Några svagheter?

– Humöret och det här med de höga bollarna. Han spelar extremt flackt och att då behöva spela bollen i axelhöjd, det blir väldigt onaturligt för honom. Han måste börja försöka utvecklas där, för nu när han är en toppspelare börjar kollegorna i större utsträckning titta på hur de ska kunna komma åt honom taktiskt och de kommer snart upptäcka det där.

– Och så humöret då. Han kan bli vansinnigt, vansinnigt arg när han känner sig orättvist behandlad. Det kan vara otur, det kan vara domaren, det kan vara något annat. En klassisk scen utspelade sig i Wimbledon för ett par år sen då Medvedev ansåg att domaren var köpt och därför kastade mynt på honom efter matchen.

– Det ska dock sägas att han inte är någon skitstövel. Oftast är han bara jäkligt arg på sig själv. Överlag känns han som en riktigt sympatisk kille som bara vill vinna väldigt, väldigt mycket.

Han ger just nu 28,75 gånger pengarna hos Bethard att vinna US Open, Medvedev. Är det spelbart?

– Det tycker jag! In med slantarna bara innan det sänks. Lottningen kommer betyda mycket dock. Han kommer vara rankad femma och blir därmed "bara" kvartsseedad. Han löper alltså 75% risk att behöva möta någon av de tre stora redan i kvarten.

– Får han rätt lottning, det vill säga kommer på Thiems kvart och Djokovic halva, då tror jag han blir livsfarlig, avslutar David Thorstensson.

Följ David här på sajten genom att skapa ett gratis konto, då får du notiser när han publicerar nya speltips.