Division 1 Norra

Det ska avgöras, sista omgången av division 1 Norra är kommen, och nu ska nerverna hållas i schack, prestationen ska vara på topp, och laget ska göra årets bästa insats. Välkommen till den svenska fotbollen 4 november 2017 kl 14:00.

Tabellen inför den sista omgången, nedflyttning lag 12-14.

10.Sandviken IF

25

8

5

12

32-40

-8

29

11.Sollentuna FF

25

8

5

12

34-45

-11

29

12.Vasalunds IF

25

7

5

13

31-39

-8

26

Sista omgången:

Sandvikens IF - Västerås SK

Sollentuna FF – Akropolis IF

Vasalunds IF - Umeå FC

Eftersom toppstriden redan är avgjord i den här serien, IK Brage klara för Superettan 2018 och Akropolis klara för kvalspel till Superettan, så är det endast riktig kamp om att undvika nedflyttning. Vasalund sitter i det mest utsatta läget, 3 poäng upp till både Sollentuna och Sandviken över strecket. Men fördelen att möta ett Umeå FC, helt ur slag (trots 7-1 på avsågat Enskede senast), på hemmaplan, så är chanserna till 3 poäng goda för Vasalund.

Motivation - En stor faktor

För Vasalund är det enkelt, 3 poäng är det enda som gäller, och det enda som KAN ge dem en chans att hålla sig kvar i division 1. Vasalund kommer vara favoriter mot Umeå, all motivation, och framförallt bra form, för Solnalaget. Senast hade man seriesegrarna Brage i gungning, ledde med 3-2 på bortaplan, men en mycket sen kvittering på övertid till 3-3, ställde till det för Vasalund. Alltid svårt att värdera motivation, men det bör landa kring 1,60 på Vasalund, även om Simon Mårtensson i Umeå FC är i toppslag. 5 mål senast från honom.

Både Sandvikens IF och Sollentuna FF FK behöver bara ett oavgjort resultat för att klara sig kvar. Men inte alls lika väntat att Sollentuna kommer vara favoriter. En ganska dålig höst har gett dem ett dåligt utgångsläge, och med sämst målskillnad av de tre inblandade lagen vill det nog till att man tar den där poängen som krävs.

Motståndarna Akropolis bevisade senast förra helgen att laget fortsatt är att räkna med, trots de är klara för kvalspel, 4-2 hemma mot Sandviken då. Man är ett mycket bättre lag än Sollentuna, och bör vara favoriter här, även om Sollentuna har allt att spela för. Akropolis stängde runt 1,50 borta mot Vasalund för några omgångar sedan, då hade de visserligen fortfarande att spela för. Sen var det en överraskande stor hausse på Team TG hemma mot Akropolis näst senast. Något som för den vane oddsanalytikern skulle kunna vara på gränsen till tveksam oddsmarknad, när Team TG öppnade runt 3,00 i odds, men stängde på ca 2,00 och klar favorit. 4-0 blev resultatet där till hemmalaget. Rimligt odds här kan vara 2,20-2,30 Akropolis som utgångsodds.

Sandvikens IF möter ett Västerås SK som spelat upp sig under hösten, och det blir inte heller en lätt match för rödvästarna att ta hem, men där känns chansen för ett kryss relativt sannolikt. VSK är det bättre laget, men av det som Sandviken visat upp de senaste omgångarna så är känslan god att laget klarar minst en poäng som krävs. Sandviken bör också bli favoriter här, inte lika stora som Vasalund, men kanske 1,75-1,85.

Tips

Sandviken-Västerås 2-2

Sollentuna-Akropolis 2-3

Vasalund-Umeå FC 3-1

Vasalund kvar på Sollentunas bekostnad.


Division 1 Södra

Även i den södra serien så är det några lag som spelar helt avgörande matcher. Vi synar förutsättningarna inför den avslutande omgången även här.

Tabellen inför den sista omgången

1.Landskrona BoIS

25

17

4

4

49-18

31

55

2.Mjällby AIF

25

16

4

5

58-27

31

52

Fördel Landskrona BoIS inför avslutningen

Toppstriden avgörs med fördel Landskrona BoIS, som möter tabellfyran FK Karlskrona på hemmaplan. Med tre poäng tillgodo ner till tvåan Mjällby AIF, men exakt lika måldifferens så kan det verkligen bli en spännande eftermiddag kl 15:00 på Landskrona IP. Men med tanke på att BoIS slarvat bort sitt stora försprång, genom tre förluster som stora favoriter, i deras fyra senaste matcher, så känns inte den här matchen given på något sätt. BoIS lär bli stora favoriter, som de varit nästintill hela säsongen. Trots motståndet så är ett odds ner mot låga 1,30 säkert att vänta. 1,30-1,40 utgångsodds, men varning för formen,

Utgånsläge, vinst eller oavgjort för BoIS och saken är klar.

Mjällby AIF avslutar i sin tur borta mot svårspelade mittenlaget Ljungskile, men här är å andra sidan formen god. 6 raka matcher utan förlust för laget från Listerlandet. Ett tidigt mål i matchen för Mjällby och man kan sätta extra nerver i huvudet för Landskrona. Hur som helst så kommer de här lagen ha kontakter på plats som direktrapporterar händelserna åt respektive lag, för att inte missa någonting i avslutningen. Mjällby blir favoriter, frågan är hur stora, bortaplan och mot ett Ljungskile i helt ok form. Mer svårt att sia om utgångsoddset, kanske 2,00-2,10 med "stor reservation".

Spänning in på mållinjen

Tabellen inför den sista omgången

11.Skövde AIK

25

7

7

11

27-35

-8

28

12.Assyriska BK

25

8

4

13

33-56

-23

28

För att undvika nedflyttning i den södra serien så står det mellan Skövde AIK och Assyriska BK. Här är det bara måldifferensen som skiljer lagen åt, och där är det stor fördel Skövde som har 15 plusmål tillgodo kontra Assyriska.

Skövde AIK beger sig till Huskvarna för möte med tabelltian Husqvarna FF. Skövde som slog Landskrona för fyra omgångar sedan och i senaste matchen slog just Assyriska BK hemma med 2-0. Förutsättningarna är att så länge Skövde tar lika många poäng eller fler poäng än Assyriska så håller laget sig kvar. Husqvarna som nyligen stod i 1,50-1,55 hemma mot Qviding blir nog knappa favoriter här pga hemmaplan, och laget har tagit poäng av samtliga topplag, BoIS, Mjällby och Utsikten under säsongen. Tippades allmänt högre upp än var man ligger nu.

Assyriska BK avslutar med ett Västra Frölundaderby mot lokalkonkurrenten Utsiktens BK. Det kan bli oerhört rafflande på Ruddalen. Är Västra Frölunda stort nog för två klubbar i samma seriesystem? Eller har klubbarna helt olika målgrupper och intressenter som följer lagen, och man vill fortsätta dra nytta av åtminstone två heta derbyn per säsong? Ingen lätt fråga att få svar på, och man behöver nog vara mer insatt än så för att veta hur klubbarna resonerar inför det helt avgörande mötet för Assyriskas del.

Tips

Landskrona – Karlskrona 2-2

Ljungskile - Mjällby AIF 0-2

Husqvarna - Skövde 1-1

Assyriska – Utsikten 3-2

Landskrona BoIS upp i Superettan, Mjällby får kvala. Assyriska klättrar förbi Skövde återigen och klarar sig kvar.

Lördag runt 17:00 har vi svaren för båda dessa serier.

//@stellanovicz