Inför omstarten del 2

Vi fortsätter att gå igenom förändringar i lagen sedan senaste omgången för div.1 Norra till helgens omstart för serien. Om än bara en match, den tidigare uppskjutna mellan Nyköpings BIS och Umeå FC. Till nästkommande helg drar höstsäsongen igång på riktigt, och då hoppas vi att det finns ett antal odds av värde att hugga på.

Många lag har varit aktiva på marknaden under detta uppehåll och från att transferfönstret öppnade. Sandvikens IF och Västerås SK är två av de mest aktiva, men även Arameisk-Syrianska har varit aktiv, fast åt andra hållet då de gjort sig av med hela 8 spelare. Får se om de får en positiv effekt av nykomlingen som gjort en stark första halva av serien. Här går vi igenom de resterande lagen från plats 7-14.

Assyriska FF som var ett av seriens formstarkaste lag innan uppehållet har gjort en del ändringar inför omstarten. Bland annat har duktiga Simon Strand lämnat för Östers IF i Superettan. På pluskontot kan vi se att IK Frejs centrala mittfältare Suma Abu Bakarr anslutit, liksom Södertälje FKs Gino Yürekci och Anundsjös Christoffer Forsell. Assyriska breddar därmed sin trupp och får in en trio som kanske kan bidra med att laget klättrar några placeringar uppåt i tabellen.

Team TG FF inga uppgifter om nyförvärv eller förluster för tillfället.

Sollentuna FK har tappat två spelare, Daniel Söderberg lämnar för studier i USA medans Viktor Kramer lånas ut till Karlberg i div.2 Norra Svealand. Ingen av dessa ska normalt sett innebära en försvagning i för laget utan de kan ersättas med befintliga spelare i truppen.

Carlstad United inga kända uppgifter om nyförvärv eller förluster även här. Cupmatch för Carlstad den  23e augusti mot IK Sirius.

Sandvikens IF ett av de lag som varit som mest aktiva under fönstret och bland annat presenterat nygamle SIFaren och målvakten Tim Markström från Hammarby. Till det har klubben värvat in fyra stycken spelare från Bosniens högstaliga, backen Armin Helvida mittfältaren Danijel Majkic forwarden Namir Alispavic och forwarden Irhan Smajic. Ut ur truppen har Filip Norell, Omar Guidji, Haris Sijaric och Aram Abed gått. Sandviken hoppas givetvis att någon av de bosniska nyförvärven kommer vara ett fynd, och det är säkert så. Meriterna är fina på samtliga nyförvärven och kan de komma in i Sandvikens spelsystem snabbt kan de nog bidra ganska mycket för SIF. Hur långt är svårt att säga, men efter 2-3 matcher kan vi säkert göra en mer rättvis bedömning.

Nyköpings BIS har tappat försvararen Ishmael Koroma samt offensiva duon Christoffer Hansebjer och Calle Björk. Dessutom slutar Jesper Lindberg. Nya spelare in är mittfältaren Alen Ahmetovic från Assyriska i Norrköping, forwarden Tidjani Diawara från IK Sleipner och mittfältaren Ethan Gage som firade stora framgångar i Bissarna för ett antal säsonger sedan. Håller Gage samma klass nu efter bla en tuff skadeperiod, ska det bli intressant att se om han kan få fart på Nyköpings offensiv. Det kommer behövas inför hösten. Tunga förluster i Hansebjer o Björk även om Hansebjer mestadels varit skadad under våren, håller Diawara div.1 nivå redan nu? Nyköping kommer ändå få slita hela vägen in för att greja nytt kontrakt är min analys.

IFK Luleå gjorde en tränarrockad inför sommaren och ny tränare är nu Per Nyström Jensen. De har även lånat in två spelare från Gefle IF Adrian Bjelkendahl-Haaranen och Tshutshu Wa Tshakasua som ska hjälpa till att rädda kontraktet för Luleå. Eftersom klubben dragits med ekonomiska bekymmer är det också svårt att säga om det spelar in framöver för de spelare som är kvar, men just nu är laget i alla fall inte sämre än de som avslutade vårsäsongen. Snarare något bättre, men det ska ändå mycket till om det räcker för IFK Luleå att klättra över nedflyttningsstrecket den här säsongen.

Enskede IK fick som vi nämnde tidigare tre spelare från Arameisk-Syrianska, som verkar blivit fyra spelare nu Aday Kaplan, Ilyas Merkes och mest troligt Tobias Gündüz liksom målvakten Abdulmasih Keriakes ska lyfta Enskede från botten. Merkes den med mest meriter och rutin från högre divisioner. Laget får både bredd och spets med de här spelarna. Kommer garanterat bidra, men 5 poäng upp ovanför strecket och två lag ytterligare att passera känns som ett osannolikt scenario.

Kommentera gärna eller kom med info om jag missat något i den här sammanställningen. Fönstret stänger idag fredag den 11e.