5 omgångar har Rögle BK från Ängelholm spelat, och på de matcherna har laget släppt in hela 30! mål. Ett ofattbart läckage så tidigt på säsongen, och ovanligt också. Enligt den gode statistikgurun domarna.se har det inte hänt sen -70 –80 talet sen ett lag släppt in så många mål på så få omgångar i en seriestart.

  • Bristande gameplan
  • Otydliga rollfördelningar
  • Osäkert målvaktsagerande
  • Dåligt självförtroende

 

Vad ligger bakom Rögles svaga start?

Ovanstående punkter är bara några detaljer som KAN vara orsaken till Rögles start, det finns säkert minst lika många till, eller ännu fler om man så vill. Men jag väljer att fokusera på de här bitarna just nu.

Bristande gameplan – ytterst ansvarig givetvis tränaren och hans stab. Har de scoutat motståndarna för dåligt? Märkligt I såna fall, för de har ju spelat mot samtliga så sent som förra säsongen, och så mycket har inte motståndarna förändrat sitt spel tills nu.

Naivt försvarsspel? Ja, det kan tänkas att spelarna inte jobbar färdigt situationerna, eller tullar på små detaljer, markeringar, täcka skott, hålla rent framför målet t.ex Det är för mig att vara lite för naiv I sitt sätt att tänka försvarsspel I sådana fall.

Att täcka ytor I mittzonen är också en viktig del, och att hela tiden ha så pass mycket fart att man kan följa med sin motståndare. Har man inte koll på hur laget man möter anfaller, eller använder för olika typer av ingångar I anfallszon är man väldigt illa ute på den här nivån.

Otydliga rollfördelningar - som ett led av ovanstående så kan det också vara en förklaring att spelarna inte vet sina roller till 100% - ytterst ansvarig tränaren och hans stab. Mycket oklart här om alla spelare verkligen vet vad de ska göra I alla situationer som uppstår, eller om man spelar på "känsla".

Osäkert målvaktsagerande - Här är ansvaret inte på tränaren, det kan kanske läggas på sportchefen som är den som värvat in nya målvakter till säsongen. Personligen har jag svårt att se att Emil Kruse t.ex ska hålla I SHL redan nu. Kanske inom 2-3 år, via ett stort förtroende som förstamålvakt I ett Hockeyallsvenskt lag skulle varit det bästa för honom. Med en räddningsprocent på 82,98% kommer ett lag inte långt I SHL. Nu har Rögle haft otur här då tänkta förstamålvakten Ville Kolppanen gått skadad. Ersättaren Justin Pogge som nyligen blev klar och debuterade mot Djurgården med ett antal dåliga ingripanden verkar inte som en frälsare i dagsläget. Han landar på alldeles för dåliga 82,68% I sin debut. Lite mer kan vi kräva av Pogge.

Dåligt självförtroende - när spiralen börjar så är den svår att få stopp på. Och det ena föder det andra, vilket I detta fallet leder till sämre och sämre självförtroende, och tveksammare ageranden I situationer som man inte är bekväm I. Här måste dels spelarna fortsätta jobba på, och lita på vad man kan, men litar man inte på spelsystemet eller tränarens instruktioner blir det svårt.

Summering – Allt annat än att Rögle byter tränare är osannolikt. Har klubben råd att fortsätta på den här vägen? Nej givetvis inte. Förlorade publikintäkter och eventuell förlorad SHL-plats framöver är betydligt dyrare. Kan vi ifrågasätta sportchefens roll också? Ja! Anders Masken Carlsson har haft en tuff tid i Rögle och redan varit ifrågasatt efter tidigare floppvärvningar. Klubbens ekonomi är väl inte på topp, så några hiskeliga summor finns inte att betala varken ny tränare eller nya spelare med heller. Men ett är säkert. Klubben har I dagsläget en för spretig trupp och en tränare som inte verkar nå fram med sin filosofi.

Det blir kvalspel för Rögle I vår. 5 omgångar in I serien, vad ska hända för att detta fallet stoppas?

 

//@stellanovicz