SHL har nu på allvar startat upp säsongen 2017-2018. Respektive lag har spelat tre matcher och vi kan med enkelhet konstaterat att tabellen är så när som den spekulerades i innan säsongen drog igång med en del undantag.
SHL Tabell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rubriker ifrån första veckan!

 

Veckans förvåning: Färjestad toppar tabellen med åtta poäng av nio möjliga. Värmlänningarna ska inte skämmas över den inledning laget har visat upp. Segrar över tre tunga topplag. Linköping 3-2 efter straffar, Skellefteå 5-2 och Frölunda 7-4.
Färjestad som av många på förhand inte tippades högre än på plats åtta efter grundserien.

Veckans besvikelse: Brynäs. På förhand har Brynäs seglat upp på allvar som en kandidat till att bärga SM-guldet.  Men inledning av SHL har varit allt annat än en fröjd. Tre matcher och tre förluster och bara ett poäng på kontot. Målproduktionen som förväntades skulle ösas in lyser med sin frånvaro och med målskillnaden 6-13 på tre matcher är vilan fram till torsdagens match välbehövlig.

Veckans bragd: Mora som stal poäng i Scandinavium i återkomsten till SHL. En stark moralisk comeback från dalmasarna som tappade 1-0 ledningen i slutperioden till underläge 1-2 för att därefter spela med tom bur i över två och en halv minut för att sedan skicka in kvitteringen 2-2 med elva sekunder kvar av matcher. Starkt!

Veckans frågetecken: Rögle BK. Att laget skulle vara i botten av tabellen under säsongen var väntat. Målskillnaden 3-17 på tre matcher är inte alls väntat eller bra.  Storförluster gånger tre mot Malmö 0-5, Mora 1-5 och Skellefteå 2-7. Och då går inte skadehelvetet skylla på som hela fjolårssäsongen grundes på.

Veckans flopp: Publiken i SHL. Vart är den? Skellefteå mötte Färjestad i sina hemmapremiär och ynka 4 200 personer letades sig till Skellefteå Kraft Arena.
Det tog till omgång tre och tröjhissning av Rickard Wallin’s tröja i Löfbergs Arena innan vi fick vittna om en fullsatt salong av årets upplaga av SHL. Lite väl många matcher va? Måste vara fler än jag som längtat till detta?

Veckans händelse: Hissningen och hyllningen av Rickard Wallin’s tröja 51. Det börjar bli allt vanliga att tröjor hissas i landets olika arenor och när Wallins nummer 51 åkte upp till taket i Löfbergs Arena var det en mäkta inraming med stora tal, ett rejält tryck från publiken och lapp på luckan. 8 500 personer hade letat sig till arenan för att vittna om denna händelse och vilken match det blev därefter. Elva mål och en hemmaseger 7-4 mot rivalerna Frölunda. Kunde Walin få ett bättre tillfälle att äntra isen än sista gång?

Veckans diskussion: För många grundserie omgångar i SHL. Det är samma tjat och tjafs varenda säsong.
 ”Det betyder ingenting med så många matcher” ”det tar för lång tid” osv osv med anledningar om att korta serien.

Jag är inte beredd att hålla med personerna som menar att grundserien ska kortas.
Vi kan dra parametrar till en början mot övriga ligor i världen. NHL med 31 lag denna säsong spelar 82 grundseriematcher. Världens näst bästa liga KHL spelar 60 matcher innan slutspelet börjar. SHL spelar 52 omgångar.
 
Ska vi jämföra hockeyn med fotbollen så spelar till exempel engelska Premier League 38 omgångar. Lägg därtill det massa cupspelande som engelska och övriga fotbollsligor håller på med. Det är inhemska cuper, ligacuper, europa spel med mera. Men här är det ingen som nämner att serierna är för långa.

 För det är väl som jag anser det. Jag älskar hockey och vill se så mycket som möjligt. Då är fler matcher desto bättre och roligare.

Hoppas att ni fick en rolig läsning och att det kan startas diskussionerna kring ämnena.