Den första januari 2019 träder sveriges nya spellag i kraft. Många spelbolag har redan ansökt om sin svenska licens och det kommer troligtvis rasa in ansökningar hos Lotteriinspektionen under hösten. Det ska bli mycket intressant att se vad regleringen medför i praktiken. Vad kommer hända med bonusar? Är vinsterna fortfarande skattefria? Frågorna är många, vi på Betting.se har samlat den viktigaste informationen om den svenska spellicensen. 

Spelbolag som lämnat in ansökan om svensk spellicens

Sedan ansökningstiden öppnade den första augusti har spelbolag kunnat skicka in sin ansökan om svensk spellicens till Lotteriinspektionen. Ansökningarna gäller antingen kommersiellt onlinespel eller vadhållning, eller både och. Redan under första dagen då ansökningar togs emot, var det 19 spelbolag som skickade in sina ansökningar. Om ett spelbolag erhåller licensen, gäller denna i högst fem år. 

Nedan följer en lista på några av de spelbolag som ansökt om svensk spellicens:

  • Bethard
  • Unibet
  • Leovegas
  • Mr.Green
  • Expekt
  • Betsson

lotteriinspektionens hemsida kan du se samtliga spelbolag som ansökt om svensk licens.

Ansvarsfullt spelande

Ansvarsfull spelande är något som lotteriinspektion vill förbättra. Man vill byta tillvägagångssätt och man vill att spelbolagen tar en mer personlig ställning. Många spelbolag har idag sidor inriktade på ansvarsfullt spelande. Genom att ta en mer personlig ställning kan man exempelvis byta ut frasen "ansvarsfullt spelande", till en fråga som "spelar du för mycket?". Detta kan göra att en problemspelare blir mer intresserad av att få hjälp då han eller hon kan identifiera sig med frågan. "Ansvarsfullt spelande" kan ibland kännas väldigt seriöst och man kan vara mer lockad av att klicka på "spelar du för mycket?".

Skattefria vinster

Detta är något som är viktigt för de som spelar. Att betta utan skatt gör det mycket enklare och roligare då man slipper tänka på om vinsterna är skattepliktiga eller ej. Inom EU kan man idag spela skattefritt på betting och casino. När den svenska spellicensen träder i kraft kommer man fortfarande att kunna spela skattefritt, något som verkligen är förmånligt för spelarna. Skillnaden från exempelvis de Maltesiska licenserna är att spelbolagen nu med den svenska licensen kommer betala skatt till Sverige för de vinster de gör på den svenska marknaden.

Spelbonus

Utifrån vad som står i lagförslaget kommer spelbolagen ha möjlighet att erbjuda en välkomstbonus till nya medlemmar. Det som står skrivet är att bonusen kan erbjudan vid första gången då spelaren är aktiv och spelar på bolagets hemsida. Det återstår att se hur spelbolagens lagtolkning ser ut och hur man går till väga vid erbjudanden av bonus. 

Reglerad marknadsföring

I lagförslaget står det "Vid marknadsföring av spel till konsumenter ska måttlighet iakttas". Detta blir en tolkningsfråga, men målet är att det ska bli mer restriktivt vad gäller reklamutskick och andra typer av marknadsföring. De spelbolag som inte har svensk licens kommer inte att få marknadsföra sig i medier som omfattas av radio- och TV-lagen. 

Åldersgräns vid marknadsföring

I Sverige är det lagligt att spela på nätet vid 18 års ålder, detta kommer fortsätta gälla i den nya svenska spellagen. Åldersgränsen vid marknadsföring är lite annorlunda, Konsumentverket anser att man inte får rikta sin reklam direkt till personer som är under 25 år. Man är som ung mer känslig för påverkan vilket kan innebära att man löper större risk att hamna i spelproblem.