Här kommer del två av listan på de största stjärnorna i den kinesiska ligan. På plats 11-20 hittar vi en rad kända namn, bland annat världens femte bäst betalda fotbollsspelare. 

 

Listan är sorterad i fallande ordning på övergångssumma.

 

       11. Freddy Guarin (Shanghai Shenhua) – 13 miljoner euro

Colombianen Guarin slog igenom stort i Porto och fick anbud från flera storklubbar. Det blev till slut Inter som vann dragkampen om mittfältaren, men tiden i klubben blev inte överdrivet lyckosam. Trots att han gjorde 141 matcher lyckades han aldrig riktigt etablera sig i startelvan fullt ut.

På något mirakulöst sätt lyckades dock Inter sälja honom vidare till Shanghai för 13 miljoner euro i januari 2016, vilket var cirka två miljoner euro mer än de köpte honom för. I Shanghai har han gjort 12 mål och 10 assist på 43 matcher. Första säsongen var han med och förde klubben till det asiatiska Champione League-kvalet, men de lyckades aldrig nå turneringen. I skrivande stund ligger laget på en blygsam nionde plats i tabellen.   

 

       12. Demba Ba (Shanghai Shenhua) – 13 miljoner euro

Den 32-årige senegalesen har hunnit med att representera åtta klubbar i sin proffskarriär. Och det är inga dåliga sådana, han har spelat i Bundesliga med Hoffenheim, Premier League med West Ham, Newcastle och Chelsea samt varit två vändor i turkiska Besiktas.

1 juli 2015 betalade Shanghai Shenhua 13 miljoner euro för hans underskrift. Och den första säsongen noterades han för 14 mål och 3 assist på 18 matcher. Säsongen därpå blev det återigen en utflykt till Besiktas, den här gången på lån. Låneavtalet med den turkiska mästarklubben gick ut 30 juni i år vilket innebär att han är tillgänglig för ligaspel med Shanghai nu.   

     

       13. Carlos Tevez (Shanghai Shenhua) – 10.50 miljoner euro

Många trodde att Carlos Tevez skulle avsluta sin karriär hemma i favoritklubben Boca Juniors. Men den lön som Shanghai Shenhua valde att erbjuda honom gick inte att tacka nej till. Tevez skrev på för klubben i januari 2017 och har på grund av skador bara medverkat i 8 av totalt 15 matcher hittills. På dessa 8 matcher har han gjort 2 mål och 4 assist, vilket är långt ifrån vad klubben förväntat sig. Shanghai Shenhua ligger för närvarande åtta i ligan så någon Tevez-effekt har vi inte fått se ännu.

 

       14. Renato Augusto (Beiing Guoan) – 8 miljoner euro

Nästa man på listan är Renato Augustos som gick från Corinthians till Beijing Guoan för 8 miljoner euro inför förra säsongen. Vissa kanske minns Augusto från hans tid i Bayer Leverkusen där han spelade från 2008 till 2013, men den offensiva mittfältaren har faktiskt gjort 8 landskamper för Brasilien. Nu är han Beijings stora affischnamn, men sett till statistiken verkar han inte ha gjort ett superstort avtryck. På 36 matcher totalt har han gjort 7 mål och 3 assist.

     

       15. Hernanes (Hebei China Fortune) – 8 miljoner euro

En av många brassar som tagit steget till Kina är Inter, Lazio och Juventus gamla mittfältsmotor Hernanes. Mittfältaren skrev på för Hebei China Fortune i februari tidigare i år som den tilltänkta storstjärnan. Men han har bara medverkat i 6 av 15 ligamatcher för klubben som i skrivande stund ligger trea i tabellen. Senaste informationen visar till och med att han blivit förpassad till reservlaget, så någon succé verkar det inte ha blivit direkt.

 

       16. Papiss Demba Cissé (Shandong Luneng) – 5.85 miljoner euro

Den 32-årige senegalesen som öste in mål i Freiburg fick chansen i Newcastle under ledning av Alan Pardew. Där gjorde han omedelbar succé med 13 mål på 14 matcher på vårsäsongen 2012. Åren som följde blev desto mindre lyckosamma och han lyckades inte hålla uppe samma målsnitt.

Inför förra säsongen släppte The Magpies honom till kinesiska Shandong Luneng för 5.85 mijoner euro. Han öppnade svagt och gjorde enbart 5 mål på 13 matcher innan han blev skadad och missade den avslutande delen av säsongen. Men nu verkar han vara på gång igen, 6 kassar på 8 matcher har han mäktat med i Shandong som ligger strax under toppen på en femteplats. Att han inte spelat fler matcher i år beror återigen på skadeproblem.

     

       17. Ezequiel Lavezzi (Habei China Fortune) - 5.5 miljoner euro

Lavezzi gick till Habei Fortune sommaren 2015 från PSG och blev då, enligt France Football, världens femte bäst betalda fotbollsspelare. Men kineserna lär inte vara nöjda med den hutlösa lönen de betalar honom, åtminstone inte första säsongen. Argentinaren gick nämligen mållös hela första säsongen. I år har det dock gått något bättre och Lavezzi kan noteras för 6 mål och 11 assist på 13 matcher för Habei som nu ligger trea i ligan.

Lavezzi verkar i alla fall trivas med tillvaron och lönen i Kina, till exempel beställde han in en flaska vin som kostade närmare 33 000 kronor under semestern.

       

       18. Nikica Jelavic (Guizhou Hengfeng Zhicheng) -  5.15 miljoner euro

Den kroatiske anfallaren spenderade ett antal säsonger på de brittiska öarna, med blandat resultat. Han började med att ösa in mål i Glasgow Rangers och gjorde sedan en stark säsong i Everton. Men sedan gick det utför. Den sista tiden spenderade han i Hull och West Ham utan att göra större avtryck.

Jelavic såldes till Beijing Renhe 2015, ett lag i den kinesiska andradivisionen. Där stänkte han in 15 mål på 29 matcher och numera är han utlånad till Guizhou Hengfeng Zhicheng, ett bottenlag i förstadivisionen. Den här säsongen har han gjort 8 mål på 12 matcher så på det stora hela får Jelavic räknas som en lyckad import för den kinesiska fotbollen.

       

       19. John Obi Mikel (Tianjin Teda) - free transfer

Mittfältsankaren John Obi Mikel lämnade Chelsea på free transfer efter 11 år och 249 matcher för klubben. Och precis som så många andra före detta storstjärnor valde han att söka sig österut till Kina.

I Tianjin Teda har han enbart spelat tre matcher på ett halvår på grund av skadeproblem. Man kan konstatera att han är saknad, för klubben ligger nu på 13:e plats, farligt nära nedflyttning.

     

       20. Ricardo Carvalho (Shanghai SIPG) – free transfer

Nej, Ricardo Carvalho har inte lagt skorna på hyllan. Den snart 40-årige mittbacken tillhör den här säsongen topplaget Shanghei SIPG. Portugisen har, på grund av skador, lämnats utanför truppen i samtliga matcher fram tills nu. Han gjorde comeback 1 juli och spelade 45 minuter, senaste omgången fick han 90 minuter, så nu verkar han alltså vara tillbaka. Tränare för Shanghai SIPG är för övrigt ingen mindre än André Villas Boas.