Att den kinesiska ligan storsatsar kan knappast ha undgått någon. Vi ser allt större namn som väljer att lämna toppfotbollen för en fetare plånbok och ett äventyr österut. Men hur har de egentligen gått för alla sedan de lämnat den stora fotbollsscenen? Betting.se har gått igenom de 20 största profilerna som spelar i Kina just nu. Här är den första delen.

 

Listan är sorterad i fallande ordning på övergångssumma.

  1. Oscar  (Shanghai SIPG) – 60 miljoner euro

Brassen Oscar blev kinesiska ligans dyraste värvning genom tiderna när Shanghai SIPG hämtade in honom från Chelsea för hutlösa 60 miljoner euro inför den här säsongen. Och 25-åringen har till stora delar levt upp till förväntningarna. Han har spelat 13 av 15 matcher och ligger delad etta med Lavezzi i assistligan med 9 assist, däremot har han bara hittat nätet en gång hittills. Hans Shanghai ligger tvåa i ligan, en poäng efter Guangzhou Evergrande.

 

  1. Hulk (Shanghai SIPG) – 55.80 miljoner euro

Hulk fortsätter att röra sig i österled, efter några framgångsrika år i ryska Zenit blev nästa anhalt Kina och Shangai SIPG. Lite mer än 55 miljoner euro fick klubben betala, vilket gör honom till ligans näst dyraste värvning genom tiderna.

Anfallaren har ett godkänt facit på 9 mål och 6 assist på 14 matcher för Shanghai som siktar på ligaguld. I Asiatiska Champions League har han haft stor lekstuga och gjort 6 mål och 6 assist på lika många matcher.

 

  1. Alex Teixeira (Jiangsu Suning) – 50 miljoner euro

Förra säsongens mest uppmärksammade övergång till Kina var Alex Teixeira som nobbade Liverpool för att skriva på för Jiangsu Suning. För kinesiska ligan blev det en fjäder i hatten som visade att man plocka in framtida världsspelare – inte bara avdankade föredettingar.

Både Teixeira och laget gjorde en stark fjolårssäsong. Jiangsu slutade tvåa i ligan och kvalificerade sig till AFC Champions League, Teixeira gjorde stabila 11 mål och 10 assist på 28 matcher. I år har det dock gått betydligt sämre, laget ligger sist i ligan med 9 poäng på 15 matcher och Teixeira har gjort 4 mål och 2 assist.

 

  1. Jackson Martinez (Guangzhou Evergrande) – 42 miljoner euro

Serieledande Guangzhou betalade dyra pengar för colombianen.  Men tiden i Kina har han inte gjort någon glad. Martinez har brottats med stora skadeproblem som hållit honom borta från spel i snart ett år nu. Senaste matchen han spelade var i oktober 2016.

Han har på två år enbart spelat 10 matcher och gjort 4 mål. Och det mesta tyder nu på att klubben kommer göra sig av med honom.

 

  1. Ramires (Jiangsu Suning) – 28 miljoner euro

Jumbon Jiangsu fick slanta upp rejält för att värva Chelseas tidigare mittfältare Ramires. Brassen har hunnit med att spela en och en halv säsong för laget och gjorde förra året 4 mål och 1 assist på 26 matcher. Den poängskörden har han redan hunnit slå på 12 matcher i år då han gjort 4 mål och 2 assist. Det verkar dock inte ha hjälpt överhuvudtaget då laget parkerar sist i tabellen. Ramires har gjort 51 landskamper för Brasilien, men inte en enda sedan flytten till Kina. Så rent landslagsmässigt var inte Jiangsu det klokaste valet.

 

  1. Axel Witsel (Tianjin Quanijan) – 20 miljoner euro

Belgiens nyckelspelare Axel Witsel ryktades till flera Premier League-klubbar efter succén i ryska Zenit. Men mittfältaren lockades mer av Kina och skrev istället på för Tianjin Quanijan i vintras. Han har spelat samtliga matcher i laget som är tredjeplacerade. Witsel är tillsammans med Alexandro Pato klubbens stora affischnamn. Flytten till Kina tycks inte ha påverkat hans status i det Belgiska landslaget för han är fortsatt given förbundskaptenen Roberto Martinez startelva.

 

  1. Alexandre Pato  (Tianjin Quanjian) – 18 miljoner euro

Alexandre Pato slog igenom i Milan i tidig ålder och spåddes bli nästa stora brassestjärna. Men skador och annat har gjort att han inte riktigt nådde den potential som fanns. Efter tiden i Milan försvann han ur radarn lite och förde en undanskymd tillvaro i Brasilien innan han, något överraskande lånades ut till Chelsea i januari 2016. Där fick han minimalt med speltid och nästa anhalt blev Villarreal där det inte blev någon succé. Men det hindrade inte Tianjin Quanjian att betala 18 miljoner euro för anfallaren som den här säsongen gjort godkända 8 mål och 2 assist på 15 matcher.

 

  1. Gervinho (Hebei China Fortune) – 18 miljoner euro

Ivorianen fick en rejäl skjuts i karriären när han lämnade Arsenal för Roma. Han blev snabbt en favorit bland fansen i den italienska huvudstaden, men det stora problemet var att han inte kunde hålla en jämn spelmässig nivå.

Första säsongen var han ordinarie och gjorde 3 mål på 18 matcher innan han råkade ut för en knäskada. Nu går han in på sin andra säsong i Hebei Fortune - topplaget som är med i racet om ligatiteln. Gervinho är dock inte delaktig i det överhuvudtaget, han har bara spelat en match den här säsongen. En stor anledning till det är knäskadan från 2016, men även när han blev kvitt den och spelat landslagsfotboll fick han inte ens plats i truppen i Hebei Fortune.

Gervinho ryktas nu vara på väg till turkiska Galatasaray.

 

  1. Graziano Pellé (Shandong Luneng) – 15.25 miljoner euro

31-årige Graziano Pellé är en late bloomer som efter år av misslyckade försök i Serie A-klubbar provade lyckan i Feyenoord 2012. Där startade han segt och blev utlånad igen till Italien, men säsongen 2012-2013 slog han igenom med dunder och brak och gjorde 50 mål på två säsonger för Rotterdam-klubben.

Riktigt så många mål mäktade han inte med i Southampton men han visade ändå att han höll på den nivån.

Efter ett starkt EM 2016 köptes han till Kina för stora pengar. I Shandong bildar han anfallspar med Newcastle-bekantingen Papiss Cissé, och på 30 matcher förra året gjorde han godkända 11 mål och 7 assist. I år har det gått tyngre då han bara gjort 1 mål.

 

  1. Paulinho (Guangzhou Evergrande) – 14 miljoner euro

Tottenhams floppvärvning är en av tre brassar i Guangzhou. Den numera 28 år gamla mittfältaren var en av de första riktigt stora namnen som valde kinesiska ligan. Han anlände till klubben 2015 och har på två säsonger hunnit med att vinna ligan två gånger, cupen en gång, supercupen två gånger samt AFC Champions League en gång. Paulinho är en central spelare i klubben som nu siktar på att nå ytterligare en ligatitel.

Det senaste ryktet säger att han är på väg att återvända till europeisk fotboll och inga mindre än FC Barcelona.