David Thorstensson, tennisexpert här på Betting.se, är hetare än någonsin med sina speltips och snuddar just nu vid 1700 units plus sedan starten. Han har redan skrivit en artikel med de tidiga oddsen på Davis Cup-slutspelet, men här ska vi fokusera på det svenska herrlandslaget.

Sverige ligger på 15:e plats i världen enligt Davis Cup-rankingen, före länder som Ryssland och Schweiz.

David, hur kan det komma sig att Sverige rankas så bra?

– Ja, ska man vara riktigt ärlig ställer jag mig ofta samma fråga. Det är lite som världsrankingen i fotboll. Man lyckas liksom inte fånga kvalitén på länderna, rankingsystemet är för dåligt.

– Sverige har i många år haft en grym tur med lottningen i Davis Cup och då det är väldigt få matcher varje år gör det att man kan hamna så fel som Sverige hamnat. Men vi tackar och tar emot för det så klart.

Sverige mot Israel hemma i Kungl. Tennishallen 13-14 september, hur bedömer du landslagets chanser?

– Det är klappat och klart. Det enda som kan fälla oss är om bröderna Ymer bestämmer sig för att stå över matchen. Spelar en av dem som vinner vi. Spelar båda så vinner vi garanterat och förlorar mest troligt inte någon match.

Vilket lag tror du Sverige ställer upp med?

– Vi har ju Elias och Mikael Ymer, storebror och lillebror. Båda två är precis på gränsen till att vara rankade topp-100 i världen, två väldigt bra spelare med andra ord. Mikael kommer nästa säsong troligen klättra upp mot topp-50 också, så om de här två killarna bara vill vara med så är de helt givna. De har oftast ställt upp i Davis Cup men kanske inte varit hundraprocentigt pålitliga så vi kan bara hoppas.

– Bakom dem har vi egentligen ingenting så om de inte är med är bli plötsligt utsatta för en möjlig förlust, trots att Israel i princip inte har några spelare. Sen har vi Robert Lindstedt som kämpar på trots att han är en bra bit över 40 år fyllda numera. Han är ett någorlunda starkt kort där, han är i alla fall bättre eller åtminstone lika bra som Israels bästa dubbelspelare. De där tre är givna om de bara vill.

– Sen har vi André Göransson som tagit stora kliv fram i dubbel i år och är snudd på topp-100 i den spelformen. Jag tycker han borde få chansen att spela tillsammans med Lindstedt och sen har vi Markus Eriksson som reserv i singelspelet. Så i den bästa av världar blir det dessa fem.

Starkaste kortet i en sådan trupp?

– Mikael Ymer utan tvekan. Han kan som sagt vara topp-50 i världen redan nästa säsong så bra som han spelar och en sån spelare har vi inte ens kunnat drömma om på snart 10 år.

Och Israel då, vad har de för spelare att komma med, och vad kan sägas om dem?

– Precis som Sverige faktiskt, sjukt nog. De har haft en helt vansinnig tur med lottningarna i Davis Cup i många år och på så vis lyckats hålla sig kvar högt upp i divisionerna. Men när det gäller spelare har de i princip ingenting. De har Dudi Sela som fortfarande spelar lite grann. Han var en gång en atp-spelare men numera är han knappt ens bra på challengertouren. Klart sämre än bröderna Ymer.

– Som tvåa har de inte mycket. De har en spelare som heter Edan Leshem som kan vinna matcher på challengertouren. Om bröderna Ymer inte är med i Sverige blir han ett problem, men om bröderna är med har han inte ens en halvchans att vinna match.

– På dubbeln har de Jonathan Erlich som är både jämnårig och jämnbra med Lindstedt men de har ingenting att komplettera honom med överhuvudtaget. Det där är alltså det bästa Israel kan komma med, men Sela har knappt spelat i år och kommer inte han lär inte Erlich komma heller och då blir det riktigt, riktigt dåligt för dem.

Vad blir nyckeln för svenskt avancemang, är det dubbeln ”som vanligt” i DC-sammanhang?

– Det ska ju spelas ett DC-slutspel i slutet av den här säsongen. Jag har skrivit en text inför det. Där kommer dubbeln faktiskt bli ännu viktigare än den tidigare varit då det bara spelas två singlar och en dubbel. Men den här gången så, det som avgör är att Sverige är så sjukt mycket bättre.

– Har vi våra bra spelare med kan vi inte förlora, det finns inte någon möjlighet. Så svaret på frågan är enkelt, nyckeln är att vi får med bröderna Ymer. Allt annat kvittar.

Vi lär återkomma till tennisexpert David Thorstensson när det närmar sig. Tills dess kan du följa honom här på sajten, samt här på Twitter eller ta del av spelsnacket i vår Facebookgrupp.