Wimbledon, den mest odugliga, spelmässigt undermåliga, orättvisa, och mest fantastiska Grand Slam-turneringen av dem alla. Franska Öppna är troligen den svåraste att vinna. US Open på sina sätt den coolaste. Australian Open är...ja, Australian Open. Wimbledon, det är tennisens flaggskepp, och även om jag kanske är partisk här. Jag har tennis som "min" sport som jag håller på med. Men jag är onekligen intresserad av sport i övrigt också. Jag har troligen sett lika mycket på fotboll som tennis i mina dagar. Nej, det har jag inte, men mycket fotboll har jag sett. Och den mängd tid jag på olika sätt ägnat åt basket. Det är inte lite. Och pingis för den delen som jag utövat själv.

Nåja, jag är partisk, men Wimbledon är ett av världens största idrottsevenemang, punkt.

Alla upplagor är på förhand toppintressanta, men årets upplaga känns faktiskt lite extra het. Det finns så många dimensioner att hålla koll på att det helt enkelt inte blir så mycket bättre.

Försvarar Djokovic sin titel, lägger ytterligare en Grand Slam-titel till sin samling och cementerar därmed sin plats som världens bästa spelare? 

Försvarar Djokovic titeln? 2,50 hos Bethard.

Har Federer fortfarande tillräckligt med bensin i tanken för en sista(?) strid? Snart 38 år gammal, Federer. Hur många idrotter har en 38-åring som en av sina bästa spelare? Ingen idrott där fysiken på något sätt är en faktor i alla fall.

Plockar Federer sin 9:e titel? 4,50 hos Bethard.

Håller Nadals knän i år, och kan han därmed slå dem alla och ta sin andra raka Grand Slam-titel? I så fall hans tredje titel i Wimbledon men mest intressant av allt i så fall, om han vinner här kommer han bara vara en Grand Slam-titel bakom Federer när US Open drar igång senare i år. Vilken grej det skulle vara.

Håller Nadal? 6,50 som slutsegrare hos Bethard.

De unga, är de redo nu? Tsitsipas, Zverev, kanske Thiem. Kan de utmana om titeln?

Hittar någon av de tidigare finalisterna Cilic, Raonic, Anderson eller Isner formen i tid? Samtliga kommer in till turneringen med ytterst oklar form, men de kan gräs och även om ingen av dem vunnit tidigare, finalplats på alla fyra, så de vet vad som krävs.

Kyrgios då? När börjar han bruka allvar? Kanske nu, man vet aldrig.

Många frågor. Snart börjar svaren trilla in när turneringen äntligen drar igång på måndag.

Gräset - ett lurigt underlag

Wimbledon spelas på gräs, ett underlag som ärligt talat inte passar för tennis. Bollen studsar lite för lågt och lite för snabbt för att spelet ska kunna bli så bra som möjligt. Dessutom är förstås gräs det enda levande underlag man spelar tennis på, och felstudsar förekommer därmed. Lägg därtill att gräset slits under de två spelveckorna, så underlaget påverkas under turneringens gång. Det är alltid klart snabbare i början än i slutet av Wimbledon. I början är gräset perfekt och banorna precis lagom mjuka. Sen torkar de ut, gräset slits och ersätts av att det kommer upp lite grus. Vissa år har man under de sista omgångarna nästan kunnat röra sig som man gör på grus nere bakom baslinjen då gräset blivit utplånat där. Kvalitén på banorna har emellertid förbättrats fruktansvärt mycket de senaste åren och därmed håller underlaget numera bra, men det påverkas, det ska man veta. Så ju längre turneringen går, desto mer gynnas de spelare som vill ha det lite långsammare.

Federer dominant i Wimbledon

Turneringens dominant genom åren är tennisens superhjälte Federer. Han vann Wimbledon inte mindre än fem gånger i rad mellan 2003 och 2007 innan Nadal kom fram och började bråka med honom. Nadal vann sen två gånger på tre år, 2008 och 2010 men jodå, det var Federer som stack emellan och vann 2009. Federer vann sen också 2012 och så senast 2017. Han har förutom de åtta titlarna varit i tre finaler. Mot Nadal 2008 och så 2014 och 2015 då han båda gångerna förlorade mot Djokovic.

Djokovic har fyra segrar hittills, Nadal har två, och även Murray har hunnit med att vinna två gånger. Det är de spelare som vunnit Wimbledon sen 2003. De fyra överlägsna spelarna de senaste 15 åren alltså. Ingen annan har vunnit turneringen sen deras era startade. Man pratar ofta om att Wimbledon är en turnering där det som en lite svagare spelare är mer möjligt att skrälla än på andra underlag, men det finns inget stöd i titlarna för det. Det är visserligen ovanligt många ovana finalister i Grand Slam-sammanhang i just Wimbledon, men det stannar där. Än så länge i alla fall. Ingen skrällvinnare på mer än 15 år.

Federer seedad före Nadal

Det var några år sen vi fick en final mellan två av giganterna, och även om Murray inte finns med denna gång, han spelar bara dubbel då han precis kommit tillbaka från en höftoperation, men trots det talar mycket för att vi kommer få två av de tre stora som är med i final. Djokovic kommer vara seedad etta, Federer kommer vara seedad tvåa, och det blir därmed Nadal som får gå den tunga vägen den här gången om han ska lyckas vinna. Lite knepigt kan tyckas, Nadal är rankad tvåa i världen, Federer trea, men trots det seedas Federer före. Wimbledon är den enda turnering i världen som inte går efter ATP-rankingen rakt av. Man väger också in de två senaste årens poäng på gräs, och det gör att Federer kör om Nadal och blir andraseedad. Mycket viktigt i det här fallet. Att ha möjligheten att slippa en av de två stora konkurrenterna är helt klart att föredra.

Finns det några möjligheter till en skräll i år då?

Möjliga skrällar

Tittar man på oddslistorna är de tre stora jättefavoriter. Djokovic storfavorit, sen Federer bakom honom och lite bakom Federer kommer Nadal. Sen ett jättehopp ner till skrällarna där Tsitsipas och Zverev just nu står först i kön. Bakom dem kommer Cilic, Raonic, Auger-Aliassime, Kyrgios, Anderson, och Thiem. Men det är bara att vara ärlig. Det finns spelare bakom de tre stora som är bra och kan utmana i någon enskild match, men det finns inte någon som just nu sticker ut tillräckligt för att det ska kännas realistiskt att någon av dem ska vinna turneringen. Snudd på allt talar för att vi inte kommer få någon ny vinnare i mästerskapet den här gången. 

Hur sänds Wimbledon?

Hur sänds Wimbledon då?

Wimbledon spelas 1-14 juli och det är Eurosport som är sändande tv-kanal. Noterbart dock att samtliga matcher också kan livestreamas hos Bet365. Allt som behövs är ett konto med pengar insatta på, något som kan fixas via länken nedan.

100% av 1000 kr

18+, regler och villkor gäller
Läs recension
Regler och villkor gäller
Ansvarsfullt spelande
18+ åldersgräns
18+, regler och villkor gäller

Må bäste man vinna, och jag får väl avsluta med vad jag tror. Jag fegar. Jag håller med oddsen. Jag tror att Djokovic är bäst den här gången också. Mycket avgörs i lottningen. Om Federer hamnar på den halva där Nadal inte hamnar, då förändras en del och om Federer får promenera fram till final utan strid medan Djokovic får slita ut sig mot Nadal i en eventuell semifinal, då kan det bli Federer. Nadal har också chansen att gå hela vägen, inget snack om saken, men Djokovic är favorit, och om han dessutom skulle hamna på den halva där Nadal inte hamnar, då är han plötsligt jättefavorit.

Högst odds på Djokovic hos Bethard, 2,50 ggr.

Speltips kommer ligga uppe här på Betting.se under hela Wimbledon, och jag kommer också följa upp med artiklar kring vad som händer. Se till att titta in varje dag för det senaste och de bästa möjligheterna att vinna pengar med andra ord.