Att välja vilken spelare eller vilket lag man ska spela på är grundläggande. Väljer man fel så vinner man inte, inte i längden. Man ska inte blanda ihop det med att man aldrig vinner om man väljer fel. Resultaten kan man aldrig styra över, och där är slumpmomentet enormt. Man kan välja sidan där det inte finns något spelvärde överhuvudtaget och ändå vinna då resultatet styrs av slumpen. Däremot, om man hela tiden, eller nästan hela tiden, väljer den sida där värdet finns, då tar man slumpen ur spel. För då jämnar resultaten i längden ut sig. Tur och otur finns kortsiktigt, men knappast långsiktigt. Sitter man oftast med rätt sida så vinner man, det kan ingen säga emot.

Men så finns det en annan viktig sak inom betting också och det är ens insatser. De är aldrig så viktiga som att välja rätt sida, men i längden kan det vara valet av insats som avgör om man vinner mycket eller lite. Eller för den delen, om man är en lite sämre spelare, avgör om man förlorar mycket eller lite.

I det här inlägget ska jag helt enkelt gå igenom hur jag ser på hur man ska jobba med sina insatser.

Ni som läser mina speltips på tennis här på Betting.se har kanske ibland sett att jag klagar lite på vårt insatssystem här på sidan. Vi har faktiskt i många stycken ett fantastiskt system för speltipsen här på Betting.se. Framför allt statistiken. Jag vet ingen annan sajt för speltips som redovisar skribenterna statistik så tydligt och mest av allt, det är helt omöjligt att fuska med den. Det tycker jag är bra, att man kan lita på det man ser på vår sida. Däremot finns det i min mening också en svaghet, och det är att systemet till viss del styr de rekommenderade insatserna. Det skulle kunna fungera om det var riktigt bra gjort. Det är det i mitt tycke inte, och eftersom jag ofta skriver att jag hade valt att rekommendera insatserna på ett annat sätt tänkte jag här förklara hur jag hade gjort. Och hur jag gör, exempelvis när jag rekommenderar vad folk ska spela på vid sidan om det jag gör här på Betting.se.

Ska man förklara det enkelt så är min bestämda uppfattning att man inte ska låta risken, eller strykrädslan om man så vill, styra ens beslut om insatser. Så bra som spelet är, så mycket ska man spela på matchen.

Här på Betting.se har vi ett system som räknar ut spelvärde sett till procentchans att vinna och odds på matchen. Ni kan prova det själva. Alldeles för få använder möjligheten att lägga upp egna spel här på sajten, och det kan dessutom vara bra att lära sig just det där, att räkna ut hur bra ett spel är.

Vi kan ta mitt senaste speltips som exempel. Ni kan läsa det här. En dubbelmatch i mastersturneringen i Indian Wells. Ett amerikanskt par mot ett franskt par. Amerikanerna stod när jag la ut tipsen i 3,15. Min värderingen var att korrekt odds var runt 2,10. Spelvärdet blev därmed 148%. Det är extremt högt. Man kan säga att om man hela tiden spelar på matcher med 110% spelvärde, då vinner man massor av pengar. 148 procent, det är extremt, och om man hittar ett sånt spel per månad, då får man vara glad. Ett sånt spel per månad, och man kan därmed säga att det där nog var ett av årets 12 bästa spel. Oddset störtdök, och slutade på runt 2,20. Det närmade sig att vara korrekt. Vi hade tur, amerikanerna vann, vilket så klart var just tur, för enligt min värdering var fransmännen fortfarande lite favoriter. 

Men insatserna var det ja.

Ett av årets 12 bästa spel. Vad tycker ni? Ska man hålla tillbaka lite med insatserna? Eller ska man spela så mycket som man kan sett till ens spelkassa? 

Man ska givetvis spela sin maxinsats. 

Det här är viktigt, det här får man inte missa. Man ska spela sin maxinsats, men man får inte överskrida den, för överskrider man den, då börjar man vara ute på väldigt hal is. Ens maxinsats måste alltid vara så pass låg att han har råd att förlora massor av spel utan att behöva sluta spela. För om man inte haqr råd att förlora under en period, då kommer man till slut få slut på spelpengar, och då missar man möjligheten att vinna i längden. Titta bara på hur mina siffror sett ut här på Betting.se i år. Mina spel ligger på 284 units plus. Helt fantastiskt. Men för några veckor sen var det uppe på över 350 units plus. Sen kom en jättedipp och vi sjönk ner till runt 200 plus, innan vi nu vänt uppåt igen. Jag vet. Jag kan den här branschen. Jag vet att många då slutade spela, för de fick slut på spelpengar. Man hade använt vinsterna till annat, kanske börjat höja insatserna, och hamnade plötsligt i händerna på slumpen. Man spela för högt, man fick en motig period, och man får därmed inte vara med nu när vi återigen är på väg upp på vår högsta resultatnivå.

Men med det där sagt. När man har sina bästa spel, då ska man placera sina högsta insatser. Man ska inte, som systemet här på Betting.se gör, vara försiktig i ett sånt läge. När jag igår la ut det här spelet på amerikanerna med ett spelvärde på 148% så rekommenderade systemet en insats på 7/10 units. Det vill säga, om man har en maxinsats på 1000 kronor rekommenderades det att satsa 700 kronor. Om jag istället hade lagt ut ett tips på en match till 1,50, och haft ett spelvärde på säg 115%, då hade systemet däremot rekommenderat ett maxspel, det vill säga 1000 kronor.

Det är fel. Jag vet att man kan tycka att det är rätt, men då bygger det på att man i första läget inte spelar på ett smart sätt. Spelar man så pass lågt att man har råd att förlora, då ska man enbart låta spelvärdet styra insatserna, ingenting annat. Det är faktiskt svårt att ha en annan åsikt tycker jag, för det där att utgå från att man inte klarar av att sätta gränser för att man inte ska förlora sina pengar, då vet jag inte om man ska hålla på överhuvudtaget. Gör det första rätt. Det vill säga, att spela med sina egna mått så lågt att man har råd att förlora. Sen är det bara att ge sig själv största möjliga chans att vinna, det vill säga att lägga insatser efter hur bra spelen är. Man behöver inte låsa sig vid en strykrädsla. Men behöver bara spela långsiktigt, och då våga spela högt, även på höga odds.

Rörigt? Jag förstår. Den här texten riktar sig bara till de riktiga spelnördarna, men samtidigt, det finns många som säger att "äh, jag spelar ändå bara för att ha kul, så jag behöver inte hålla på med sånt där", Jag tycker det är en underbar inställning. Spel ska vara roligt, och man ska inte inbilla sig att spel kommer ge en något annat än som bäst lite guldkant i tillvaron. De människor som på ett stabilt sätt tjänar sitt levebröd på spel i det här landet, de är inte många. Spel är svårt, och vinner man en stadig slant varje år, då ska man vara väldigt nöjd med det. Och om man har som mål att tjäna just sitt levebröd på spel, då ska man vara medveten om att det krävs extrema kunskaper inom många olika områden. Givetvis inom den sport man spelar på, men det är lika viktigt att förstå sig på oddsmarknaden, och att kunna det jag skriver om här, hantera sina insatser. Det är exceptionellt ovanligt att en och samma person har alla dessa delar, och just därför finns det inte många som kan leva på spel. Men, det jag vill komma till. Även om man är en nöjesspelare utan direkta ambitioner, det är att vinna pengar som är roligt. Spel är en krydda som gör sporten roligare, det är så det ska vara, och man ska klara av att förlora utan att det påverkar ens humör alltför mycket. Men tänk också efter, är det inte just vinsterna som gör spel roligt? Och jag lovar, vinsterna kommer komma väldigt mycket mer frekvent om man försöker utbilda sig lite i hur spel fungerar, som exempelvis om man blir lite bättre på det som den här texten behandlade, att hantera sina insatser.