När man dammsuger nätet efter information om spelbolag landar man alltid på texter om utlandsbaserade bolag som folk känner sig orättvist behandlade av. Det man med lite kunskap i baggaget kan slå fast är att i 99% av fallen handlar det helt enkelt om att kunden i fråga inte följt en regel, spelbolaget har hanterat detta, och kunden har blivit lite purken. Sen finns det andra saker också. Som spelbolagens sätt att limitera vinnande kunder, sånt som fortfarande är lite dolt i dunkel. Vi får se om jag kommer ta upp det i någon text framöver men det är kanske lite gränsfall på det. Det är inget tvivel om att den här sajten drivs av intäkter från spelbolag, och därmed kanske det är någon annan som ska skriva om det.

Däremot, man läser väldigt sällan om hur de svenska spelbolagen behandlar sina kunder. Deras kunder verkar märkligt nöjda, något jag ärligt talat har väldigt, väldigt, väldigt svårt att förstå. Jag var på Solvalla i söndags för att titta på det årliga Elitloppet. En rätt medelmåttig upplevelse får man säga. Trav är knappast mitt huvudämne här i världen och då blir det kanske inte helt klockrent när man känner att precis hela evenemanget är anpassat efter att besökarna ska ha följt trav åtminstone 364 dagar det senaste året. Kort sagt, det kändes aningen inavlat.

Men än värre, oddsen. Jösses! När man på olika sätt varit i spelbranschen de senaste 15 åren behöver man inte se över oddsen på något särskilt många sekunder för att göra en bedömning kring huruvida oddsen är bra eller inte. När jag såg oddsen på loppen i söndags, det var så att jag höll på att ramla av stolen.

Usel återbetalning

Det är numera inte mycket till hemlighet hur mycket spelbolagen betalar tillbaka till sina kunder. Det är väldigt lätt att räkna ut och ATG är till och med helt öppna med detta på sin hemsida.

Vinnarspel 80%

Dagens dubbel 75%

V75 65%

Samtliga ATG:s speltyper är pottbaserade, det vill säga, de tjänar exakt lika mycket pengar oavsett hur resultatet blir. När man spelar på en häst på ATG så får man inte oddset man spelar till, man får oddset som är när spelet stänger. Helt otroligt i sig, men inte det mest otroliga i det här fallet. Det mest otroliga är att folk faktiskt spelar på det. Att folk accepterar det. Att folk gör så extremt dåliga placeringar av sina pengar.

På varje lopp som ATG har vinnarspel tjänar de 20% av insatserna. Rakt ner i fickan. Omsätter ett lopp en miljon tjänar de 200 000 oavsett vilken häst som vinner. På V75, som varje helg omsätter runt 50 miljoner är det väl, går nästan 20 av dessa miljoner rakt ner i ATG:s ficka. Sen ska de absolut bekosta saker med pengarna också, som att dela ut prispengar till hästarna och så vidare, men snälla nån, det här är vansinne. Särskilt om man jämför med hur det ser ut hos de utländska spelbolagen,

Om man studerar en oddsjämförelsesajt på matcherna i Franska Öppna i tennis idag till exempel så ser man att de runt 50 bolag som står angivna har en återbetalning på mellan 92% och 98%. När man dessutom lägger till att dessa spel inte är pottbaserade utan spelaren får det odds som är när spelet placeras, och att spelbolaget i fråga därmed antagligen har en risk på någon av spelarna, det är lite skillnad mot ATG:s modell det.

Absolut, man ska förstås spela på hästar om man vill det, men man ska veta att man varje gång gör en extremt dålig investering, åtminstone så länge man använder sig av ATG som spelbolag.

Jag kommer senare göra samma typ av utvärdering av Svenska Spel* också. Kommer inte vara någon vidare munter läsning det heller.