Om du spelar fotboll, försöker du dig på att vara precis lika bra som back, mittfältare och forward? Målvakt också kanske till och med? Och så är du en fantastisk domare ovanpå det?

Inte många, men visst, det finns vissa spelare som klarar av massor av positioner. De allra flesta dock, de är specialiserade. Det är det normala. Att klara en eller kanske två positioner.

Om du jobbar på en bank, är det vanligt att du då pendlar mellan att investera kundernas pengar, att sköta receptionen, och kanske emellanåt sköta städningen?

Högst ovanligt, skulle jag säga.

Betting då? Spelar du på fotboll, hockey, tennis, bandy, bowling, curling och kanske lite politik ibland? Spelar du inför matcherna? Ibland live också? Spelar du ibland stora summor för att vinna pengar till något, ibland bara en liten peng för att en match ska bli roligare? Säkrar du emellanåt upp dina spel som du tror kommer gå in?

Jag har på olika sätt hållit mig i bettingbranschen i 15 år. Det här är något av det som under den tiden fascinerat mig allra mest. Att det är så förhållandevis få som specialiserar sig men ännu mer, att folk inte ens riktigt vet vilken typ av spelare de här, och sen gör det bästa av situationen.

Nöjesspelaren

Inom den här kategorin kan man sortera in 90% av de som satsar pengar på spel. Och om man ska vara riktigt ärlig, det är i den här kategorin man helst skulle vilja vara. Det är här man har roligast, ser bettingen som en hobby. Man älskar sport, och man satsar en slant lite här och där för att få bästa möjliga spänning.

Vilka tips skulle jag då kosta på mig att ge till nöjesspelaren?

Först och främst, var en nöjesspelare, var ingenting annat. Man hör och läser hela tiden. överallt, om hur folk vinner stora pengar på spel och tips om hur man gör det. Absolut, det finns såna människor, men då rör det sig om människor inom andra kategorier, och lite min tanke med den här texten är att man ska hitta sin kategori, och sen hålla sig till den. 

Målet för nöjesspelaren ska vara att vinna lite extrapengar. För missförstå mig inte, man kan så klart vinna fina pengar även som nöjesspelare, det är bara det att man inte ska ha som mål att spränga banken, så att säga, för det lyckas man aldrig med. Man ska ofta titta till vår lista över spelbolag här på betting.se och man ska ta del av deras bonusar. Bonusar är en mardröm för spelbolag, de kostar rysligt mycket pengar för dem, och det ska man som kund så klart ta tillvara på. Prova olika spelbolag, ha som mål att spela igenom omsättningskraven hos bolaget, och gör sen en utvärdering kring vad du tycker om bolaget. Gillar du det kan man hålla sig kvar där, men kanske samtidigt använda eventuella vinster till att få en ny bonus, hos ett annat bolag. Det finns numera en oerhörd mängd bolag, och det fylls hela tiden på. Vi serverar er alltid de bästa och nyaste här på betting.

En annan sak jag tycker är viktigt för nöjesspelaren är att försöka hålla sig så mycket som möjligt till det man är bäst på. Tycker du att du är bäst på att gissa vilken spelare eller vilket lag som ska vinna innan en match eller på att under en match se vad som ska hända och därmed spela live? Man är väldigt sällan lika bra på båda. Jag skulle säga att man i så fall är i princip unik. Man är bättre på något av dem, och då är det i längden väldigt ekonomiskt fördelaktigt att hålla sig till den delen man är bäst på, och i mesta möjliga mån hålla sig borta från den andra. Jag har som sagt hållit på med betting i 15 år någonting, och levererar bland annat speltips på tennis på den här sajten. Jag är jättebra på det. Det är bara att kolla mina siffror här bredvid. Live däremot? Där får jag vara glad om jag överhuvudtaget går plus.

Semiproffset

Är du en sån som spelat länge, känner att du har bra koll på spelmarknaden, och tycker att du ska tjäna en del av din inkomst på betting? Då är du i kategorin semiproffs. I den här kategorin läser man massor av olika sajter, samlar en mängd av info, och kanske till och med betalar för att få info från proffs inom olika sporter. Man placerar sen spel på det man tycker att man hittat värde i och vinner förhoppningsvis pengar.

Är man i den här kategorin har jag egentligen bara ett enda tydligt tips, och det är att hålla sig borta från att nafsa på kategorin nöjesspelare. Semiproffset spelar för ganska stora summor. Summor som är relativt stora sett till den inkomst man har från sitt vanliga jobb. Det gäller därmed att vara oerhört noggrann, särskilt under de perioder då det går bra. Det är ruskigt lätt att efter att ha dragit in lite pengar "unna" sig själv att placera en peng på matchen man ska kolla på under kvällen, men inte har någon bra info eller kunskap om. Det som då händer är att man använder sig av sina semiproffsinsatser på matcher som bara en nöjesspelare skulle spela på. Det blir i längden superdyrt att placera pengar på sånt. För semiproffset gäller också att hitta bolag som passar en. Bolag som erbjuder bra odds med fin återbetalning. Att ha konton hos flera bolag och använda sig av oddsjämförelsesajter är ett absolut måste om man ska klara sig i den här kategorin. 

Proffset

Här har vi bara någon enstaka liten procent av de som satsar pengar på spel och de som finns i den här kategorin ska väl vara så bra att de helt enkelt inte behöver några tips. De ägnar sig åt betting på professionell basis och kan göra det på grund av att de är oerhört duktiga inom ett eller ett par särskilda segment. Ofta en enda sport, kanske till och med en enskild liga, eller att man är så pass bra på att räkna och kan marknaden så bra att man kan verka som trader på en oddsbörs. 

Som sagt, här ska man vara så pass duktig att man inte behöver några tips men ett ledord ska man väl ändå skicka med och det blir givetvis disciplin. Att inte ha några störande moment. Att alltid kunna sitta precis de timmar man ska sitta utan att någon eller något stör och att man inte blir påverkad av yttre omständigheter som får en att ta dåliga beslut. Är man proffs så hanterar man hela tiden väldigt stora summor och att då alltid ha huvudet med sig är ett absolut måste.

Så, vilken kategori är du? Det är som sagt det absolut viktigaste tycker jag. Att veta vilken kategori man befinner sig i, och sen försöka optimera sitt spelande efter det.

Kolla in vår lista med spelbolagsbonusar här

Vill ni snacka vidare med mig om detta? Jag finns på twitter som @thorstenssonare.