Slutspelspelsmatcherna i VM är ofta väldigt spännande. Betting.se ger en överblick över slutspelsmatcherna i VM 2022. Vi har nu kommit fram till åttondelsfinalerna.

Dessvärre finns varken Danmark, Sverige, Norge eller något annat nordiskt land med i den avgörande fasen. Trots det väntar ett par underhållande veckor med avgörande matcher. Tunga landslag som Spanien, England, Frankrike, Brasilien och Argentina gör upp om VM-guldet. Det innebär att några av världens bästa fotbollsspelare är involverade i slutfasen av världsmästerskapet 2022.

Se alla aktuella odds på vinnare i vår sektion om odds på fotbolls VM.

SPELA PÅ FOTBOLLS-VM 2022

VM matcher åttondelsfinal 

I denna artikel går vi igenom åttondelsfinalerna i VM. När den första slutspelsrundan är spelad, uppdaterar vi med kvartsfinalerna och så vidare. Den första VM-åttondelsfinalen spelas på lördag den 3 december klockan 16:00 och senare på kvällen, 20:00, spelas den andra. Sista dagen för åttondelarna är tisdag 6 december då Marocko - Spanien spelar 16:00 och Portugal - Schweiz startar 20:00. Du kan läsa mer om Fotbolls VM 2022 matcherna som väntar nedan.

3 december 2022

4 december 2022

5 december 2022

6 december 2022

VM-klara lag i åttondelsfinal i Fotboll

Japan – Kroatien

Japan tog överraskande förstaplatsen i Grupp E, som på pappret var en svår utmaning med Spanien, Tyskland och Costa Rica som utmanare. Generellt sett har japanerna varit överraskande bra under hela gruppspelet. Det började redan i den första gruppspelsmatchen när man skrällvann mot Tyskland.

Ilkay Gundogan gav planenligt Tyskland ledningen redan efter en dryg halvtimme i VM-premiären. I den första halvleken dominerade tyskarna fullkomligt, men det var en helt annan match i den andra halvleken. Efter 75 minuter kom den japanska kvitteringen och ytterligare åtta minuter senare tog Japan ledningen med 2-1. En lång och intensiv tysk press gick att rida ut från japanskt håll och man tog en tung 2-1-vinst direkt.

Spelare i japanska landslaget

I den andra matchen gick Japan in med förväntningar på sina axlar. För motståndet stod Costa Rica, som några dagar tidigare hade förlorat sin premiär med hela 7-0 mot Spanien. Men överraskande nog var det Costa Rica som gick segrande ur striden. 1-0 efter en jämn och ganska tempofattig match gjorde att Japan plötsligt tappade sitt försprång inför den sista omgången, där man skulle möta Spanien.

Men i den sista matchen klev Japan fram igen, ännu en gång mot ett på pappret bättre lag. Spanien såg dominanta ut i inledningen av matchen och hade bud på flera mål, men gick till pausvila med 1-0. Men Japan hade inte slängt in handduken, utan kom in till den andra halvleken med full energi och en stor tro på att kunna vända. Det blev två tidiga mål, efter en intensiv japansk inledning på halvleken. 2-1 räckte till tre poäng, gruppseger och den andra tunga skrällen inom loppet av en dryg vecka.

Kroatien slutade tvåa i Grupp F, bakom Marocko, men framför såväl Belgien som Kanada. Det började allt annat än bra för Kroatien, som såg riktigt tröga ut i VM-premiären mot Marocko. Matchen slutade mållöst och känslan var att båda lagen hade behövt en skarp anfallare för att kunna avgöra.

Kroatien fick en del kritik efter matchen, men kritiken tystnade något efter den andra matchen. Då var det Luka Modric och anfallaren Andrej Kramaric som hade en bra dag på jobbet när Kanada besegrades med hela 4-1. Det var en vinst och tre poäng som kroaterna var i ett stort behov av.

I den sista gruppspelsmatchen väntade Belgien, ett landslag som behövde vinna för att kunna ta sig till slutspel. Belgien är också ett namnkunnigt, starkt lag och pressen på Kroatien var därför stor. Men det blev en jämn match, som efter många chanser åt båda håll ändå slutade mållöst. 0-0 räckte till en andraplats, eftersom Marocko vann mot 2-1 i sin avslutande gruppspelsmatch. Det var en match som spelades parallellt med Kroatiens match mot Belgien.

Brasilien – Sydkorea

Brasilien går som tåget i det stundande världsmästerskapet i Qatar, men man har samtidigt haft svårt att dominera sina matcher i 90 minuter. Men insatserna har varit tillräckligt poänggivande för att man skulle vinna Grupp G före lag som Schweiz, Kamerun och Serbien.

I den första matchen mot Serbien hade Brasilien press på sig att ta tag i taktpinnen direkt, men man hade samtidigt respekt för serberna, vars offensiv är ett ständigt hot. Richarlison blev dock stor matchhjälte med sina två mål, där det ena målet kanske var turneringens snyggaste hittills. Brasilien vann med 2-0 och gick upp i gruppledning direkt.

Casemiro Brasilien

I den andra matchen väntade Schweiz, ett mycket svårspelat lag som är disciplinerade och defensivt starka. Dessutom fick Brasilien klara sig utan sin stora stjärna Neymar, som skadade sig i premiären mot Serbien. Men Casemiro såg till att avgöra matchen med det enda målet. Brasiliens 1-0 innebar att man var klara för åttondelsfinal redan efter två spelade matcher.

Med tanke på att avancemanget till åttondelsfinal redan var klart inför den sista omgången valde förbundskaptenen Tite att vila en del nyckelspelare mot Kamerun i den sista omgången. Det räckte för att man skulle tappa en hel del av sin slagkraft. Kamerun, som drömde om att ta sig vidare till åttondelsfinal, var mer motiverade och tog också ledningen med 1-0 i den andra halvleken. Vincent Aboubakar fick också rött kort i samband med målet, efter att han tagit av sig tröjan för att fira. Kamerun vann med 1-0, men lyckades inte knipa andraplatsen i gruppen.

Sydkorea tog andraplatsen i Grupp H efter stor dramatik. Tillsammans med Portugal är man nu vidare till åttondelsfinal, medan Ghana och Uruguay är utslagna.

Son Heung-min Sydkorea

I den första matchen mot Uruguay fick vi se ett försiktigt Sydkorea, mot ett Uruguay som kanske var ännu mer försiktiga. 0-0 slutade matchen efter att båda lagen haft en del farliga chanser, men där Uruguay var närmast vinsten med Diego Godins nick i stolpen.

I den andra matchen föll Sydkorea mot Ghana med 3-2. Det gjorde att förhoppningarna om avancemang såg dystra ut inför den sista gruppspelsomgången. Det krävdes helt enkelt att man vann den sista matchen mot Portugal för att kunna gå vidare.

Det blev också en spännande match mot Portugal i den sista omgången av gruppspelet, där Sydkorea till slut vann med 2-1. Samtidigt vann Uruguay bara med 2-0 mot Ghana och det innebar att det var Sydkorea som säkrade andraplatsen efter stor dramatik. Ett enda mål till från Uruguay och VM-drömmen hade varit död för sydkoreanerna.

Marocko – Spanien

Marocko har imponerat stort i Grupp F, som på förhand kändes som en tuff grupp med Kroatien, Belgien och Kanada. Man såg till att öppna turneringen starkt med att spela 0-0 mot det regerande silverlaget Kroatien i premiären.

Därefter var det Belgien som stod för motståndet och på förhand kändes belgarna som klar favorit, men Marocko gjorde sin bästa match i turneringen med en otrolig effektivitet i offensiven. 2-0 gav tre välbehövlig poäng och plötsligt satt Marocko i ett bra läge inför den sista omgången i gruppspelet.

Där väntade Kanada, som stod på två raka förluster och som redan hade tappat sin chans att nå åttondelsfinal. Trots det hade kanadensarna visat ganska bra tendenser, åtminstone i sin offensiv. Det innebar att Marocko nu stod inför en tuff match. Men Hakim Ziyech och Youseff En-Nesyri blev stora matchhjältar för sitt Marocko. Med varsitt mål såg man till att lösa en 2-1-seger.

Kroatien och Belgien spelade parallellt med det oavgjort i sin grupp, varpå Marocko tog sig förbi Kroatien i tabellen och säkrade gruppvinsten.

Spanien fick en flygande start på VM och krossade Costa Rica totalt med 7-0 i premiären. Sex olika spelare noterades för mål och Spanien såg närmast ostoppbara ut i det läget. Det gick åtminstone inte att drömma om en bättre start på turneringen.

Jordi Alba - spanska landslaget

Men i den andra matchen kom spanjorerna ner på jorden. Man tog visserligen ledningen mot Tyskland när Alvaro Morata gjorde mål för andra matchen i rad. Men det var Niclas Füllkrug i Tyskland som fick det sista ordet. Med sitt kvitteringsmål, 1-1, såg han till att rädda den tyska chansen inför den avslutande gruppspelsomgången.

I den sista omgången såg det ut att vara upplagt för tyskt och spanskt avancemang. Det enda som krävdes var att Spanien inte skulle förlora mot Japan, då Tyskland behövde ta sig förbi japanerna. Men trots att Spanien programenligt tog ledningen mot Japan, var det japanerna som återigen skulle vända och vinna. Spanien stod för en svag nadra halvlek och tappade sin 1-0-ledning till förlust. Det innebar också att man slutade tvåa i gruppen.

Målskillnaden gjorde att Tyskland inte heller kom ikapp spanjorerna. Spanien hade med sig 7-0 från den första gruppspelsomgången och slutändan skulle det visa sig att premiärkrossen mot Costa Rica skulle vara det som säkrade avancemanget för spanjorerna.

Portugal – Schweiz

Portugal vann Grupp H före Sydkorea, Uruguay och Ghana.

Första omgången för Cristiano Ronaldo och hans portugisiska lagkamrater spelades mot Ghana och det blev en mycket händelserik match. Den första halvleken slutade mållöst och känslan var att det inte skulle bli fullt så underhållande som det blev. Men den andra halvleken blev något helt annat. Den inleddes med att Cristiano Ronaldo gjorde mål i sin femte raka VM-turnering, när han tryckte in en straff.

Efter det blev det öppna spjäll åt båda håll. Ghana kvitterade, innan Portugal gjorde både 2-1 och 3-1. Därefter låg Ghana på för en reducering och fick också in 3-2 till slut. Men mer än så blev det aldrig för afrikanerna.

Bruno Fernandes Portugal

I den andra matchen var det Uruguay som stod för motståndet. Portugal var åter det starkare laget, med en fin offensiv där Bruno Fernandes stack ut lite extra. Den offensive mittfältaren från Manchester United gjorde båda målen i det som blev en 2-0-seger. Cristiano Ronaldo hävdade att han var på bollen innan det första målet, men FIFA valde att ge målet till Bruno Fernandes efter noga granskning.

Det innebar att Portugal hade säkrat avancemanget till åttondelsfinal redan efter två spelade matcher. Inför den sista matchen mot Sydkorea kunde man därför vila en del spelare i sitt lag. Portugal behövde inte vinna matchen, men öppnade trots allt starkt och tog ledningen.

Men det sydkoreanska landslag som var nödgade att vinna drog det längsta strået i slutändan. Ett sent segermål, till 2-1, gjorde att Sydkorea slutade tvåa i gruppen bakom Portugal och tog sig till en efterlängtad VM-åttondelsfinal.

Schweiz slutade tvåa i Grupp G, bakom ett svårslaget Brasilien. I övrigt spelade man mot Kamerun och Serbien i gruppspelet.

Alplandet hade en stark öppning av VM. När man vann med 1-0 mot Kamerun och tidigt kopplade greppet om ett avancemang till åttondelsfinal. Breel Embolo blev matchens enda målskytt och inledde där en formtopp som har hållit i sig under hela världsmästerskapet.

Shaqiri Schweiz

I den andra matchen, mot ett Brasilien utan sin stora stjärna Neymar, var motståndet klart tuffare. Schweiz valde en defensivt inriktad matchplan och låg rätt i positioner. Men dessvärre klarade man sig inte hela vägen in i mål. Casemiro smög med i straffområdet och gjorde matchens enda mål.

Det innebar att Schweiz, Kamerun och Serbien alla tre hade möjligheten att knipa andraplatsen i gruppen. Brasilien var redan klara för åttondelsfinal inför den sista gruppspelsomgången. Schweiz och Serbien spelade vad som kunde bli en direkt avgörande match, och spänningen var det inget fel på. Det blev en hektisk, intensiv match där Schweiz till slut vann med 3-2. Det räckte till tre poäng och en säkrad plats i VM-åttondelsfinalerna.

Nederländerna – USA

Nederländerna har gjort vad man kunnat kräva av laget i Grupp A, som man vann efter att ha plockat totalt sju poäng på tre matcher. I den första matchen slog man Senegal med 2-0 efter mål av Cody Gakpo och Davy Klaassen, som hoppade in i den matchen. ”Oranje” avgjorde först i 84:e minuten, men att det var så pass jämnt minns man inte nu. 

I matchen därpå var det Ecuador som stod för motståndet och Cody Gakpo såg till att göra sitt andra VM-mål. Den talangfulle spelaren från PSV Eindhoven gjorde mål efter fem minuter. Matchen slutade visserligen 1-1, sedan Enner Valencia gjort ännu ett mål för sitt Ecuador. Anfallaren nätade även två gånger om i premiären mot Qatar. 

Virgil Van Dijk Nederländerna

I den sista gruppspelsomgången tog Nederländerna en övertygande vinst mot Qatar. 2-0 blev slutresultat sedan Cody Gakpo inlett målskyttet och Frenkie de Jong satt spiken i kistan. Tack vare vinsten säkrade Nederländerna också gruppvinsten.  

USA har haft en betydligt svårare resa i Grupp B, där man slutade tvåa bakom England. Det man bör ha med sig är att USA går obesegrade ur gruppspelet och har visat sig svåra att göra mål på. Endast ett insläppt mål, i 1-1-matchen mot Wales, tyder på att man är att räkna med. 1-1 mot Wales, 0-0 mot England och en viktig 1-0-seger mot Iran räckte. Timothy Weah och Christian Pulisic är de enda amerikanska målskyttarna hittills.

England - Senegal

England knep förstaplatsen i Grupp B, som i övrigt bestod av lagen USA, Wales och Iran. I den första matchen mot Iran fick engelsmännen en flygande start och vann med klara 6-2, trots att lagkaptenen Harry Kane inte noterades för något mål. Däremot gjorde han tre assist och kan vara ganska nöjd med sin insats ändå.  

Nästa match mot USA har kallats VM:s tråkigaste match hittills. 0-0 slutade den minst sagt chansfattiga historian mellan två lag som verkade nöjda med att dela på poängen.  

I avslutningsomgången mot Wales såg England till att knyta ihop säcken med en stabil 3-0-seger. Det var visserligen mållöst efter 45 minuter, men i den andra halvleken stod Marcus Rashford för två mål och tog därmed död på Wales förhoppningar om ett avancemang. Phil Foden noterades också för ett mål. 

England - Raheem Sterling

Tack vare sina två mål mot Wales är Marcus Rashford nu noterad för totalt tre mål i VM. Således är han med i kampen om att vinna skytteligan i VM.  

Senegal blev tvåa i Grupp A, vilket räckte till en plats i åttondelsfinalerna. Afrikanerna öppnade mästerskapet med att möta Nederländerna. Trots en stabil insats fick man se sig besegrade med 2-0, efter att Cody Gakpo gjort det första målet och brutit dödläget, och Davy Klaassen kommit in från bänken och avgjort i slutet.  

I den andra gruppspelsrundan spelade man mot Qatar, där senegaleserna var det klart bättre laget och avgick med en 3-1-seger. Det gjorde att man satt i ett bra läge inför den sista omgången mot Ecuador, men att man behövde en vinst.  

Matchen mot Ecuador blev också väldigt spännande. Senegal tog ledningen, men när Ecuador kvitterade i den andra halvleken var det plötsligt Ecuador som var vidare till åttondelsfinal. Men Kalidou Koulibaly, som till vardags spelar i Chelsea, såg till att avgöra matchen med sitt 2-1-mål efter 69 spelade minuter.  

 Argentina – Australien  

Argentina åkte på en riktig käftsmäll direkt i VM-premiären, när man föll mot Saudiarabien med 2-1. Där och då såg Grupp C ut att bli något alldeles extra, men det skulle visa sig att Argentina var numret för stora i slutändan. Med det sagt var pressen påtaglig efter VM-premiären.

I nästa match var Lionel Messi och Argentina betydligt mer påkopplade. Mexiko stod för motståndet och Argentina drog det längsta strået i en tight, jämn match där Mexiko valde att spela en mycket defensivt inriktad fotboll. Lionel Messi gjorde 1-0 först i den andra halvleken och när Enzo Fernandez fick in 2-0 var matchen avgjord. Plötsligt var Argentina med i kampen om gruppvinsten igen, trots förlusten i premiären.  

Faktum är att laget hade allting i egna händer inför den sista omgången i gruppspelet. Då skulle man spela mot Polen, där en trepoängare mest troligt skulle räcka till gruppsegern. Alexis MacAllister och Julian Alvarez stod för matchens enda mål i det som blev en 2-0-seger för Argentina. Lionel Messi fick lämna planen mållös, men drömmen om att vinna VM:s skytteliga finns där fortfarande för världsstjärnan. 

Australiensiska landslaget

Australien slutade tvåa i Grupp D, före bland annat Danmark. För att nå åttondelsfinal i VM har man spelat mot Frankrike, Tunisien och Danmark. I den första matchen mot fransoserna tog man ledningen med 1-0, men föll med klara 1-4. Därefter vann man en jämn match mot Tunisien med 1-0 och hade plötsligt chansen att gå vidare från gruppspelet.  

I den sista omgången väntade en slags final mot Danmark om andraplatsen. Danmark var klara favoriter på förhand, men Australien spelade en disciplinerad fotboll. Mathew Leckie, som till vardags spelar i Melbourne City FC, blev matchvinnare med sitt vackra 1-0-mål. Det räckte till tre poäng och avancemang.

Frankrike - Polen

Frankrike kommer till åttondelsfinalen som gruppvinnare i Grupp D. Först var det Australien som fick stryk av Frankrike i premiären. 4-1 slutade den matchen efter att Olivier Giroud och Kylian Mbappé stått för två mål vardera.  

Därefter var Frankrike numret för stora för Danmark i omgång två. Det var en jämn match mellan lagen, som spelat mot varandra även i UEFA Nations League den senaste tiden. Men det var Frankrike som vann, efter att ha avgjort med 2-1. Kylian Mbappé blev åter matchvinnare för sitt Frankrike.  

I den sista omgången mot Tunisien valde förbundskaptenen Dider Deschamps att rotera i startelvan och släppa in spelare som inte fått några VM-minuter tidigare. Detta för att vila sina nyckelspelare till åttondelsfinalen. Dessvärre gjorde det att Frankrike föll med 1-0, sedan Wahbi Khazri gjort matchens enda mål. Tunisien gick ändå inte till åttondelsfinal, eftersom Australien slog Danmark i den andra matchen. 

Robert Lewandowski - Polen

Polen tog andraplatsen i Grupp C, samma grupp som Argentina vann. Det var dock med minsta möjliga marginal, efter att man förlorat den sista omgången mot just Argentina. I den första omgången spelade man 0-0 mot Mexiko i en tempofattig match där Robert Lewandowski missade straff.  

I den andra omgången slog man Saudiarabien med 2-0 och Robert Lewandowski fick äntligen göra mål i VM. Han avgjorde matchen med det 2-0-mål som alltså blev hans första mål i ett världsmästerskap.

Argentina blev som sagt för svåra i den sista omgången, förlust med 2-0, men med tanke på resultatet i övriga matcher kunde man ändå knipa andraplatsen före Mexiko. Det hade krävts en stor mexikansk seger mot Saudiarabien, men så blev inte fallet. Därför väntar nu ett möte med de regerande världsmästarna Frankrike i åttondelsfinalen.

Missa inte våra artikel om vem vinner fotbolls-VM 2022!

    Upp till 750 kr i välkomstbonus!
    Bra utbud och odds
    Smidiga utbetalningar
    Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
    Läs fullständiga regler och villkor här.
    Omsättningskrav: Inga omsättningskrav på vinster från freebet

    Ytterligare villkor: Gäller endast nya kunder vid första speltillfälle
    Villkor och krav:  Referera till ComeOn för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande+18. Välkomstbonusen gäller endast nya kunder vid första speltillfälle. Min insättning 500 kr. Free Bet upp till 1000 kr.

    Vanliga frågor om åttondelsfinal i VM 

    Hur många VM-åttondelsfinaler spelas? 

    Det spelas totalt åtta åttondelsfinaler i VM. 

    När spelas åttondelsfinalerna i VM?  

    Matcherna spelas från lördagen den 3 december till och med tisdagen den 6 december.  

    Vilka lag är klara för åttondelsfinal i VM?

    I dagsläget vet vi inte vilka 16 lag som spelar åttondelsfinal i VM. Nederländerna, USA, Argentina, Australien, Frankrike, Polen, England och Senegal är i skrivande stund klara för slutspelet i VM 2022.