Betting.se har listat de 20 sämsta värningarna i Allsvenskan på 2000-talet. Vi har försökt undvika billiga chansningar och istället fokuserat på värvningar som verkligen kostat något. Det ska dock medges att vi gjort några undantag från detta då några namn helt enkelt inte kunde lämnas utanför.  Här kommer plats 20 till 11.  

20. Svante Samuelsson - AIK

2002 värvade AIK in Svante Samuelsson från norska Brann med ambitionen att ersätta den tidigare lagkaptenen Krister Nordin, och mycket riktigt tilldelades Samuelsson kaptensbindeln. Men han kom aldrig i närheten av Nordins kvalitéer och ses idag som en stor flopp. Trots sin längd (195 cm) var han inte speciellt bra på huvudet utan han var mest en oteknisk och klumpig spelare.

19. Garba Lawal – Elfsborg

Värvningen av Garba Lawal till Elfsborg 2004 slog ner som en bomb. Nigerianen hade meriter som krossade de flesta andra allsvenska spelare: OS-guld 1996, VM-spel 1998 och 2002. Han var en nyckelspelare och kapten i landslaget men tiden i Elfsborg blev inte särskilt lyckad. Lawal fick lämna klubben efter bara 14 matcher varav 12 från start. 

18. Tarmo Neemelo - Helsingborg

2006 värvade HIF den estniske anfallaren Tarmo Neemelo som hade öst in 41 mål på 33 matcher i den inhemska ligan vilket placerade honom på tolfte plats i Guldskon (priset för flest antal mål i en europeisk högstaliga). Den 191 centimeter långa anfallaren visade sig dock vara ett riktigt träben och fick bara spela 5 matcher i HIF. Neemelo lånades ut i två omgångar innan han släpptes gratis till finska ligan med två år kvar på kontraktet. 

17. Clecio - AIK 

Clecio var ingen dyr värvning för Gnaget, så han är väl inte att betrakta som en ekonomisk flopp. Men han förtjänar ändå en plats på den här listan med tanke på hur häpnadsväckande dålig han var. Han målades upp som en potentiell frälsare men efter bara tre matcher fick han packa väskan och åka hem till Brasilien igen. Det mest klassiska ögonblicket från Clecios korta sejour i AIK var från debuten mot Helsingborg där han efter bara en minut på planen sprang rakt in i målvakten Pär Hansson och fick gult kort. Han fullkomligen störtade fram mot den stackars målvakten och hade ingen kontroll på vare sig bollen eller sin egen kropp. Många undrar om han verkligen var en fotbollsspelare, och det undrar vi också, för det såg i alla fall inte ut så.

16. Mamadou Diallo – IFK Göteborg big mama

Senegalesen Mamadou ”Big Mama” Diallo är en av allsvenskans största kultspelare i modern tid. Anfallaren kom till IFK med ett grymt målsnitt i ryggen och gjorde sig snabbt populär bland fansen efter att ha färgat håret blåvitt i samband med debuten mot lokalrivalen ÖIS. Men någon vidare förstärkning på planen blev han dock aldrig och ”Big Mama” var aldrig i närheten av att nå upp till sin meritlista.

15. Nik Mrdja – AIK

Som firad skyttekung hemma i Australien var Nik Mrdja anfallaren som skulle rädda AIK från nedflyttning 2004. Han anlände i sommarfönstret och beskrevs som en målskytt av rang. Det var han absolut inte i AIK. Mrdja gjorde sig snarare känd för sin oförmåga att träffa mål och allt som oftast landade hans skott på Råsundas tredje etage eller långt ut mot hörnflaggan. Efter 12 matcher och 2 mål fick han åka tillbaka till Australien samtidigt som AIK åkte ur Allsvenskan.

14. Igor Sypniewski – Malmö FF

Polacken hade gjort stor succé i Halmstad säsongen 2003 vilket gjorde att Malmö bestämde sig för att betala stora pengar för att få honom. Men i MFF blev han varken långvarig eller framgångsrik och fick sparken efter bara ett halvår. Anledningen var att han misskötte sig genom att komma för sent till träningarna och vara allmänt stökig. Sypniewski hade dock stora alkoholproblem under tiden i Malmö vilket självklart hänger ihop med misslyckandet.

13. Kasper Jensen - Djurgården

Den danske målvakten Kasper Jensen plockades in från Midtjylland för att ersätta ikonen Pa Dembo Touray, och även om hans företrädare inte var världens mest stabila sista utpost så var ändå Kasper Jensen i en klass för sig. Han hade inte ett enda rätt på de totalt fem matcherna han gjorde för Blåränderna. Dansken stod för en rad pinsamma tabbar och kunde knappt röra sig över egen mållinje. En makalöst usel målvakt.

12. Sulejman Krpic – AIK

Efter rekordförsäljningen av Alexander Isak var det många AIK:are som förväntade sig något stort namn som ersättare. Lösningen blev en 26-årig bosnier vid namn Sulejman Krpic - en spelare som hade ett rykte om sig att vara en målfarlig anfallare. Och visst hade han gjort en hel del mål i Bosnien, men någon Alexander Isak var han definitivt inte - snarare tvärtom. ”Suljo Killer” som han kallades, rörde knappt bollen på de 6 matcher han gjorde i Allsvenskan. I juni vände han hem till Bosnien för rättegång om en misstänkt misshandel. Krpic spelar nu för Sloboda Tuzla i den bosniska ligan.

11. Nordin Gerzic - IFK Göteborg

Inför säsongen 2012 gjorde Blåvitt en satsning på SM-guldet och värvade in flera på pappret starka namn. Nordin Gerzic var en av dem, men i IFK var han en skugga av sitt forna jag och levererade inte alls på den nivån man hade räknat med. Det var tydligt att IFK:s ganska så primitiva spelsätt inte passade Gerzic och ett år senare lånades han tillbaka till Örebro, där han är kvar än idag.

Vi avslutar första delen med ett exempel på Kasper Jensens fantastiska målvaktsspel. 

Plats 10 till 1 på listan hittar ni här

 
 
Håller ni med? Någon vi missat?