Snart drar förra årets uppskjutna Afrikanska mästerskapen igång, lite mer än ett halvår försenat. Öppningsmatchen är värdlandet Kamerun mot Burkina Faso. Turneringen pågår från den 9 januari till den 6 februari.

Denna artikel kommer främst att fokusera på hur Afrikanska mästerskapen påverkar Premier League i allmänhet och Liverpool i synnerhet.
Häng med!

Fakta om Afrikanska mästerskapen

Årets upplaga av Afrikanska mästerskapen skulle egentligen ägt rum 2021, men turneringen ställdes in på grund av coronavirusets framfart. Turneringen spelas 2022 för den 33:e gången i ordningen. 24 nationer deltar och årets värdland är Kamerun. Turneringen ska ej förväxlas med de pågående afrikanska kvalen till Qatar-VM. Det är inte möjligt att kvalificera sig till VM via de Afrikanska mästerskapen. Detta gäller även för vinnaren av turneringen.

Regerande mästare är Algeriet som vann 2019. Mesta mästare är Egypten med sina sju titlar. Båda länderna deltar i Afrikanska mästerskapen 2021.

Liverpools förutsättningar att hålla sig topp 4 under Afrikanska mästerskapen
Många klubbar drabbas av att deras spelare försvinner iväg mitt i säsongen till de Afrikanska mästerskapen. Den klubben som kanske drabbas hårdast är Liverpool. Tre av deras största stjärnor åker till turneringen: Sadio Mané spelar för Senegal, Mohamed Salah för Egypten och Naby Keita för Guinea. Mané och Salah är Liverpools två stora offensiva stjärnor och laget kan få problem i och med deras frånvaro.

Tur i oturen för Liverpool är att spelarna inte kommer att missa lika många matcher som det var bestämt på förhand. De kommer att missa minst två matcher i Premier League, garanterat: Brentford hemma på Anfield (16/1) och Crystal Palace borta (23/1). De kan även vid vidare avancemang i turneringen missa matchen mot Leicester hemma (10/2).

Liverpool har redan halkat efter ledande Manchester City i tabelltoppen, just nu är laget 11 poäng bakom med en match mindre spelad. De ska kunna vinna alla tre matcher utan sin stjärnduo. Roberto Firmino och Diogo Jota är fina spelare som utan problem kan prestera väl mot sämre motstånd. Det är därför inte troligt att Liverpool kommer tappa mark i tabellen under det Afrikanska mästerskapet. Problemet är snarare att titeltåget redan kan ha lämnat Merseyside och det redan när Mané och Salah var med och spelade. 

Andra lag i Premier League som påverkas av Afrikanska mästerskapen

De flesta andra toppklubbar i Premier League kommer också att sakna en hel del spelare. Chelseas förstaval i målet Mendy ska spela med Senegal och Ziyech för Marocko. Kepa kan nog ersätta Mendy under ett par matcher och Ziyech är långt ifrån en ordinarie tröja.

Arsenal tappar hela fem spelare: Partey (Ghana), Elneny (Egypten), Aubameyang (Gabon), Pepe (Elfenbenskusten) och Rekik (Tunisien). Aubameyang är petad i Arsenal just nu, så egentligen lär bara Partey saknas.

Manchester City kommer att sakna Mahrez (Algeriet), då han visat fin form på slutet. Men det finns en drös av spelare som kan ersätta: Foden, Sterling och Grealish. Crystal Palace och Leicester kommer även de sakna en hel del nyckelspelare, så de nästkommande matcherna kan bli tuffa för de bägge.

Speltips Vilken plats slutar Liverpool på i Premier League

Vi tror att Liverpool fortsätter att vara med i toppen säsongen ut. Men att man inte lyckas komma riktigt nära för att utmana om titeln. Till slut hamnar Liverpool tvåa, då inget annat lag bakom lyckas utmana om andraplatsen heller.