Det kan låta konstigt, men så är det faktiskt. Australian Open spelas i Melbourne, på Melbourne park, mellan 14 och 28 januari 2024. Det finns alltså inte mycket tid för spelarna att matcha igång sig inför årets första Grand Slam i tennis. Endast två ynka spelveckor finns tillgängliga. Sen är det skarpt läge. 

Vem vinner då i år? Vem är favorit? 

Om man undrar hur något ska sluta är det alltid en god idé att titta på oddsen, i synnerhet när det gäller tennis. Spelbolagen har redan ute sina odds för Australian Open och vi tittar till hur det ser ut hos Bethard* som i vanlig ordning satsar hårt på tennis.

1. Favorit - Djokovic - 2,15 gånger pengarna

Under förra säsongen stora problem för Novak Djokovic som stängdes ute från två av fyra Grand Slam-turneringar beroende på att han inte är vaccinerad mot Covid-19. Värst var soppan inför Australian Open där många minns att han trots att han inte fick delta ändå åkte till Australien och försökte mer eller mindre tvinga sig in i startfältet. Det gick inte, och Djokovic fick vända hemåt utan att spela, kanske lite med svansen mellan benen.

Till den här upplagan är hans deltagande emellertid bekräftat. Han får komma in i landet och han får delta i turneringen. Inte för att han vaccinerat sig utan för att reglerna gällande 4. ovaccinerade lättats upp, även i Australien. 

Shanghai masters

Djokovic spelar till 2,15 just nu, ett odds som är ungefär i nivå med där han brukar ligga inför Grand Slam-turneringar, bortsett från Franska Öppna så klart där han beroende på en viss Rafael Nadal alltid står lite högre. Sällan under två gånger pengarna på Djokovic, men i princip aldrig över tre gånger pengarna. Var han hamnar mellan de siffrorna beror helt enkelt på hur överlägsen han råkar vara vid det valda tillfället.

Just precis nu lite mer överlägsen än vanligt alltså om man ska tro oddsen och det finns förstås en rimlighet i det. Det är Djokovic som de andra kommer behöva jaga inför nästa säsong. 

Ett litet orosmoln, och något som är värt att ha med sig om man tänker placera ett spel på Djokovic. Han kommer vara kvartsseedad då han är och kommer vara rankad femma när Australian Open 2024 startar. Han löper alltså risk att få en lite bökigare väg mot titeln än vad som är normalt för favoriten.

2. Första utmanare - Alcaraz - 7 gånger pengarna

Carlos Alcaraz är världsetta, men samtidigt "bara" första utmanare till att vinna Australian Open 2024. Alcaraz vann den senaste Grand Slam-turneringen som spelades, US Open, men motståndet där var högst begränsat. Djokovic var inte med. Nadal var inte i skick att spela tennis, Alexander Zverev saknades också och flera av de som var med floppade. 

Alcaraz är en ganska svag världsetta sett till antalet poäng. Han har knappt 7000 rankingpoäng just nu. Ettan i världen brukar ha fler, åtminstone när det är Djokovic som är etta vilket oftast varit fallet på senare år. Men trots detta har Alcaraz 800 poäng ner till Nadal på andra plats. Så han är ändå en odiskutabel etta inför Australian Open. 

Det man kan säga om Alcaraz är att hans nivå från andra halvan av 2022 inte kommer räcka för att vinna Australian Open 2024. Nivå på den här turneringen kommer vara högre än vad nivån på turneringarna förra säsongen var. Det man däremot ska ha med sig är att Alcaraz inte ens nosat på sin potential ännu. Han blev världsetta lite lättvindigt, kanske lite för tidigt. Han behövde knappt ens slå igenom ordentligt för att bli det. Hans riktiga genombrott spelmässigt väntar fortfarande och har han lyckats höja sig en nivå under vinteruppehållet, då är han plötsligt en fullt rimlig utmanare till Djokovic.

Kanske att inte mycket talar för det dock. Alcaraz har precis som alla andra spelare spelat uppvisningsmatcher under december månad och hans nivå har känts ungefär som tidigare. Frågetecken kring om det är precis just nu som hans höjning kommer.

3. Medvedev lurar i vassen - 9 gånger pengarna

Man ska nog vara väldigt försiktig med att underskatta Daniil Medvedev inför Australian Open 2024. 

Precis som Djokovic hade Medvedev ett lite stökigt 2022 där han inte kunde delta i alla turneringar. När man summerar året var det visserligen rätt få turneringar som Medvedev inte kunde spela, men osäkerheten i början av säsongen förstörde nog mycket för honom. I Medvedevs fall inte vaccinationen det handlar om utan Rysslands krig mot Ukraina som stängde ryssarna ute från enstaka turneringar, något som inte verkar vara aktuellt under 2024. Nu kommer de få spela, men under neutral flagg.

Inte Medvedevs bästa säsong alltså den förra och det ser man på hans ranking. Han startar säsongen rankad sjua vilket är långt under vad man kan förvänta sig av honom. Det är ganska enkelt att argumentera för att Medvedev varit de senaste årens näst bästa tennisspelare.

Var vi har Medvedev inför säsongen 2024, det är högst oklart. Han hade en svag avslutning på 2022 och formen får ses som tveksam. Kapaciteten finns dock och nio gånger pengarna, kanske lite i överkant.

4. Nadal spelas till 13 gånger pengarna

Rafael Nadal får egentligen sägas vara förra säsongens dominant. Ändå ses han med en måttlig chans här. Och ändå pratas det inte så mycket om att han var just dominant. 

Han vann Australian Open förra året. Regerande mästare här alltså. Han vann sen Franska Öppna också. På något otroligt sätt krånglade han sig fram till semifinal i Wimbledon, trots att han då redan var skadad. Han lämnade walkover där, och egentligen var väl hans säsong då slut men för ovanlighetens skull försökte han ändå spela i slutet av året. Något som inte alls fungerade.

odds

Det mesta nu handlar om hur Nadal kunnat förbereda sig. För ingen annan spelare är förberedelser så viktiga som för Nadal. Han måste kunna träna perfekt och han måste känna sig helt skadefri.

Han hade problem precis i slutet av förra säsongen. Det har inte funnits jättemycket tid till vila, särskilt inte som han under december åkte på en lång turné i Sydamerika där han spelade uppvisningsmatcher mot Casper Ruud. Kanske inte helt smart, eller helt likt honom. 

Det man också ska säga är att konkurrensen nu är skarpare än vad den var under den del av förra säsongen som han dominerade. De tuffaste konkurrenterna är fler nu, och de kommer vara bättre än de var under förra året. Med tanke på det får det sättas ett frågetecken kring om Nadal verkligen kommer räcka till den här gången.

Ett plus dock för Nadal. Han kommer vara rankad tvåa när turneringen startar och därmed vara andraseedad, något som kan öppna för en relativt enkel väg framåt.

5. Kyrgios med på topp-5 inför Australian Open

Inför Australian Open 2024 har vi en hemmaspelare med bland de fem mest betrodda. Nick Kyrgios rundar av topp-5 då han just nu spelas till samma odds som Nadal, 13 gånger pengarna.

Kyrgios hade ett med sina mått fantastiskt 2022 där han för första gången kom nära att vinna en Grand Slam-turnering. Det var i Wimbledon där han gick till final, och där sågs med en fullt vettig chans mot Djokovic men han hade inte sin bästa dag och räckte inte till. Han var också i kvarten i både Australian Open och US Open. Det är uppenbart att hans nivå stabiliserats i de största turneringarna. Han är att räkna med på ett annat sätt än tidigare.

Om han ska vinna en av de största titlarna då. Är det här, på hemmaplan i Melbourne?

Kanske inte ändå. Det finns en risk för honom att han rycks med lite för mycket av hemmapubliken och det är svårt att bortse från hur extremt farlig han är på gräs där konkurrensen också är lite svagare. Kyrgios kommer vara en av de tre förhandsfavoriterna i Wimbledon i sommar, troligen första utmanare till Djokovic. Riktigt så långt fram känns han inte här.

Det som däremot kan sägas är att om Kyrgios lyckas här, då kommer det bli fart på läktarna och vi som tittar kommer få oss en grym upplevelse.

Slutsegraroddsen uppdateras hela vägen fram till det att turneringen startar och även under turneringens gång. 

Redan nu finns det speltips på Australian Open.

10 senaste årens vinnare i Australian Open

Något som inte alls är sällsynt är att Novak Djokovic, som alltid nu för tiden, kommer vara favorit till att vinna titeln. Djokovic, som förra året åkte till Australien i hopp om att kunna delta trots att han då som nu är ovaccinerad mot Covid-19. Då gick det inte. Instruktionerna var kanske inte helt tydliga, men det var ändå tidigt uppenbart att det inte skulle fungera och att han ändå åkte dit, det måste nog bokföras som att han tog en rövare. Kanske inte i hans eget huvud dock. Nu, inför den här upplagan, när han är välkommen att delta, har han uttalat sig om att förra årets händelser fortfarande sitter som en rejäl kil i hans minne och att han kommer få svårt att glömma det. Mer fokus där på att han kände sig orättvist behandlad än att han nu är glad över att åter få delta alltså. 

  • 2013 - Novak Djokovic
  • 2014 - Stan Wawrinka
  • 2015 - Novak Djokovic
  • 2016 - Novak Djokovic
  • 2017 - Roger Federer
  • 2018 - Roger Federer
  • 2019 - Novak Djokovic
  • 2020 - Novak Djokovic
  • 2021 - Novak Djokovic
  • 2022 - Rafael Nadal

Svenskar som vunnit Australian Open

Vi kommer inte få någon svensk vinnare i Australian Open 2024. Det var nu 21 år sedan Thomas Johansson stod för bragden att vinna turneringen genom att i finalen besegra Marat Safin. Sveriges senaste vinst i en Grand Slam-turnering och det blev också Johanssons enda Grand Slam-titel under karriären.

Men en hemmaseger, det kan det faktiskt bli. Något som otroligt nog inte inträffat i modern tid. Australien är alltid en stark tennisnation men man har under de senaste åren haft lite problem med att få fram den där absoluta toppspelaren. Innan dess hade man toppspelare, som Lleyton Hewitt och lite tidigare Pat Rafter. Båda två vann på Grand Slam-nivå, men ingen av dem lyckades göra det på hemmaplan. Något inte heller Pat Cash mäktade med, men han var i alla fall hemmanationens senaste finalist. Två år i rad förlorade han mot svenskar i finalen. Först Stefan Edberg 1987 och sen Mats Wilander 1988. Svenska spelare vann förresten Australian Open mäktiga fem år i rad mellan 1983 och 1988. Blir inte det sex år? Jo, men det spelades inget Australian Open 1986 på grund av att man ändrade speldatum för turneringen. Björn Borg då? Han vann aldrig Australian Open.

Vem vann Australian Open 2022? 

Rafael Nadal vann Australian Open 2022 efter att ha besegrad Daniil Medvedev i en femsetare i finalen. 

Hur mycket vinner man i Australian Open?

Vinnaren av Australian Open vinner drygt 20 miljoner kronor.