Här kommer andra delen på listan av 10 Premier League-spelare som försvann från rampljuset. Klicka här för att läsa del 1.

 

Gabriel Obertan

Säsongen 2009 värvade Manchester United Gabriel Obertan från Bordeaux. Med meriter från samtliga ungdomslandslag i Frankrike var det många som trodde att United hade fått in en blivande storstjärna. Utfallet blev något helt annat. Han spelade bara 14 matcher för United i Premier League utan att imponera alls. Flyttlasset gick sedan vidare till Newcastle som betalade 3 miljoner pund för att knyta till sig honom. Inte heller där blev det någon succé. The Magpies var inne i en stökig period och åkte sedermera ur Premier League. Obertan noterades för 58 matcher och 2 mål under de fyra säsongerna han spenderade i norra England.

Det stora raset kom efter perioden i Newcastle då han först släpptes gratis till Anzhi i Ryssland, gjorde 8 matcher där, sedan Wigan (12 matcher) och nu, 2017, spelar han sin fotboll i Bulgarien och Levski Sofia. Han är ”bara” 28 år gammal och skulle rent teoretiskt kunna ha flera år fotboll kvar, men Obertans karriär känns mer eller mindre körd. Den fina potential han visade upp i Frankrike var han inte i närheten av att nå upp till i sin seniorkarriär.

 

Park Chu-Young 

Inför säsongen 2011/2012 var Arsene Wenger kraftigt ifrågasatt för att klubben inte plockade in de kvalitetsspelare som hade behövts för att utmana om ligatiteln. Men hoppet är det sista som överger en och Arsenal-fansen höll tummarna in i det sista för att någon stjärna skulle dyka upp. Svaret på anfallskrisen blev sydkoreanen Park Chu-Young som värvades från Monaco dagen innan transferfönstret stängde. Cirka 6 miljoner pund fick Arsenal betala för sydkoreanen som bara gjorde 7 matcher och 1 mål för klubben.

Under tiden i Arsenal var det mycket snack om att Chu-Young skulle åka tillbaka till Sydkorea för militärtjänstgöring. Det är nämligen så att alla män i Sydkorea måste göra militärtjänst före 30 års ålder, vilket tar mellan 20-36 månader. Oftast görs detta i relativt ung ålder men Chu-Young hade skjutit upp det och många i Arsenal trodde att han skulle försvinna iväg i 2-3 år för detta. Men anfallaren fick dispens för att göra det senare och blev kvar i Arsenal.

Sydkoreanens tid i England blev ett misslyckande och efter utlåningar till Celta Vigo och Watford lämnade han som bosman och skrev på för Al-Shabab 2014. Idag spelar han i FC Seoul hemma i Sydkorea.

 

Savio

West Hams dåvarande tränare Gianfranco Zola övertygande klubbledningen om att Savio Nsereko, en tysk u21-landslagsman i Brescia, var rätt man för dem. 9 miljoner pund fick West Ham betala för yttermittfältaren i en affär som idag räknas som en av Premier Leagues största floppar i modern tid. Savio fick ett fyraårskontrakt och tilldelades nummer 10. Och visst började det lovande, debuten kom mot Hull City (vinst 2-0) och följdes sedan upp av en stabil match i segern mot Man City, där Savio stod för en assist. Mer än så blev det egentligen inte utan Savio återvände till Italien och Fiorentina efter bara ett halvår. Det gick till och med så långt att West Ham tillsatte en utredning om övergången från Brescia eftersom de misstänkte att något inte gick rätt till - att Savio med agent på något sätt hade lurat dem.

Idag vid 28 års ålder är Savio inne på sin fjortonde klubb i sin professionella karriär. Han tillhör FC Pipinsried i den tyska fjärdedivisionen. Bortsett från hans usla prestationer på planen är han mest känd för att ha iscensatt sin egna kidnappning i Thailand för att få ut pengar. Han hade varit i Thailand på semester och förlorat cirka 200 000 kr, oklart varför. När han sedan blev pank fejkade han att han hade blivit kidnappad och drog iväg ett sms till sina släktingar: ”jag har blivit kidnappad, de kräver 200 000 kr för att släppa mig”.  

 

David Bentley

Han fostrades i Arsenals ungdomsakademi och tog sig fram till A-laget, men det blev inte mer än en match för The Gunners. Det var istället i Blackburn som han slog igenom på riktigt och sågs som en jättetalang. Många klubbar var intresserade men Tottenham drog det längsta strået och signade ett sexårskontrakt (!) med mittfältaren. Han lyckades dock aldrig ta en ordinarie tröja utan blev utlånad i flera omgångar. Karriären avslutades i Blackburn där det bara blev 5 matcher. Bentley lade skorna på hyllan vid 29 års ålder på grund av bristande intresse för sporten. Han var en av få spelare som öppet motsatte sig den så kallade ”moderna fotbollen”, och menade att allt hade blivit ett kommersiellt jippo. Efter karriären flyttade han till Marbella och öppnade en bar.

 

Jo

Brassen med det nätta artistnamnet Jo hade öst in mål i CSKA Moskva under säsongerna 2006-2008. Storklubbar som AC Milan och Everton visade stort intresse, men det blev nyrika Manchester City som vann dragkampen om anfallaren med det spektakulära håret. Han lyckades dock aldrig komma i närheten av det målsnitt han hade i Moskva och gjorde bara 1 mål på 21 matcher i City. Inte heller i Everton och Galatasaray, dit han blev utlånad, blev det någon succé. Han återvände sedan till Brasilien och snurrade runt i några klubbar innan det bar av till Al Shabab. Sedan blev det en misslyckad tur i Kina och nu är han tillbaka i Brasilien på nytt. På det stora hela måste Jo betraktas som en överskattad spelare och faktum är att han bara presterat i CSKA Moskva. Att han står på 20 landskamper för Brasilien är också ett mysterium.