Det är många spelare som snurrat runt i Premier League genom åren. Några blev stjärnor, andra hade svårare att göra avtryck. Här är några spelare som var extremt hajpade men som inte klarade av att leva upp till förväntningarna och sedermera försvann. 

 

Souleymane Coulibaly

Tottenhams tidigare anfallare signades till klubben som en riktig prestigevärvning med enorma förväntningar på sig. Efter att ha öst in mål för Elfenbenskusten i U17-VM jagades Souleymane Coulibaly över hela Europa. Storklubbar som Real Madrid, Manchester United och Tottenham var ute efter den då 17-årige strikern som tillhörde italienska Sienas ungdomsakademi. Valet föll till slut på Tottenham men där lyckades han aldrig slå sig in i A-laget. Efter ett gäng utlåningar till mindre italienska klubbar i Serie B och några vändor i klubbar som Peterbourough, Newport och Kilmarnock landade Coulibaly in i egyptiska Al Ahly inför den här säsongen. Idag är han inte äldre än 22 år och kan kanske bli något på sikt, men det är föga troligt då han aldrig producerat på A-lagsnivå. Ett utmärkt exempel på en ung spelare som väljer snabba pengar (läs Ödegaard) framför en trygg fotbollsutbildning.

 

Michu

Ni som kan er Premier League kan knappast ha undgått storyn om Michu, Swanseas tidigare målspruta som tappade allt efter succésäsongen 2012/2013. Anfallaren pangade in 22 mål under debutsäsongen i Premier League och belönades med en plats i det spanska landslaget. Där och då var han en av Europas absolut hetaste anfallare och värderades till 400 miljoner. Men skador och annat gjorde att han inte lyckades bibehålla den fina nivån han en gång hade i sig. Han lånades ut till Napoli men gjorde inte fler än 7 matcher för klubben, återigen var det skador som förstörde. Bara 29 år ung valde han att återvända till Spanien för spel i Division 4 (!), i samma klubb där hans bror var tränare. Vid 30 års ålder valde han att lägga skorna på hyllan efter att ha gjort en säsong med brorsans lag. Ett lite tråkigt slut på en karriär som borde varat längre och mer framgångsrik sett till den sjuka nivån han hade i sig en gång i tiden.

 

Mohamed Sissoko

2005 värvade Rafael Benitez in Mohamed Sissoko från Valencia, en bollvinnande mittfältare som skulle ge stabilitet till Liverpools mittfält. Och visst gjorde han det, åtminstone i början. Han fick vara med och vinna FA-cupen säsongen 2005/2006 och noterades för 26 matcher. Säsongen därpå gick han mycket skadad men när han väl spelade gjorde han det så bra att Barcelona gjorde ett försök att värva honom. Sissoko tackade nej och kämpade vidare i Liverpool. Det blev dock inte mycket speltid efter det och i januari 2008 gick han till Juventus. Inte heller där fick han tillbringa så många matcher på planen utan befann sig snarare på bänken eller i rehabrummet. Efter fyra misslyckade säsonger i Juve bar det av till PSG säsongen 2011/2012, ett lag som då satsade mot Champions League. I Paris fick han någon typ av nytändning och gjorde 25 matcher första säsongen, men det där riktiga lyftet kom aldrig. Han lånades sedan ut till Fiorentina utan att göra större avtryck. Flyttlasset gick sedan till Spanien och Levante, där blev det bara 10 matcher. De senaste åren har han snurrat runt i Kina, Indien, Ternana i Serie B och nu senast Mitra Kukar i den indonesiska ligan. Att Sissoko 32 år gammal skulle spela i Indonesien var det få som trodde när han stod på toppen av karriären under Rafa Benitez Liverpool-era.

 

Fran Merida

Fran Merida är en av många före detta Barcelona-fostrade spelare som i ung ålder valde att ta klivet till Premier Leauge-lagens akademier. Hector Bellerin, Gerard Pique och Cesc Fabregas för att nämna några exempel. Merida spelade i samtliga ungdomslandslag för Spanien (inklusive U21) och ansångs vara en av Europas största talanger. Han debuterade för Arsenal 17 år gammal mot Newcastle i en ligacupmatch. Det var många som trodde att Fran Merida skulle få samma utväxling som kompisen Fabregas men riktigt så blev det inte. Totalt noterades han för 6 matcher och 1 mål i Premier Leauge. Efter en utlåning till Real Sociedad skrev han på för Atletico Madrid säsongen 2010. Det lyfte inte i Madrid heller och därefter har han hunnit med att representera bland andra Braga i Portugal. 2013 valde han det något udda steget att dra till Brasilien för att spela med Atletico Paranaense. Där blev det också flopp och nu är han tillbaka i Spanien och Osasuna.

 

Michael Johnson

En gång i tiden släppte Sven-Göran Eriksson fram en ungdomsspelare vid namn Michael Johnson till Manchester Citys A-lag. Johnson tackade för förtroendet och blev snabbt en nyckelspelare för laget. Det dröjde inte länge innan mittfältaren fick smeknamnet ”den nye Steven Gerrard”, och visst kunde man se likheterna. Johnson hade samma spelsinne och löpkapacitet som Gerrard. Prestationerna på planen gjorde att engelsmännen trodde att de hade fått fram nästa stora världsstjärna. Sen drabbades han av skador och försvann från rampljuset under flera år. Det var inte bara skadorna som spelade in utan Johnson hade också stora personliga problem, med bland annat depression och annat. Många hade glömt bort honom när City annonserade att kontraktet inte skulle förnyas 2012. Men Johnson fick en ny chans av Svennis som då tränade Leicester i Championship. Det blev dock bara 7 matcher för klubben och Johnson valde att avsluta karriären samma säsong, bara 25 år gammal.