Reklam

Kan Sverigedemokraterna nå topplacering i år?

Sverigedemokraterna 2018

Då var det återigen dags för val i Sverige. Det ska som vanligt röstas till såväl riksdagen, landstinget samt kommunen. Årets val är en riktig rysare. Det är otroligt svårt att förutsäga vad utfallet kommer att bli av årets val. Det är nämligen inte bara de vanliga hajarna som är med i spelet i år. En utmanare har klivit fram och rör om rejält i grytan, denna utmanare kallar vi för Sverigedemokraterna.

Betta på Sverigedemokraterna Betsson!

Sverigedemokraterna kan bli största partiet

Sverigedemokraterna är ett parti som under de senaste åren skapat stora rubriker, både under och utanför valperiod. Deras framfart går dock inte att blunda för. Efter att ha klivit in i riksdagen 2010 med 5,70% av rösterna, växte de sig ännu starkare i föregående val då resultatet landade på 12,9%. Ska vi tro oddsen, så går det mot ännu en rapid ökning i väljarantal. Faktum är att de ser ut att landa på någonstans mellan 20-25%, vilket gör dem till ett av landets största partier.

Att förutsäga antal röster för Sverigedemokraterna har alltid varit svårt. Partiet anses ha mycket kontroversiella åsikter vilket skapat mycket negativt publicitet i media. Den negativa inställningen gentemot partiet har gjort att många väljare som planerar att lägga sin röst på just Sverigedemokraterna väljer att hålla det för sig själva. Det gör att de opinionsundersökningar som genomförs inför ett val lätt kan ge missvisande resultat vilket sedan skapar en förvåning när valresultatet blir avsevärt mycket bättre än förväntat.

I dagsläget är det dock allt fler som öppet talar om att de kommer att lägga sin röst på Sverigedemokraterna och partiets resultat i opinionsundersökningarna visar på ännu en ökning. Vi ställs då inför en fundering, är det så att fler av partiets väljare väljer att vara öppna med sitt val eller är det fortfarande ett stort mörkertal vilket innebär att vi har ett än större väljarantal att vänta?

Tittar vi på oddsen för Sverigedemokraterna i olika bets är det svårt att säga annat än att det ser ut som om det kommer att gå bra för partiet. Vad gäller andel av röster så ser Sverigedemokraterna ut att knuffa ner Moderaterna från sin ständiga andra plats. Faktum är att det hos Unibet inte skiljer sig särskilt mycket mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna i toppen. Medan Socialdemokraterna ligger på 1.72 ligger Sverigedemokraterna på 2.00.

Speltips: Sverigedemokraterna får flest röster | Odds: 2.00 | Unibet

Opinionsmätningarna talar för att Sverigedemokraterna går mot ännu en stor ökning i antal röster. Kommer de att ha fler väljare på sin sida än Socialdemokraterna?

Sverigedemokraterna beroende av samarbete för chans att bilda regering

Sedan har vi dilemmat med regeringsbildning. Med en så skakig omröstning där resultatet inte ser ut att bli annat än jämt mellan de tre partierna i toppen, kommer de vara svårt för någon regering att lyckas få igenom förslag och reformer, än svårare för ett enskilt parti. För det är ju så att Sverigedemokraterna sett till regeringsbildning står ensamma, i alla fall om vi ska tro vad politikerna från de andra partierna hitills har sagt. Ingen av de andra partierna säger sig nämligen vilja ingå i ett samarbete med Sverigedemokraterna. Att detta parti ska ha möjlighet att bilda regering på egen hand är nästintill omöjligt, de är därmed beroende av ett samarbete med ett eller flera av de andra partierna för att lyckas leda landet om det skulle komma till den punkten. Trots att samtliga ledare för de övriga partierna sagt nej till ett samarbete med Sverigedemokraterna diskuteras det vilt om vilket parti som är mest tänkbart att kunna kliva in en sådan koalition. Ska vi tro oddsen, då är det Moderaterna som är den mest tänkbara regeringspartnern. Hos Unibet ligger detta odds på 5.50.

Speltips: Sverigedemokraterna bildar regering tillsammans med Moderaterna | Odds: 5.50 | Unibet

Enligt oddsen är Moderaterna det parti som är mest troligt att kunna tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna. Hos Unibet ligger oddset på 5.50 gånger pengarna.

Kan Jimmie Åkesson bli nästa statsminister?

Den stora frågan som cirkulerat sedan oddsen kring valet 2018 hamnade i strålkastarljuset är vare sig Jimmie Åkesson kan blir statsminister efter årets val eller inte. Om vi tittar tillbaka på det vi pratade om ovan, så ser det ut att bli en tuff match om just statsministerposten. Om Sverigedemokraterna inte kan bilda regering utan att samarbeta med ett annat parti, så blir det även svårt för Jimmie Åkesson att knipa åt sig posten som statsminister. Skulle Sverigedemokraterna kliva in i ett samarbete tillsammans med Moderaterna, kommer förmodligen Ulf Kristersson att bli statsminister. Skulle Sverigedemokraterna vara det större partiet av de två är det möjligen så att Jimmie Åkesson hade kunnat bli statsminister, men att Moderaterna i en sådan situation skulle kliva in i ett samarbete känns mycket tveksamt.

Bästa oddsen på Sverigedemokraterna

Bet

Odds Spelsida
Sverigedemokraterna får flest röster i årets val 2.00
Sverigedemokraterna bildar regering med Moderaterna 5,50
Jimmie Åkesson blir nästa statsminister 9,00
Feedback