Reklam

Valresultatet 2018 - om oddsen har rätt

Valet 2018 närmar sig med stormsteg och det ser för närvarande väldigt öppet ut kring vem som kommer att regera. De olika opinionssiffrorna talar för att det kommer bli en riktig rysare när det väl är dags för det svenska folket att gå till vallokalerna.

Betta på valet 2018 hos Unibet!

Ulf Kristersson blir statsminister

Frågan  kring vem som kommer att bli nästa statsminister är ständigt uppe på tapeten. Än så länge finns där inga direkta slutsatser om vem som kommer att få möjligheten att ta sig an rollen och styra landet under de kommande fyra åren. Om vi tittar på vad spelbolagen säger så finns det all anledning till att vi kommer få ett riktigt spännande val och de svajande opinionsundersökningarna tyder på detsamma. Tittar vi på oddsen hos Bethard ser det ut som att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson blir Sveriges nya statsminister. Han har lägst odds bland samtliga partiledare vilket vi även ser som en trend hos de flesta spelbolag på internet. Tvåa som potentiell statsminister är Socialdemokraternas Stefan Löfvén. Trots att han haft det tufft under vissa perioder så är han partiledare för det parti som nästan alltid får allra flest röster. Oddset på Stefan Löfvén är i skrivande stund på 2,40.

Den tredje partiledaren som kan komma att bli Statsminister är Centerpartiets Annie Lööf. Om detta ska ske så krävs det att man samarbetar över blocken, det är därmed inte någon större förvåning att vi här möts av något högre odds. En blocköverskridande regering brukar krävas att en större kris inträffar som kräver att partier trots skilda värderingar tvingas samarbeta. Det fjärde alternativet är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Att Sverigedemokraterna går mot framgång och ser ut att kunna bli ett av de partier med allra flest röster så är det föga troligt att just Jimmie Åkesson blir landets nästa statsminister. För även om det parti han leder får 20-25% av rösterna, vilket det enligt såväl spelbolag och opinionsundersökningar ser ut att landa på, så är de långt ifrån en majoritet vilket gör att både de Rödgröna och Alliansen ännu har större chanser att kamma hem statsministerrollen. Oddset på Jimmie Åkesson som nästa statsminister ligger därför på hela 9,50 hos Bethard.

Bäst odds på kandidat att bli nästa statsminister

Vem blir nästa statsminister?

Odds Spelsida
Ulf Kristersson 1,80
Stefan Löfven 2,40
Annie Lööf 5,15
Jimmie Åkesson 9,50

Vi går mot ett regeringsskifte

Då oddsen talar för att Ulf Kristersson kliver in i rollen som statsminister efter valet i september kommer de kanske inte som någon större överraskning att de även talar för ett regeringsskifte. 

Det finns genom historien två olika block som alltid stridit mot varandra. Idag anses bägge blocken stå för i princip samma politik, med undantag för hur stort inflytande staten ska ha samt hur skatter ska se ut. De ena blocket är partier som anses stå till vänster rent ideologiskt. De partier som hör till detta block är Socialdemokraterna, Miljöpartiet samt Vänsterpartiet. Oddset på att detta block kommer fortsätta regera i fyra år ligger på hela 15,0. Detta odds anses som högt i förhållande till hur opinionssiffrorna de senaste veckorna sett ut där förtroendet för dessa partier tycks öka ju närmre valet vi kommer. 

De andra blocket är de partier som anses stå på den högra sidan. De partier som finns med i högerblocket är Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna samt Liberalerna. Oddset på att detta block kommer stå som segrare efter den nionde september står i skrivande stund på 3,0 gånger pengarna. Alltså en mycket stor skillnad från de Rödgröna men samtidigt ett så pass högt odds att det tydliggör att inget ännu är skrivet i sten. 

Förutom de två blocken finns där även ett parti som inte tillhör något av dessa, Sverigedemokraterna. Än så länge ser det inte ut som att något annat parti är villigt att samarbeta med Sverigedemokraterna vilket gör det nästintill omöjligt för dem att regera efter valet. Det skulle kräva att partiet får över 50% av rösterna. Trots att Sverigedemokraterna ser ut att gå mot en rejäl framgång, så är det ännu långt ifrån en majoritet. Detta ger således mycket höga odds på att Sverigdemokraterna blir ensamt parti att bilda regering för nästa mandatperiod.

Bäst odds på parti eller koalition att bilda regering efter valet

Parti eller koalition som bildar regering efter valet?

Odds Spelsida
M + C + Li + KD 3,00
S + MP + V 15,00
Sverigedemokraterna 67,00

Sverigedemokraterna kan bli det parti med flest röster

Socialdemokraterna har sedan länge varit det parti som får flest röster sett till just enskilda partier. Att de blir det i år ser det fortfarande ut att finnas möjlighet för men oddsen talar ännu för att Sverigedemokraterna faktiskt kan komma att utmana denna position. Tittar vi på oddsen hos Unibet ligger Socialdemokraterna på 1.65 medan Sverigedemokraterna ligger på 2.10 när bettet gäller vilket parti som får högst procent av rösterna. Tittar vi närmare på röstantal som handlar det för Socialdemokraterna om det får över eller under 24% av rösterna i årets val medan det för Sverigedemokraterna handlar om över eller under 23.5%. För Socialdemokraterna ligger oddsen på 1.80 för under och 1.90 för över medan Sverigdemokraterna ligger på 1.85 i båda aspekterna. Det vi med säkerhet vet är alltså att detta kommer att bli ett nervkittlande val.

Moderaterna som ständigt ligger två är nu, om vi ska tro oddsen, nedputtade till en tredjeplacering. Att de skulle bli partiet med flest röster ligger på oddset 10.00 hos Unibet. När det kommer till procent rör det sig här om över eller under 21% där oddsen talar för att partiet hamnar lägre. 

Bäst odds på parti att få flest röster

Parti att få flest röster?

Odds Spelsida
Socialdemokraterna 1,85
Sverigedemokraterna 2,10
Moderaterna 12,00

Oddsen talar för att Kristdemokraterna blir kvar i riksdagen

Det skapas ständigt nya rubriker kring vilka partier som kommer trilla ut ur riksdagen. För att få vara i riksdagen så måste man få minst 4 % av rösterna. Enligt opinionsundersökningar så ser det ut som att såväl Kristdemokraterna kommer att få kämpa till sista röst är räknad. Kristdemokraterna har, ända sedan Alf Svensson var partiledare, fått kämpa otroligt hårt med sina väljarsiffror. I sista stund har man precis kommit över riksdagsspärren och det skulle inte förvåna om man lyckas med det återigen. Anledningen till detta påstås vara att flera på högerblocket väljer att stödrösta på partiet, just för att man anser att de behövs i regeringen. På Bethard ser oddsen relativt schyssta ut och vi hittar 1,83 på att partiet klarar spärren, respektive 2,20 på att man inte klarar den. Värt att notera är att dessa odds ändras hela tiden i takt med att nya opinionsundersökningar publiceras.

Speltips: Kristdemokraterna behåller sin plats i riksdagen | Odds: 1.83 | Bethard

Trots att Kristdemokraterna länge svävat kring 4%-gränsen har de lyckats behålla sin plats i riksdagen med hjälp av stödröster. Sett till oddsen ser de ut att klara sig även denna gång.

Enligt oddsen behåller partiledarna sina roller - i alla fall under valdagen

Den ständiga frågan som ligger på tapeten är om någon partiledare kommer att avgå. Det brukar enligt historien vara när partiet gör ett dåligt valresultat, eller när man tappar regeringsmakten. Fredrik Reinfeldt, som under åtta års tid var statsminister, valde under förra valet att avgå, liksom Kristdemokraternas förre partiledare Göran Hägglund. Detta på grund av just valresultat som inte höll måttet. Exempel på partiledare som det inför detta år talas om när det kommer till att avgå är Stefan Löfvén och Jan Björklund. Medan det för Stefan Löfvéns del handlar om en risk för ett dåligt valresultat som i sin tur kan leda till att partieldaren väljer att avgå handlar det i Jan Björklunds fall snarare om ålder och den långa tiden han suttit som partiledare.

Tittar vi på de olika bets som finns på valet 2018 hos Unibet har det ett för just om någon partiledare kommer att välja att avgå under valdagen. Oddsen på detta bet talar dock för att så inte är fallet. Ja ligger nämligen på 2.50 i jämförelse med 1.47 för nej. Detta bet gäller dock endast valdagen, det vill säga mellan 00.01 och 23.59 den nionde september. Det betyder inte att vi inte kommer se partiledare lämna vid senare tillfällen under året.

Speltips: Ingen av partiledarna avgår på valdagen | Odds: 1.47 | Unibet

Att partiledare avgår på grund av dåliga valresultat är vanligt. Förra valet var det Fredrik Reinfeldt för Moderaterna som efter förlust gick ut med att han skulle avgå som partiledare. Enligt oddsen ser det dock ut som att alla partiledare kommer att välja att behålla sin position valdagen ut.

 ​​​​

Feedback