Reklam

Eurovision betting och odds - Här hittar du spelvärdet!

Kommentarer

Väntan är äntligen över när den största av musiktävlingar återigen står på schemat. Eurovision betting är i full fart nu i förväg och oddsen är där, vi har även låtarna släppta och kan. Segern kom som en överraskning för flera av musikexperterna och ledde till stor del till ledsna spelare som lade på favoriten inom eurovision oddsen, men nu är det alltså Israel som står värd för tävlingarna tredje gången någonsin. Till skillnad från de två tidigare upplagorna som landet har arrangerat kommer årets event att äga rum i Tel Aviv, tidigare har Jerusalem varit hem för den färgsprakande föreställningen. Vi måste också komma ihåg att fringe-länderna har rejält stor chans i denna evenemanget och till den anledningen ska vi hitta värde i eurovision oddsen särskilt inom vilka slutar topp tio, vilka som går vidare från semi-finalen osv.

När börjar eurovision och vart hittar jag oddsen?

Eurovision kommer att hållas mellan den 14:e och 18:e maj och vi har samlat ihop de viktigaste oddsen inför evenemanget. Finalen kommer att föranledas av två stycken semifinaler där totalt 35 nationer kommer att göra upp om 20 platser till The Grand Final, 10 nationer går vidare från den första semifinalen och lika många går vidare från den andra, så vem vinner? Hos spelbolagen toppar Nederländerna listan som favoriter att ta hem Eurovision 2019. På stark andraplats ligger Sverige.

Eurovision - Odds på vem som vinner Bästa odds Spelbolag
Holland 3,25
Sweden 5,00
Frankrike 8,50
Ryssland 9,00
Azerbajdzan 13,00
Italien 21,00
Australien 26,00
Malta 26,00
Schweiz 26,00
Island 31,00
Grekland 41,00
Cypern 51,00
Nordmakedonien 81,00
Norge 81,00
Spanien 81,00
Slovenien 91,00
Armenien 101,00
Belgien 101,00
Tjeckien 101,00
Danmark 101,00
Portugal 101,00
Serbien 126,00
Albanien 151,00
Estland 151,00
Finland 151,00
Ungern 151,00
Polen 151,00
Tyskland 201,00
Irland 201,00
Israel 201,00
Rumänien 201,00
Storbritannien 201,00
Österrike 251,00
Vitryssland 251,00
Kroatien 251,00
Lettland 251,00
Litauen 251,00
Moldavien 251,00
San Marino 251,00
Georgia 301,00
Litauen 301,00

Malta: Att sluta topp 10 till oddset 2,25 hos Leovegas 

Malta är en nation som reser till Israel med ett minst sagt intressant bidrag. Michela är trots sin unga ålder ett stort namn i hemlandet och spås en mycket stor framtid inom musiken. Hon är redan signad till Sony Music och kommer med all sannolikhet ha få en lång och framgångsrik karriär som internationell sångare. 2.25 är oddset på Malta att sluta topp 10 i finalen den 18:e maj, ett spel som måste synas.

Nationen Malta har en tendens att prestera bra under Eurovision Song Contest och har trots landets lilla storlek två stycken andraplatser, 2002 och 2005. Detta känns som ett självklart spel och oddsen är sjukt spelvärda. 

Lägg ditt spel till högsta odds hos Leovegas här

Sergey Lazarev att vara slutsegrare 6,50 hos Leovegas

Ett annat spel som flera experter skriver under på är Ryssland som slutsegrare. Oddset står i runt 6.50 gånger insatsen vilket känns aningen högt för en nation som verkligen satsar för en efterlängtad vinst.

Sergey Lazarev har vart med en gång tidigare i Eurovision och slutade då på en stark 3:e-plats. Nu kraftsamlar Ryssland för att nå två placeringar bättre och det finns en stor chans att man lyckas. Lazarev vet vad som krävs och årets bidrag känns perfekt för sammanhanget, en låt som säkerligen kommer etsa sig fast bland TV-tittare. 6.50 på Ryssland som segrare är taget alla dagar i veckan!

Lägg tipset nu hos Unibet

Hitta fler esc odds nedan. 

Trots ett stort startfält med hela 41 deltagande nationer finns där fortfarande en rad länder som av olika anledningar valt att kasta in handduken till årets evenemang. Främsta anledningen till detta är att nationens TV-bolag inte kommit överens om villkoren hur tävlingarna ska sändas tillsammans med Eurovision Network. Länder som är aktiva EBU-medlemmar men som inte kommer delta i årets tävlingar är: Andorra, Bosnien & Herzegovina, Bulgarien, Luxemburg, Monaco, Slovakien, Turkiet och Ukraina. I Ukrainas fall rör det sig om ett sent tillbakadragande ifrån årets tävling på grund av kontroverser kring det nationella kvalet runt Eurovision 2019. Man kan förstås inte hitta eurovision odds på dessa icke-deltagande länder även om de har skapat en låt och initialt skulle varit med.

6 Nationer som är klara för finalen

Sex nationer är sen tidigare klara för den stora finalen den 18:e maj, dessa är Storbritannien, Spanien, Frankrike, Tyskland, Italien och värdlandet Israel. Israel är kvalificerade i kraft av värdland då landet som arrangerar tävlingen alltid har en plats i finalen. Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien går under andra premisser då de ingår i en grupp av nationer som kallas The Big Five. Varför dessa länder erhåller denna fördel är för att de är de fem länderna som bidrar med det största ekonomiska stödet för Eurovision Song Contest. Från en början var det endast fyra länder, The Big Four, innan även Italien valde att bidra finansiellt på ett bytande sätt. Systemet med att skänka garantiplatser till länder med bättre ekonomiska förutsättningar är något som kritiserats kraftigt från flera håll, inte minst från Turkiets sida som tog det så långt att man bojkottade hela tävlingen från och med år 2013 och därför finns inga esc odds på turkiet. I andra änden av diskussionen finns det dem som hävdar att nationerna i The Big Five istället får betala ett högt pris när man inte får någon uppmärksamhet i semifinalerna. Statistik visar att nationerna ifrån The Big Five har klara problem med att hävda sig när det väl är dags för final, detta för att semifinallagen i Eurovision får en extra chans att visa upp sig för tittarna och detta bör du ha koll på med din betting.

Esc odds på semifinalen

Semifinal nummer ett går av stapeln den 14:e maj klockan 21:00, medans semifinal två kommer utspela sig den 16:e maj klockan 21:00. Vad gäller röstningen under semifinalerna äger en nation endast rösträtt i den semifinal som nationen själv deltar i. Frankrike, Israel och Spanien röstar i den första semifinalen och Tyskland, Italien och Storbritannien röstar i den andra semifinalen. Varje nation delar ut två set av poängen 1-8, 10 och 12, ett set från expertpanelen och ett set från landets tittare. På grund av Ukrainas sena tillbakadragande från tävlingen innehåller semifinal nummer ett endast 17 nationer att jämföra med 18 nationer i den andra semifinalen. Vi har listat eurovision odds på semifinalerna nedan, hitta spelvärdet här då vi har blandat bolag enligt de högsta oddsen på respektive marknad. I eurovision semifinalerna 2018 röstades Norge fram i semifinal 2 och Israel i semifinal 1. Israel vann sedan finalen av eurovision 2018. Vinnaren av 2017 års eurovision, Portugal vann inte rösterna i semifinalerna. Bulgarien fick 403 röster i semifinal 2 och Portugal fick 370 röster i semifinal 1. I slutändan i finalen fick Portugal 758 röster och vann därmed eurovision 2017. Vem vinner eurovision 2019 efter att ha tagit sig förbi semifinalerna?

Värdstad för Eurovision 2019

Israel stod som värd för Eurovision även år 1979 och 1999, då med Jerusalem som värdstad. I år är det staden Tel Avivs tur att hålla i spektaklet. Arenan som valts för ändamålet är Expo Tel Aviv, en arena med kapacitet för 7300 åskådare vilket är relativt få i Eurovision-sammanhang. Turerna kring vilken stad som skulle stå värd för årets tävlingar har vart många, där det till en början var tänkt att hålla Jerusalem som arrangörsstad. Ekonomiska hinder och politiska oenigheter gjorde till slut att valet föll på Expo Tel Aviv.

Expo Tel Aviv är en multifunktionell arena som till vardags används för konserter, mässor och utställningar. Den byggdes redan år 1959 men genomgick en omfattande renovering år 2011. Varje år rymmer arenan upp emot 2.5 miljoner besökare och mellan 45-60 större event, med eurovision odds idag som är attraktivare än någonsin. The Eurovision Village, området där publik och sponsorer befinner sig under helgen som tävlingarna pågår, kommer byggas upp i Charles Clore Park i centrala Tel Aviv. 

Vem är programledare för ESC? 

Ett uppdrag som de flesta programledare drömmer om är att någongång få chansen att leda Eurovision. Turen detta år har kommit till kvartetten Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar och Lucy Ayoub. Efter 2017 års upplaga av tävlingen då endast tjejer ledde programmet och 2018 års upplaga med endast män, kommer årets tävling i Tel Aviv ledas av två tjejer och två killar.

Tävlingarna förväntas locka i runda slängar 200 miljoner tittare, något som motiverar gruppen till att prestera på topp. Bar Refaeli är en supermodell, känd över hela världen. Hon blev en av de första Israeliska modellerna någonsin att pryda omslaget av Sports Illustrated Swimsuit. Erez Tal är en profil på TV som har över 25 års erfarenhet från att leda program på TV. Assi Azar är en komet inom Israelisk TV-produktion som syns till alltmer frekvent. Han har medverkat i flera TV-shower och även lett Israels kval till Eurovision Song Contest. Sist ut är Lucy Ayoub, en TV-talang som spås en lysande framtid. Hon är en profil på YouTube och var år 2018 ansvarig för att leverera Israels röster i direktsändning till Eurovision-tävlingarna i Lissabon. 

De svenska bidragens väg till Eurovision Song Contest utstakar sig via ett deltagande i Melodifestivalen. Ända sedan år 1958 då tävlingen såg dagens ljus för första gången har Melodifestivalen fungerat som ett kval för att plocka fram en artist och ett bidrag till den internationella tävlingen, Eurovision odds Song Contest. Melodifestivalen har gått av stapeln varje år sedan 1958 förutom tre år, 1964, 1970 och 1976, då Sverige valde att inte ställa upp i Eurovision Song Contest av olika anledningar. 

Hur många tittar in varje år?

Eventet är varje år ett av de mest sedda sändningarna på TV. År 2013 slog man rekord då det var 14:e året i rad som tittarsiffran för tävlingen noterades som årets högsta av alla sändningar. Upplagan av Melodifestivalen som haft flest tittare i skrivande stund är tävlingen år 2006, då tittade runt 4.2 miljoner på finalen. 2002 skedde en omstrukturering av Melodifestivalen som ledde till ett mycket större intresse och följarantal än tidigare.

Deltävlingar i ESC

Det som gjordes var att man adderade deltävlingar innan den slutgiltiga finalen. Deltävlingarna var ett sätt att sprida tävlingen runtom i landet och ge fler artister chansen att kvala in till tävlingen. En av de drivande krafterna bakom detta tilltag var Christer Björkman, sedan 2002 anställd som tävlingsproducent/exekutiv producent för SVT. Sveriges Television, är det bolag som sedan starten av Melodifestivalen står bakom sändningsproduktionen och upplägget med hela tävlingen. Utöver deltävlingar arrangeras även något som kallas för andra chansen. Andra chansen är precis vad det låter som, en chans för de bidrag som inte räckte hela vägen fram i deltävlingarna att plocka en biljett till finalen. Bidragen på 3:e- och 4:e-plats i varje deltävling går vidare till andra chansen. Väl där ställs bidragen i duell mot varandra, två mot två. Vilka som möter vilka bestäms av arrangören, det vill säga Sveriges Television.

Vad vinner deltagarna? 

Den som lyckas vinna Melodifestivalen vinner inte bara en plats till Eurovision Song Contest, utan även en pokal som kallas Sångfågeln. Det finns flera artister som deltagit i Melodifestivalen mer än en gång, till exempel har Ann-Louise Hanson varit med i tävlingen hela 12 gånger, 6 gånger som soloartist och 6 gånger som deltagare i en grupp eller ett band.

Melodifestivalen 2019 ägde rum mellan 2 februari och 9 mars. Deltävlingarna hölls i städerna Göteborg, Malmö, Lidköping, Nyköping, Leksand och finalen utspelade sig på Friends Arena i Stockholm. Programledare var Sarah Dawn Finer, Kodjo Akolor, Marika Carlsson och Eric Saade.

I finalen var det 12 bidrag som gjorde upp om den så högt värderade platsen till Eurovision Song Contest. Bland bidragen fanns både erfarna sångare som funnit med i liknande sammanhang tidigare och nyfunna talanger. Vinnaren blev efter att alla röster, både juryns och tittarnas, räknats John Lundvik med låten Too Late For Love. Marginalen ner till bidragen på andra- och tredjeplats var relativt stor vilket gjorde att den riktiga spänningen aldrig infann sig. John Lundvik tog sig till finalen genom att vinna deltävlingen i Lidköping.

Spela hos LeoVegas på Eurovision 2019

Vad är bäst eurovision odds om man vill spela på favoriter?

Eurovision Song Contest lockar som bekant tittare över hela världen och det kommer därför inte som en överraskning att tävlingen varje år omsätter miljonbelopp vad gäller betting på Eurovision odds. Alla spelbolag tävlar om att kunna erbjuda bäst betting på Eurovision Song Contest med spel på allt från slutsegrare till vem som kommer ta sig vidare från semifinalen. 

För dig som ska spela på tävlingen kan det vara värt att hålla utkik efter unika oddserbjudanden som annonseras hos flera av spelbolagen. Ju närmare tävlingsdatumen vi kommer desto mer erbjudanden kommer dyka upp. Om du är tidigt ute med att hitta dina spel kan du med största sannolikhet hitta aningen högre odds med hjälp av en oddschecker än vad fallet skulle vara om du lägger dina spel samma kväll som bidragen ska framföras. Förutom att du kan ta del av unika oddserbjudanden är det aldrig fel att kolla högsta odds hos en oddschecker. Där kan du med bättre översikt jämföra vilka som erbjuder bäst odds på att Holland ska vinna för att ta ett exempel.

Man ska ha i åtanke att det inte sällan förekommer skrällar i Eurovision oddsen. Du ska med andra ord inte läsa in alldeles för mycket i esc oddsen som spelbolagen visar upp. Istället gäller det att du läser på själv och skaffar dig en egen åsikt om årets bidrag. Hittar du ett nummer som du känner har potential att gå långt kan du tjäna fina pengar om du bara följer magkänslan.

Vilka är favoriter enligt oddsen?

Trots att oddsen inte berättar hur det kommer sluta kan det vara intressant att slänga ett öga på dem för att se vilka bidrag som förväntas vara med i toppen och slåss. De tio favoriterna enligt oddsen på Eurovision Song Contest från ett stort och populärt spelbolag är:

Eurovision - 10 favoriter enligt oddsen! Bästa odds Spelbolag
Nederländerna 2,40
Ryssland 7,50
Sverige 7,50
Italien 9,00
Schweiz 9,00
Island 15,00
Cypern 19,00
Grekland 26,00
Malta 26,00
Norge 29,00

Tävlingen kan flera gånger vara en riktig guldgruva vad gäller Eurovision odds 2019 på slutsegrare då det är svårt för oddssättarna att veta vilket bidrag som ska hållas som störst favorit. Enligt oddsen ovan står det klart att Nederländernas bidrag framfört av Duncan Laurence ges störst chans att vinna tävlingen i Tel Aviv. Det skulle i så fall bli Nederländernas första seger i Eurovision Song Contest. Ryssland är ett annat land som ligger bra till sett till esc oddsen på slutsegrare i Eurovision Song Contest. Sergey Lazarev är en av de mest erfarna sångarna i årets startfält och ska med all rätt ges en god chans att plocka hem pokalen den 18:e maj.

Eurovision 2019

Källa för bilden:  Eurovisionworld

En annan nation som prickat rätt med sitt bidrag detta år är Schweiz som genom Luca Hänni ska leverera She Got Me. En låt som lätt fastnar i huvudet och som kommer få igång publiken, både de på plats i Tel Aviv och alla miljoner framför TV-skärmarna. En seger för Schweiz skulle betyda landets tredje någonsin och den första sedan 1988. Schweiz var förövrigt nationen som vann tävlingen första året som Eurovision Song Contest hölls. 

Tittar man på nationerna som förväntas få det svårast i den tuffa konkurrensen finns nationer som Serbien, San Marino, Georgien och Montenegro. Alla dessa nationer står i 251.00 gånger insatsen att vinna tävlingen. Ett långskott visst, men blands odds på eurovision har vi fått lära oss att allting kan hända.

Sverige att vinna tävlingen ger runt 9.00 i odds, ett intressant spel för dig som har tänkt att betta på Eurovision. John Lundvik är en mångsidig sångare som vart med på den stora scenen under en lång tid. Han är ett relativt stort namn utanför Sveriges gränser och ska vara med och slåss uppe i toppen med bland annat Ryssland och Nederländerna. För svensk del vore en vinst för John Lundvik oerhört efterlängtad då man skulle gå upp på 7 segrar genom tiderna, lika många som Irland har. Sverige skulle då befästa sin position som en av de främsta nationerna vad gäller Eurovision Song Contest om man utgår ifrån oddsen. När vi ändå är inne på Irland så ska man aldrig räkna ut dem. Irland har ett jättespännande bidrag i artisten Sarah McTernan med låten "22". Hon är endast 25 år och kan gå hur långt som helst.

Bettingsidor med Eurovision odds och betting

Det finns en näve bettingsidor som erbjuder eurovision odds och man ska vara vaksam att man kanske behöver skapa nytt konto på nytt spelbolag för att kunna betta på eurovision. Nedan finner du en lista på alla bettingsidor som erbjuder eurovision odds och du har även en lista av varenda bonus som erbjuds på denna sida för att få fullständiga värdet innan du gör insättning och sätter ditt spel på eurovision song contest 2019. Här hittar du 6 utvalda eurovision bettingsidor som erbjuder schyssta välkomstbonusar som har provats av Redaktionen som ger snabb utbetalning och rejäl välkomstbonus.

Unibet
200% upp till 2000 SEK i välkomstbonus!
Svensk gigant inom betting
Bättre odds än de flesta

Bet365

100% av 1000 kr

18+, regler och villkor gäller
Läs recension
Regler och villkor gäller
Ansvarsfullt spelande
18+ åldersgräns
18+, regler och villkor gäller

SpeedyBet
Betting med enkel registrering
Ingen störig reklam via SMS eller E-post
Insättningar och uttag sker via Trustly.

LeoVegas
100% upp till 2000 SEK i välkomstbonus!
Bäst i mobilen
Hög trovärdighet

Betway
100% upp till 1000 SEK i välkomstbonus!
Kundtjänst 24/7
Brett utbud av sporter

Betsafe

100% upp till 500 SEK

18+, regler och villkor gäller
Läs recension
100% upp till 500 SEK i välkomstbonus!
Snygg sajt
Flera specialspel
18+, regler och villkor gäller

888sport
500% upp till 600 SEK i välkomstbonus!
Bra mobilupplevelse
Innovativa kampanjer

Betfair Sportsbook

100% upp till 1 000 SEK

18+, regler och villkor gäller
Läs recension
100% upp till 1000 SEK i välkomstbonus!
Världens största spelbörs
Även poker & casino
18+, regler och villkor gäller

Betsson

100% upp till 1 000 SEK

18+, regler och villkor gäller
Läs recension
100% upp till 1000 SEK i välkomstbonus!
Stort utbud med bra odds
Användarvänlig sajt
18+, regler och villkor gäller

Deltagande nationer i Eurovision Song Contest 2019

Eurovision Song Contest 2019 är en av världens största musiktävlingar och det blir snabbt tydligt när man slänger ett öga över det stora startfältet. Hela 41 nationer deltar i arrangemanget med en bra mix mellan nya och gamla deltagare. Geografiskt spänner sig startfältet  över stora delar av Europa och Asien, men även ett deltagande ifrån Oceanien i form av Australien. Med 41 länder i tävlingen är det inte konstigt att Eurovision Song Contest lockar så ofantligt mycket tittare och uppmärksamhet. Tävlingarna är en global folkfest där olika kulturer kommer samman för en helg, där människors olikheter och oenigheter läggs undan. Nedan finns fakta att läsa om samtliga nummer som kommer att ställa upp i årets tävlingar, allt ifrån artistens historia till bidragets väg till finalhelgen.

Slovenien

Artist: Zala Kralj & Gašper Šantl

Låt: Sebi

Språk: Slovenska

Detaljer om Sloveniens bidrag

Zala Kralj och Gašper Šantl är en relativt nyskapad och okänd duo för den stora massan. Så sent som år 2017 korsades deras vägar som nu lett dem till en gyllene chans att få uppträda på en av de största musikscenerna. De två artisterna hade fram till för två år sedan mestadels fokuserat på deras individuella karriärer men såg i och med samarbetet en enorm potential som tagit dem hela vägen fram till semifinalen i Eurovision 2019. Zala är vida känd i hemlandet för hennes mjuka musikaliska röst som hon använt i både covers och egna låtar. Gašper å andra sidan valde i tidiga tonåren att flytta till Prag i Tjeckien där han snabbt blev en framgångsrik låtskapare och kompositör. Efter ett par år i Prag begav sig Gašper Šantl ut på en cykeltripp runtom Europa i jakt på inspiration. Resan inspirerade honom till att  skriva en låttext som senare kom att bli duons första singel, Valovi. Paret har skördat stora framgångar på hemmaplan de senaste åren, bland annat vann man priset för bästa sång året 2017. Med deras elektroniska pop-låt och Zala Kraljs mjuka stämma hoppas de kunna ta klivet ut på den globala scenen och förhoppningsvis ge Slovenien en eftertraktad framgång i Eurovision.

Albanien

Artist: Jonida Maliqi

Låt: Ktheju tokë

Språk: Albanska

Detaljer om Albaniens bidrag

Jonida Maliqi är en musikbegåvning från Albanien som med låten Ktheju tokë hoppas trollbinda världens tittare när det är dags för Eurovision Song Contest. Hon har sysslat med musik sedan hon var liten och har vunnit flertalet priser för sin musikaliska förmåga i internationella tävlingar för barn. Fiol och gitarr är två av instrumenten som hon behärskar sedan barnsben. I hemlandet, Albanien, är hon en stor profil, inte minst från TV där hon står som värd för ett antal sång- och dansföreställningar. Jonida Maliqa har inte bara visat sig vara framgångsrik som soloartist, hon har även deltagit i flertalet musikaler med stor framgång. Hon är en av Albaniens största musikprofiler och med över 430 000 följare på Instagram hoppas hon glänsa även på en stor tävling som Eurovision. Hon slår ur underläge, och låten är på albanska, men sett till vad Maliqi lyckats med tidigare i karriären ska hennes chanser inte avskrivas förens röstningen är avslutad. Albanien har aldrig tidigare lyckats vinna Eurovision men hoppas säkerligen på ett mirakel när festen drar igång i Tel Aviv. Jonida Maliqi kommer gå ut som tävlande i den andra semifinalen, där även Sverige finns med. 

Armenien

Artist: Srbuk

Låt: Walking Out

Språk: Engelska

Eurovision 2019

Källa för bilden: Youtube

Detaljer om Armeniens bidrag

Srbuk är 24 år gammal och kommer med sin låt Walking Out representera Armenien i årets upplaga av Eurovision. Hon är en stor profil i hemlandet och räknas in bland de allra största artisterna som Armenien fått fram. Pop-soul artisten har sedan 2011, då hon kom tvåa i landets upplaga av X-Factor, tagit stora kliv mot världstoppen och de största scenerna och har under de senaste åren lyckats hitta en unik och personlig stil på sin musik. Idag kan man se Srbuk i flera armenska TV-shower och musikprogram där hon fångar nya följare hela tiden, äldre som yngre. Förra året var hon med i tävlingen The Voice: Ukraine där hon slutade tvåa och blev en av tävlingens mest populära deltagare. Srbuk har en lång lista med personer som sägs ha inspirerat henne till den person och artist som hon är idag. Med allt ifrån Aretha Franklin till Stevie Wonder och Michael Jackson som förebilder blir man inte annat än spänd på att få höra vad Armenien har att erbjuda i Eurovision 2019. Sången Srbuk är sjunger är på engelska vilket alltid kan vara en fördel när det ska jagas röster ifrån övriga länders tittare och jurymedlemmar. Armenien är ett land som saknar de riktigt stora framgångarna i schlagersammanhang. Årets bidrag framfört av Srbuk kommer vid en vinst bli det första armenska uppträdandet någonsin att vinna Eurovision Song Contest. Torsdag den 16:e maj är dags för Armenien att tävla i den andra semifinalen.

Australien

Artist: Kate Miller-Heidke

Låt: Zero Gravity

Språk: Engelska

Detaljer om Australiens bidrag

Australiens bidrag till årets Eurovision odds framförs av Kate Miller-Heidke som är en mycket framgångsrik låtskrivare och artist, inte minst på hemmaplan. Hon har skapat ett antal studioalbum där flertalet av dessa skivor har prisats med platinum och befunnit sig på topp 10-listan över album och låtar. Två av Kate Miller-Heidkes senaste låtar, Nightflight och Curiouser, nådde båda stor framgång i Australien med toppnoteringar på låtlistorna och dubbla platinumutmärkelser. Hon är skolad som en klassisk sångare och har uppträtt på flertalet kända operascener runtom i världen, English National Opera och The Metropolitan Opera i New York är två av dessa. Låten som hon kommer framföra i Eurovision 2019, Zero Gravity, är skriven av henne själv tillsammans med Keir Nuttall. Utöver hennes deltagande i årets Eurovision jobbar Kate Miller-Heidke även på ett femte album som förväntas komma ut inom en snar framtid. Man kan lugnt påstå att framtiden ser ljus ut för 37-åringen som inte låter sig själv slå till ro. Även om Australien tippas komma en bit bakom de största kandidaterna om pokalen ska Miller-Heidkes nummer bli intressant att se. Med sin klassiska musik och erfarenhet ifrån de stora operascenerna runtom i världen har Australiens bidrag erfarenhet och rutin som andra nationer saknar. Australien är den första nationen från Oceanien att delta i Eurovision. 2015 var första året man deltog i tävlingarna, ett deltagande som från en början var tänkt som en engångsföreteelse. Nu gör nationen sitt femte deltagande och hoppas för första gången någonsin ta hem pokalen.

Österrike

Artist: PÆNDA

Låt: Limits

Språk: Engelska

Detaljer om Österrikes bidrag

Österrike väljer att skicka artisten med det lite udda namnet PÆNDA till Eurovision 2019. Låten som ska framföras av den nu 31 år fyllda balladsångaren heter Limits och finns även att lyssna på via hennes senaste album, Evolution II. Låten är en historia om hur hon utmanade sig själv till bristningsgränsen för att lyckas med det hon tycker allra mest om i livet, musiken. Hon beskriver svårigheterna med att veta när man ska ge sig själv en paus ifrån det hårda arbetet och hur svårt det kan vara att tackla eventuella motgångar på vägen till framgång. Räkna med ett kraftfullt framträdande med mycket känslor och en röst som säkerligen kan hitta många nya beundrare under Eurovision. För PÆNDA är det här en stor dröm som går i uppfyllelse och hon själv ser det som en belöning efter allt det hårda jobb som hon behövt lägga ner. Bidraget tippas få det tufft i en mördande konkurrens men ska inte skrivas bort från topplaceringarna förens tävlingen är över. För den som vill dra till med ett långskott och ett spel med högt odds kan en insats på PÆNDA vara ett tänkbart val. Sedan starten av Eurovision Song Contest har Österrike deltagit hela 51 gånger vilket gör landet till en av de flitigaste deltagarna. 51 deltaganden har inneburit två vinster, 1966 och 2014. Nationen innehar i skrivande stund det mindre smickrande rekordet i längst tid mellan två Eurovision-segrar. 

Azerbadzjan

Artist: Chingiz

Låt: Truth

Språk: Engelska

Detaljer om Azerbadzjans bidrag

En av de mer okända deltagarna i årets upplaga av Eurovision, Chingiz, flyttade till Qazax i Azerbajdzjan när han var 6 år gammal. Chingiz föddes i Moskva men flyttade alltså i tidig ålder till den lilla staden med endast 20 000 invånare. Redan som liten började han fingra på gitarren och skriva sina egna låtar. När han fyllde 13 år var det dags att flytta till Baku där förutsättningarna till jobb var betydligt större för hans familj. Strax därefter deltog Chingiz i den inhemska musiktävlingen Pop Idol som han även lyckades vinna i överlägsen stil. Resan sedan dess har tagit honom snabbt mot toppen och han har hunnit med att representera Azerbajdzjan i flera internationella tävlingar. Bland hans fritidsintressen finns hans hund, meditation och kung fu. Låten Truth som han ska uppträda med i årets Eurovision är enkel att fatta tycke för och har en melodi som snabbt läggs på minnet. Kanske är detta året då Azerbajdzjan tar hem tävlingen för första gången sedan år 2011. Det första deltagande i Eurovision Song Contest för Azerbajdzjans del gjordes så sent som 2008. Trots det har man som tidigare nämnt redan en seger och har gått till final i 10 av 11 tillfällen. Förra året stod nationen för sitt sämsta resultat då men landade in på en mycket svag 11:e plats i semifinalen.

Vitryssland

Artist: ZENA

Låt: Like It

Språk: Engelska

Detaljer om Vitrysslands bidrag

ZENA, eller Zina Kupriyanovich som hon egentligen heter, är Vitrysslands bidrag till årets Eurovision i Israel. Hon är bara 16 år gammal vilket gör henne till en av de yngsta deltagarna i tävlingen. Trots sin ålder har hon redan en gedigen erfarenhet ifrån Eurovision då hon vid två tillfällen försökt komma med i Junior Eurovision Song Contest, men misslyckats att kvala in. ZENA har även stått som värd för Junior Eurovision Song Contest år 2018. Utöver hennes meriter som artist och programledare har hon hunnit med att agera Moana i den ryska versionen av Disney-filmen med samma namn. ZENA är ett stort namn på sociala medier med otaliga följare på Facebook, Instagram och Youtube. Bara på Youtube har hon över 15 miljoner visningar. Även om hon inte förväntas vinna tävlingen sett till oddsen på Eurovision 2019, så finns där säkerligen en hel del TV-tittare världen över som kommer få upp ögonen för detta stjärnskott. Vitryssland är ett av de svagare korten sett till nationens tidigare bedrifter i tävlingen. Av de 15 deltaganden man gjort sedan debuten 2004 har man endast nått final vid 5 tillfällen. Alexander Rybak som vann för Norge år 2009 har uttryckt vilken stolthet det vore att någon gång få tävla för Vitryssland, landet där han föddes. En tanke som det vitryska folket säkerligen ser fram emot med stor förväntan.

Belgien

Artist: Eliot

Låt: Wake Up

Språk: Engelska

Detaljer om Belgiens bidrag

Eliot, född i Mons, gör sitt sista år på gymnasiet och ska representera Belgien i Eurovision 2019 i maj. Det är mycket på gång för den 18 år unga belgaren som i och med framträdandet i Eurovision Song Contest tar sin musikkarriär till en helt ny nivå. Låten som han ska framföra heter Wake Up och är en uppmaning till alla unga personer där ute att vakna. Eliot vill skicka ett budskap till de yngre om att stå upp för sina åsikter och ta ansvar för att göra världen till ett bättre ställe att bo på. Stora ord ifrån en 18-åring, återstår att se om han kan åstadkomma något liknande i maj när tävlingen ska avgöras. Hans musikaliska kunskap har funnits där sedan ung ålder men det var först efter att han träffade Pierre Dumoulin som hans karriär tog fart på riktigt. Pierre som är en omtyckt låtskrivare såg stor potential i Eliot och lät han lyssna på ett demo av Wake Up, låten som Eliot ska framför i Israel i maj. Belgien har en lång historia från Eurovision Song Contest, utan att för den delen varit särskilt framgångsrika. Endast en gång har man vunnit tävlingen och det var år 1986, med andra ord vore det på sin plats med belgisk framgång efter dryga 30 år av titeltorka. Nationen har funnits med i Eurovision-sammanhang sedan 1956 då tävlingen startades. 

Kroatien

Artist: Roko

Låt: The Dream

Språk: Engelska

Detaljer om Kroatiens bidrag

Roko är en annan ung deltagare i Eurovision 2019 och det är med låten The Dream som han hoppas åstadkomma något stort och lyfta pokalen den 18:e maj. Kroatien har aldrig lyckats vinna tävlingen tidigare så det vore en riktig smällkaramell om Roko, 19 år, skulle bli den första att ta hem pokalen åt nationen. Roko har spelat piano sedan han var 7 år och hans stora genombrott kom efter andraplatsen i Croatia's Got Talent för 8 år sedan. I landets kval till Eurovision vann Roko med överlägsna siffror efter att ha fått majoriteten av både juryns och tittarnas röster. Han säger själv att deltagandet i Eurovision är något av de största han kommer vara med om och att det är en stor dröm som går i uppfyllelse. Kroatien har deltagit i tävlingarna sedan 1993 men har som tidigare nämnt aldrig lyckats vinna. Bästa resultatet nådde man 1996 och 1999 då man kom fyra. Av 24 deltaganden har man lyckats ta sig vidare till final vid 18 tillfällen. 2014 och 2015 drog sig landet ur Eurovision Song Contest på grund av ekonomiska anledningar och dåliga resultat i tidigare tävlingar.

Cypern

Artist: Tamta

Låt: Replay

Språk: Engelska

Detaljer om Cyperns bidrag

Tamta är en välkänd profil i flera länder runtom i världen. Hon flyttade från Georgien till Grekland när hon var 22 år gammal och är idag 38 år vilket gör att hon har medborgarskap i både Georgien och Grekland. Lika känd som hon är för sin musik, nästan lika känd är hon för sin unika stil och hennes förmåga att sticka ut vad gäller mode. Hon ses som en av största artisterna inom den grekiska popkulturen och hör till de allra främsta vad gäller sång och framträdanden i Grekland. 2018 deltog hon som jurymedlem i X-Factor, både för den grekiska och georgiska versionen. Tamta har spelat på stora klubbar över hela världen och är en erfaren artist i sammanhanget. Som om hon inte hade tillräckligt med bollar i luften är Tamta även supporter och ambassadör för en stor organisation som jobbar mot bröstcancer. Cypern är ett av länderna som kan vara med och utmana om pokalen detta år. Sett till Eurovision 2019 odds ser Tamra ut att ha en god chans att blanda sig in i toppstriden. Med hennes rutin och magiska stämma känns Cypern som ett bra spel för den som vill betta på Eurovision. Cypern är ett land som är på gång när det kommer till Eurovision Song Contest. De fyra senaste åren har man tagit sig till final och under fjolårets tävling slutade man på en imponerande andraplats. Totalt har Cypern funnits med i dessa tävlingssammanhang vid 35 tillfällen, 29 av dessa har inneburit finaldeltagande.

Norge

Artist: KEiiNO

Låt: Spirit in the Sky

Språk: Engelska

Eurovision 2019

Källa för bilden: Shazam.com

Detaljer om Norges bidrag

Inte sedan Alexander Rybak vann Eurovision Song Contest 2009 med låten Fairytale har Norge nått någon framgång i tävlingen. I år gör man en stor satsning och ansvariga för att sjunga hem titeln till ''lillebror'' är KEiiNO, en grupp beståendes av tre mycket talangfulla musiker. Trion gick samman så sent som förra året när Tom Hugo, Fred Buljo och Alexandra Rotans vägar korsades. Låten, Spirit in the Sky, bjuder på en salig blandning av elektronisk pop, nordisk folkmusik och jojk. Gruppen inspirerades av naturen och dess krafter när man skrev låten, en låt som redan toppat majoriteten av musiklistorna i Norge. 

Alexandra Rotan slog igenom när hon gjorde succé i MGP Junior och Norwegian Idol. Hon har även turnerat en hel del som sångare tillsammans med EDM-profilen Alan Walker. Fred Buljo är killen som bidrar med jojk till denna trio av sångare, en sångare som uppträtt runtom i Skandinavien. 

Norge har sedan debuten i Eurovision Song Contest 1960 endast gått miste om två tävlingar, 1970 bojkottade man tävlingen till följd av oenigheter kring röstningsupplägget och 2002 då man inte kvalificerade in. Landet har segrat tre gånger men även slutat sist i finalen ett antal gånger. Norge blandar högt och lågt, vart hittar vi dem detta år?

Polen

Artist: Tulia

Låt: Fire of Love

Språk: Polska, Engelska

Detaljer om Polens bidrag

Joanna Sinkiewicz, Dominika Siepka, Patrycja Nowicka och Tulia Biczak, så heter de fyra medlemmarna i gruppen Tulia som tillsammans ska framföra låten Fire of Love när det vankas Eurovision Song Contest i maj. Gruppen som gärna blandar klassisk folkmusik med modernare produktioner slog igenom stort år 2017 då man blev uppmärksammade för sin cover av Enjoy the Silence, en låt skapad av Depeche Mode. Covern publicerades på Depeche Mode's officiella fanpage och fick sådant genomslag att gruppen Tulia nådde nya höjder. Gruppen återspeglar på ett fantastiskt sätt den polska kulturen genom både dans och musik. 

Debutalbumet släpptes 2018 och har sedan dess vunnit flera fina och prestigefyllda priser i hemlandet. Nu är Tulia redo att bege sig ut på den internationella scenen och hoppas på att låten Fire of Love ska ge dem en fin placering i årets Eurovision Song Contest.

Portugal

Artist: Conan Osiris

Låt: Telemóveis

Språk: Portugisiska

Detaljer om Portugals bidrag

Conan Osiris är artistnamnet för Tiago Miranda, 30 år. Det är hans uppgift att ta Portugal till en framskjuten placering i årets Eurovision Song Contest i Tel Aviv. Senast Portugal vann tävlingen var så sent som 2017 när Salvador Sobral vann med låten Amar pelos dois. 

Tiago Miranda föddes 5 januari, samma datum som filmskaparen av ''Future Boy Conan'' vilket fungerade som inspiration när Tiago skulle välja sitt artistnamn. Osiris kommer ifrån Egypten och betyder återfödelse.

Conan Osiris är en mycket skicklig artist och entertainer som behärskar både sång, dans och låtskrivandet. I det portugisiska kvalet om vem som skulle få representera landet i Eurovision fick Conan Osiris och låten Telemóveis full pott ifrån både jury och tittare. Portugal går ut som tävlande i den första semifinalen och ska ha en god chans att gå vidare till den stora finalen den 18:e maj.

50 stycken Eurovision-framträdanden för Portugals del har lett till en blygsam vinst, 2017. 42 gånger har man nått fram till finalen men väl där har man slutat sist vid hela fyra tillfällen. Nu vill det till att Conan Osiris levererar ett felfritt nummer om Portugal ska lyckas plocka sin andra titel.

Rumänien

Artist: Ester Peony

Låt: On a Sunday

Språk: Engelska

Detaljer om Rumäniens bidrag

Ester Peony, Ester Alexandra Creţu som hon egentligen heter, är 25 år och gör i och med årets deltagande i Eurovision Song Contest sitt första framträdande i tävlingen. Hennes beundran och stora intresse för musik sägs ha kommit i tidig ålder då hon bodde i Kanada med sin familj. När Ester var 12 år flyttade hon tillbaka till Rumänien där hon påbörjade en rad studier inom musik. Jazz är hennes stora passion och det är också inom den genren som hon är mest berömd. Hennes första singel Sub aripa ta tog sig snabbt upp på topplistorna och spelades över 16 miljoner gånger på YouTube. 

Låten som hon ska framföra i Tel Aviv heter On a Sunday och komponeras av en gitarr och med en perfekt sångstämma, detta tillsammans med ett mörkt budskap om att kärleken blir farlig när den hamnar i fel händer. Ingen Eurovision-seger att vänta för Rumänien måhända, men bidraget ska ha en ypperlig chans att ta sig vidare till finalen den 18:e maj.

Rumänien har en fin statistik vad gäller antal gånger man lyckats ta sig till final. Av landets 19 deltaganden i tävlingarna har man lyckats ta sig till final vid 18 av dess tillfällen. Utan att ha vunnit tävlingen någon gång så har nationen alltid levererat ett bra resultat, bortsett semifinalförlusten 2018.

Serbien

Artist: Nevena Božović

Låt: Kruna

Språk: Serbiska

Detaljer om Serbiens bidrag

Inte heller Nevena Božović gör sitt första uppträdande i Eurovision-sammanhang. 2007 debuterade hon i Junior Eurovision Song Contest och 2013 var hon en del i bandet My 3 som representerade Serbien i Eurovision Song Contest.

Hon föddes år 1994 i staden Kosovska Mitrovica och studerade i tidig ålder musik med inriktning piano. Senare flyttade den musikaliska talangen till Belgrad där hon intensifierade sina musikstudier och blev en allt större profil inom serbisk musik. Hon slutade på 8:e plats i Junior Eurovision Song Contest med låten Write to Me och deltog även i en del musiktävlingar i Italien med framgång. 2015 satt hon med i juryn under Serbiens kval till Eurovision, ett kvitto på vilken status hon har i hemlandet. 

Serbien kommer att gå ut i den första semifinalen där man ska ha en rimlig chans att gå vidare till finalen den 18:e maj. 2007 var senaste gången Serbien lyckades vinna Eurovision, vilket även var året då man debuterade i tävlingen. Sedan dess har man nått finalen vid 8 av 11 tillfällen.

Spanien

Artist: Miki

Låt: La Venda

Språk: Spanska

Detaljer om Spaniens bidrag

Det rådde inga som helst tvivel om att det var just Miki och hans låt La Venda som skulle få representera Spanien i årets Eurovision Song Contest. Med majoriteten av juryns och tittarnas röster seglade Mikii obehindrat vidare till finalen den 18:e maj. Spanien har som ett av länderna i The Big Five en direktplats till finalen och slipper således att delta i semifinalerna. Miki är född 1996 vilket gör han till en av de yngre deltagarna i tävlingen. Hans musikutbildning är god och hans föräldrar har alltid vart stötande i hans val av karriär. 

Han har tidigare varit frontman för coverbandet Dalton Bang, ett band som åkt på flera turnéer runtom Spanien med sin energifyllda och fiesta-inspirerade musik. La Venda, låten som han ska uppträda med i årets Eurovision Song Contest är även den en låt som för tankarna till en solig fiesta i Spanien där folkfesten lever upp till sitt namn.

Inte sedan segrarna 1968 och 1969 har Spanien lyckats hamna i topp efter att rösterna är räknade. 58 gånger har man deltagit i Eurovision vilket får de två segrarna att framstå som förhållandevis få. Det ska gå att förvänta sig mer ifrån en stor nation som Spanien i dessa sammanhang.

Sverige

Artist: John Lundvik

Låt: Too Late For Love

Språk: Engelska

Eurovision 2019

Källa för bilden: Wiwibloggs

Detaljer om Sveriges bidrag

Finns där något som John Lundvik inte kan? Han är 36 år men har hunnit med mer saker än vad de flesta artister hinner med på en hel karriär. 2018 kom han trea i Melodifestivalen med sin låt My Turn, han har spelat på Drottning Silvias födelsedag, skrivit bröllopssången för Kronprinsessan Victoria och Daniel, skapat musik för filmen Snabba Cash och den svenska OS-låten All About the Games.

När John Lundvik tog sig vidare från Melodifestivalen till årets Eurovision Song Contest med låten Too Late For Love var det grädden på moset för en person som upplevt det mesta inom musikens värld.

Too Late For Love är en låt som verkligen gått hem hos det svenska folket. Den nådde förstaplatsen på svenska topp 50-listan och var en av de mest spelade låtarna på svensk radio. John Lundvik med all sin erfarenhet och den enorma skicklighet han besitter ska räknas in bland de allra bästa i årets startfält. Han har utöver sitt egna bidrag även ett finger med i Storbritanniens nummer där han varit med som låtskrivare och kompositör.

Sverige är en stormakt när det kommer till Eurovision med sina sex segrar, endast Irland som är bättre. Sverige står som enda land att ha arrangerat tävlingarna i fem olika årtionden. Senast Sverige vann tävlingen var 2015 då en viss Måns Zelmerlöw gick hela vägen med låten Heroes. Dessförinnan, år 2012, hade Loreen tagit en överlägsen seger med låten Euphoria. 

Schweiz

Artist: Luca Hänni

Låt: She Got Me

Språk: Engelska

Detaljer om Schweiz

Schweiz skickar Luca Hänni, en talangfull artist som slog igenom stort redan vid 17 års ålder när han vann Tysklands motsvarighet till Idol, Deutschland sucht den Superstar. Han blev i och med den vinsten den första icke-tyskfödda att vinna tävlingen, hyfsad bedrift av en då 17-årig kille.

Idag är Luca Hänni 24 år och hans uppväxt i en musikalisk familj är vad som gjort han till den framgångsrika sångare han är. Tidigt började han spela trummor och fortsatte därefter med att bemästra piano, gitarr och sång. Efter avklarade studier valde Luca Hänni något överraskande att praktisera som golvläggare, ett yrke han än idag kan uppskatta. 

Hans första singel nådde topplaceringar i både Tyskland, Schweiz och Österrike. Han sålde ut flera konserter runtom i hemlandet och vann individuella priser för sina prestationer.

Som om musikkarriären inte tog upp nog med tid har Luca Hänni även ett eget klädmärke som han driver med allt ifrån design till sälj.

Luca Hänni är även en skicklig dansare och har tidigare vunnit den tyska danstävlingen Dance Dance Dance. 

Nu ställs den mångsidiga schweizaren inför hans största uppgift i karriären såhär långt. Eurovision är en dröm som går i uppfyllelse säger han och mottot Dare to Dream kunde knappast passat bättre in på känslorna han känner.

Nederländerna

Artist: Duncan Laurence

Låt: Arcade

Språk: Engelska

Detaljer om Nederländernas bidrag

Nederländernas bidrag kommer att framföras av Duncan Laurence. Låten heter Arcade och handlar om längtan efter kärlek och längtan efter något som ligger utom räckhåll. Låten betyder otroligt mycket för Laurence som själv kan relatera till det han sjunger om.

Uppväxten för Duncan Laurence var inte helt enkel med en hel del mobbing och utanförskap. Musiken var hans sätt att komma bort från det hemska och en chans att få leva ut och vara den han var. Eftersom han levde unga år i en liten stad fanns där inte några vidare musikaliska förutsättningar, men Laurence gav aldrig upp. Han säger att musiken kallade på honom och att det aldrig var ett alternativ för honom att släppa taget om sin dröm som artist. Han spelade piano varje dag, skrev sina egna låtar och dikter och gjorde allt i sin väg för nå sina musikaliska mål.

Genombrottet kom när han var 16 år och vann en talangtävling. Han fick då chansen att spela in ett demo, något som gav mersmak. Resor till Stockholm och London gjorde att Laurence kom i kontakt med likasinnade och karriären tog fart på riktigt. 

Duncan Laurence har främst arbetat som låtskrivare och stått i bakgrunden av framträdanden. Nu ska han upp på den största av scener, något han ser fram  emot. Enligt Duncan själv är detta en chans att få dela med sig av hans historia och sprida ett budskap.

Storbritannien

Artist: Michael Rice

Låt: Bigger Than Us

Språk: Engelska

Detaljer om Storbritannien

Storbritannien, ett av länderna i The Big Five, representeras detta år av Michael Rice. Låten som ska framföras är Bigger Than Us och även om den inte hör till de största kandidaterna om pokalen, är det en låt som säkerligen kommer falla väl ut hos majoritet hos tittarna. Med fördelen av att vara ett av länderna i The Big Five kommer Michael Rice inte behöva kämpa sig förbi en semifinal, utan kan lägga fullt fokus på en final.

Michael Rice bor i nordöstra England, Hartlepool, med sin mamma, styvpappa, syster och bror. Som ung var Michael Rice en helt vanlig pojke som arbetade på McDonalds, även om drömmen om att bli artist alltid har funnits där.

Det var när en video av Michael Rice sjungades på Years & Years spreds på nätet som hans publicitet ökade lavinartat. Sedan dess har han blivit en profil på hemmaplan, inte minst efter vinsten i talangshowen All Together Now. Under showens gång fick han alla 100 jurymedlemmar, inklusive Spice Girl Geri Halliwell, att ställa sig upp och applådera. Prispengarna, nästan £50 000, valde Michael Rice att ge bort till sin mammas verksamhet, The Waffle and Crepe Shack. 

Michael Rice spås en lysande framtid och kan vid ett lyckat deltagande i Eurovision Song Contest ta nästa steg i karriären, en karriär som kan ta honom långt utanför Storbritanniens gränser. Vid sidan av deltagandet i Eurovision jobbar den talangfulla britten även på hans första EP.

Litauen

Artist: Jurij Veklenko

Låt: Run With The Lions

Språk: Engelska

Detaljer om Litauen

Litauen kommer få jobba i motvind under årets Eurovision, i alla fall om man ska tro oddsen ifrån några av spelbolagen inför tävlingarna. Hur som helst, Jurij Veklenko heter artisten ifrån Litauen som ska framföra Run With The Lions i Tel Aviv. Han är en erfaren sångare efter att ha ställt upp i flertalet inhemska sångtävlingar och även agerat bakgrundssångare i tidigare upplagor av Eurovision Songg Contest, senast 2015 i Österrike. 

Veklenko föddes 1990 i en hamnstad i Litauen. Hans familj var en musikalisk sådan och det dröjde inte lång tid innan Jurij själv fick upp ögonen för artisteriet. 2017 gjorde han sitt första framträdande som soloartist.

Utöver arbetet med musik jobbar Jurij Veklenko för ett IT-företag, en kombination han själv ser som perfekt. I det litauiska kvalet till Eurovision fick Jurij Veklenko de högsta poängen ifrån både jury och tittare, således ingen som helst tvekan om att det är en vass sångare Litauen skickar till tävlingarna detta år.

Litauen som land är inget starkt kort i Eurovision-sammanhang. 1994 gjorde man sin efterlängtade debut men har sedan dess misslyckats med att sätta några större avtryck på tävlingen. 6:e platsen från 2006 är landets främst placering, något som man hoppas kunna slå i årets upplaga. 19 deltaganden har lett till 13 finalplatser.

Malta

Artist: Michela

Sång: Chameleon

Språk: Engelska

Detaljer om Maltas bidrag

Michela heter artisten som ska framföra Maltas bidrag i årets Eurovision Song Contest. Låten heter Chameleon och framförs på engelska. Michela bor på en liten angränsande ö till Malta och ser sig själv som en normal tonåring, nyss 18 år fyllda. Det är när hon börjar sjunga som det händer något med henne säger hon, och menar på att Aretha Franklin var rätt på det när hon konstaterade ''...you sing soul with your whole body.''

Michelas karriär spås en lysande framtid och efter jordskredssegern i Maltas X-Factor finns där få hinder på vägen mellan henne och framgång. Hon har även deltagit i Music Talent League, en musiktävling i Litauen som hon lyckades vinna. Michela är i skrivande stund signad till bolaget Sony Music och förutspås en lång och framgångsrik framtid som artist.

Malta är en nation som misslyckats med att lyfta pokalen tidigare och är den enda nationen som kammat hem fyra topp 3-placeringar utan att ha vunnit tävlingen. Femte gången gillt för den lilla medelhavsön? Det är i alla fall vad Michela och hela det maltesiska folket hoppas på när det är dags att inta scenen i Tel Aviv. 

Moldavien

Artist: Anna Odobescu

Låt: Stay

Språk: Engelska

Detaljer om Moldaviens bidrag

Moldavien har aldrig vunnit Eurovision Song Contest och det ska till något alldeles extra för att man ska lyckas göra det detta år. Anna Odobescu är personen som ska försöka sig på uppdraget och låten som hon ska framföra heter Stay. Anna Odobescu föddes i Dubasari, en stad intill floden Nistru i Moldavien. Hon har studerat musik i alla dess former och är en mycket skicklig sångare. Enligt hon själv hjälper musiken henne att finna ett inre lugn som hjälper henne i det vardagliga livet, kan det bidra till framgång i Eurovision Song Contest? Det återstår att se!

Sedan 2005 när Moldavien gjorde sitt första framträdande i Eurovision Song Contest har man endast lyckats med en framskjuten placering, 3:e plats år 2017. Man har nått final 10 gånger av de 14 gånger man tävlat.

Montenegro 

Artist: D mol

Låt: Heaven

Språk: Engelska

Detaljer om Montenegros bidrag

D mol är grupp beståendes av sex stycken skickliga sångare ifrån Montenegro. Låten som dessa ska framföra heter Heaven och även om den inte förväntas göra underverk i årets Eurovision ska man inte räkna bort nationen från öst. Alla sex sångare i D mol är formade efter studier på privatskolan Daniel Alibabic, där Alibabic själv fungerar som gruppens mentor och som själv deltog i Eurovision 2005 när han representerade Montenegro. För Montenegros del är det först och främst ett avancemang från semifinalen som prioriteras. Landet är en av de svagare nationerna i dessa sammanhang. Man har varit med i Eurovision Song Contest 10 gånger men har endast nått finalen ynka 2 gånger. Bästa placeringen kommer ifrån 2015 när man nådde en 13:e plats. Det finns utan tvekan utrymme till förbättring hos Montenegro som absolut ska ha en chans att överträffa landets tidigare toppnotering.

Nordmakedonien

Artist: Tamara Todevska

Låt: Proud

Språk: Engelska

Detaljer om Nordmakedoniens bidrag

Tamara Todevska framför Proud i den andra semifinalen och hoppas ta sig hela vägen till final och representera sitt födelseland. Hon är en av de mest folkkära artisterna i Nordmakedonien och hör till de bästsäljande sångarna i landet. Redan vid 6 års ålder påbörjade hon sin musikaliska karriär i en familj som fullkomligt lyser av musikalisk talang. Låten Proud som hon ska framföra är en hyllning till hennes två barn som hon beundrar för att de vågar slåss för sina drömmar och mål.

I landets 19:e framträdande i Eurovision Song Contest hoppas man på att slå den tidigare 12:e platsen från 2006 som fortfarande noteras som landets bästa placering. 8 finaler har man deltagit i tidigare och även om det finns en viss ovisshet kring årets bidrag ska nationen ges en god chans att avancera från semifinalerna.

Ryssland

Artist: Sergey Lazarev

Låt: Scream
Språk: Engelska

Eurovision 2019

Källa för bilden: Wiwibloggs

Detaljer om Rysslands bidrag

Andra gången gillt för Sergey Lazarev när han nu gör comeback i Eurovision Song Contest. Det är utan tvekan en av de mest framgångsrika och folkkära sångarna, skådespelarna och underhållarna i Ryssland. Hans popularitet växer sig allt större även utanför Rysslands gränser och i flera av de före detta Sovjetländerna är hans namn ständigt förekommande.

Sergey Lazarev har varit aktiv sångare i mer än 20 år och är med det en av de mest rutinerade och erfarna i årets startfält. Han har tidigare i karriären varit en del av den så populära duon Smash!!, där han tillsammans med Vlad Topalov lyckades plocka hem flera stora priser och utmärkelser.

35-åringen är även en mycket populär skådespelare som har spelat flera stora roller i pjäser på de finaste scenerna. Lägg till att han är aktiv inom en rad välgörenhetsorganisationer och man förstår att Sergey är en man som gillar när det händer saker och ting.

Ryssland med Sergey Lazarev hålls som en av favoriterna till att vinna årets Eurovision. Hans erfarenhet och rutin från att ha varit med en gång tidigare i dessa sammanhang kan visa sig vara betydande. Helt klart är att en insats på Ryssland som segrare kan göra din spelkassa gladare!

Rysslands trackrecord visar tidigare 21 deltaganden varav 20 har lett till final. Det är en nation som vet vad som krävs för att lyckas då man vunnit Eurovision en gång, 2008, tidigare. Då hette vinnaren Dima Bilan som framförde låten Believe, en låt som spelades flitigt på radiostationer världen över.

Spela på Ryssland hos Betsson

San Marino

Artist: Serhat

Låt: Na Na Na

Språk: Engelska

Detaljer om San Marinos bidrag

Ännu en sångare som gör sitt andra framträdande i Eurovision Song Contest. Serhat representerade San Marino även år 2016 när eventet ägde rum i Stockholm, då med låten I Didn't Know. Tyvärr för San Marino och Serhats del räckte det inte hela vägen fram till final den gången, något man kommer göra allt för att klara av i Tel Aviv. 

Serhat är en rutinerad pjäs i sammanhanget och har en meritlista som få kan mäta sig med. TV-shower, låtskrivare, sångare och musikproducent är några av sakerna som han kan sätta på sitt CV. Han har under sin aktiva tid haft flera samarbeten med stora namn och vart på turné runtom i Europa.

Parallellt med hans deltagande i Eurovision jobbar Serhat med att få klart hans nya album, ett album som producerats i Sverige, Tyskland, Belgien och Frankrike. 

Låten Na Na Na kommer få kämpa för att konkurrera om topplaceringarna i årets tävling men kanske kan Serhat och den erfarenhet han besitter ge honom en fördel gentemot övriga tävlande.

San Marino har chans att nå sin blott andra final om man lyckas ta sig vidare från årets semifinal. Första deltagandet i Eurovision gjorde man år 2008 och sedan dess har man som bäst slutat på en blyg 24:e plats, en placering man har goda chanser att överträffa i Tel Aviv.

Lettland

Artist: Carousel

Låt: That Night

Språk: Engelska

Detaljer om Lettlands bidrag

Carousel är kvartetten som backar tiden och tar oss med på ett vintage-inspirerat uppträdande med deras romantiska låt That Night. Gruppen består av Sabine Zuga, Marcis Vasilevskis, Stanislav Judins och Mareks Logins och är relativt nybildad då det till en början endast var Zuga och Vasilevskis som utgjorde Carousel. Fram till 2018 spelade gruppen uteslutande låtar från andra kända lettiska artister, innan man påbörjade arbetet med att skriva sina egna låtar. Gruppen är i full gång med sitt första album som förväntas släppas inom en överskådlig framtid. Uppträdandet i Tel Aviv kommer förhoppningsvis ge gruppen det lyft och den uppmärksamhet som man så länge har jobbat för. 

Lettland kommer att få det kämpigt under årets Eurovision men ska absolut ha en rimlig chans att ta sig vidare från semifinalen. Väl i finalen kan allting hända!

Ser man till historiska prestationer från Lettlands sida har man en seger från 2002 att falla tillbaka på. Då framförde Marie N sången I Wanna och plockade hem en knapp seger mot Malta som slutade på andraplats. Lettland har deltagit i 19 tävlingar genom åren men har endast nått finalen vid 10 tillfällen.

Finland

Artist: Darude feat. Sebastian Rejman

Låt: Look Away

Språk: Engelska

Detaljer om Finlands bidrag

Ja ni läser rätt. Darude, aka Ville Virtanen, skaparen bakom en av historiens mest spelade EDM-låtar någonsin kliver in i schlagercirkusen. Tillsammans med Sebastian Rejman kommer skaparen av Sandstorm representera Finland i årets Eurovision. Finland har med denna duo ett av de mer intressanta bidragen på papperet och det ska bli spännande att se hur en trance-ikon som Darude står sig i en tävling som Eurovision.

Ville Virtanen behöver ingen närmare presentation. Låten som tog honom till världstoppen är Sandstorm, en låt som majoriteten av jordens befolkning någon gång lyssnat på. Med hundratals miljoner spelningar på Spotify och Youtube är det en låt som än idag generar uppmärksamhet för Virtanen.

Sebastian Rejman är både artist och skådespelare och är bland annat känd i hemlandet från en av Finlands mest kända TV-serier, Syke. Rejman och Darude kommer tillsammans framföra låten Look Away och även om oddsen tyder på att det inte kommer bli någon topplacering för Finland, kommer det bli ett bidrag som bjuder på fart och fläkt. De flesta minns med säkerhet Finlands senaste vinst i Eurovision då hårdrocksbandet Lordi gick in och svepta konkurrenterna av mattan. Utöver den vinsten är det få resultat som sticker ut i positiv bemärkelse för Finlands del, trots hela 52 deltaganden.

Frankrike

Artist: Bilal Hassani

Låt: Roi

Språk: Franska, Engelska

Detaljer om Frankrikes bidrag

Frankrike kommer till Israel med ett av de färgstarkare bidragen. Bilal Hassani heter mannen som ska framföra låten Roi och han gör det med budskapet om att alla unga människor ute i världen är fria att vara som de vill, att det är fullt normalt att gå utanför samhällets normer. Roi levererar ett tydligt meddelande om självacceptans bland unga.

Bilal Hassani är så mycket mer än bara en artist. Han driver även en Youtube-kanal med över 2 miljoner tittare. I kanalen lägger Hassani upp videos om hans vardagliga liv med en tydlig humoristisk vinkling av det hela. Hassanis stora intresse för Eurovision började ta fart 2012 när han såg svenska Loreen plocka hem tävlingen med Euphoria. Uppträdandet i maj kommer med all säkerhet tillhöra några av de mest färgsprakande och alternativa, men kommer det räcka hela vägen till vinst? Frankrike är ett av sex länder som inte behöver ödsla någon kraft på semifinalerna då man är direktkvalificerade till finalen i kraft av The Big Five. Nationen har funnits med i Eurovision Song Contest 61 gånger tidigare och har vunnit tävlingen hela fem gånger, dock var senaste gången 1977 så en seger är efterlängtad.

Georgien

Artist: Oto Nemsadze

Låt: Keep on Going

Språk: Georgiska

Detaljer om Georgiens bidrag

Oto Nemsadze föddes 1989 i en liten stad i östra Georgien och redan vid 3 års ålder lärde hans mamma honom att sjunga. En tidig skola som gav resultat då han i år ska representera hans födelseland i en av världens mest sedda musiktävlingar. Oto har deltagit i flera inhemska musiktävlingar med framgång och även i The Voice of Ukraine där han slutade på en fin andraplats. Tidigare i år lyckades han plocka hem titeln i Georgian Idol vilket i sin tur gav honom platsen i årets Eurovision. Utöver hans deltagande i Eurovision jobbar Oto Nemsadza på sitt andra album och spelar på de största musikeventen runtom i Georgien. Bidraget förväntas få det oerhört tufft i årets upplaga av Eurovision och ser man till oddsen hos några av de största spelbolagen står Georgien i över 200 gånger insatsen - ett spel för den våghalsiga? Georgien är annars inget land som skördat större framgångar i Eurovision Song Contest. 11 deltaganden sedan 2007 har endast lett till 7 finaler där den bästa placeringen är en 9:e plats. Man har slutat på sistaplats både år 2014 och 2018, bättring krävs till årets show!

Tyskland

Artist: S!sters

Låt: Sister

Språk: Engelska

Eurovision 2019

Källa för bilden: CelebMix.com

Detaljer om Tysklands bidrag

Tysklands bidrag Sister kommer att framföras av duon med det snarlika namnet, S!sters. Duon består av två tjejer, Carlotta Truman ochh Laurita Kästel. Båda två har en lång erfarenhet som sångare och har stått för otaliga framträdanden genom åren, både som soloartister och i band. 

Carlotta Truman var 9 år när hon tog sig hela vägen fram till final i det tyska talangprogrammet Das Supertalent. Framgången ledde till en tre veckor lång turné där hon fick uppträda i några av Tysklands största städer. År 2018 spelade Truman inför 75 000 åskådare på Brandenburger Tor när han deltog i TV-showen Willkommen 2018.

Laurita Kästel kommer ifrån en sann musikfamilj. Hennes mamma, född i Filippinerna, var även hon verksam som sångare medans Lauritas far var en populär keyboardspelare. Laurita Kästel tog sina första stapplande steg upp på den musikaliska scenen tillsammans med sin syster. Därefter har hon hunnit med en hel del under sina år som aktiv artist med årets deltagande i Eurovision som det stora utropstecknet. 

Tyskland har deltagit i samtliga upplagor av Eurovision sedan 1956 förutom året 1996 då tyskarnas bidrag inte tog sig förbi kvalet. 62 framträdanden är inget annat än imponerande även om man säkerligen hoppats på mer än två segrar från tyskt håll. På senare år har resultaten varit upp och ner för Tyskland där två jumboplatser från 2015 och 2016 sticker ut i negativ bemärkelse.

Grekland

Artist: Katerine Duske

Låt: Better Love

Språk: Engelska

Detaljer om Greklands bidrag

Katerine Duske heter Greklands sångerska som ska framföra låten Better Love i hopp om att skänka det grekiska folket den första vinsten i Eurovision sedan 2005. Bidraget har chans att nå en fin placering i årets upplaga av Eurovision Song Contest. Låten framförs på engelska av den grek-kanadensiska artisten som gjort sig ett namn inom soulkretsar. Hennes musik är främst känd i Grekland och Kanada där hon bland annat stått för musiken till en känd kanadensisk TV-reklam.

Katerine Duske har samarbetat med flera stora namn genom åren, Albin Lee Meldau och Tom Baxter är några av dessa.

Grekland har varit med i 39 tävlingar tidigare och nått final i 37 av dessa. Senaste och enda vinsten togs 2005 när svenskgrekiska Hela Paparizou vann med låten My Number One, en låt som slog igenom stort över hela Europa. Helena Paparizou har sedan dess gått att skymta på svensk TV där hon agerar programledare för ett antal program. Hon har även deltagit i Let's Dance där hon inte skördade några större framgångar. Ett gott omen för grekisk del inför årets tävlingar är att landet aldrig slutat på sistaplats i Eurovision.

Ungern

Artist: Joci Pápai

Låt: Az én apám

Språk: Ungerska

Detaljer om Ungerns bidrag

Ungerns bidrag, Az én apám, kommer att framföras av Joci Pápai som var med och sjöng i Eurovision Song Contest så sent som 2017 då han kom 8:a med låten Origo. Nu jagar han revansch och en bättre placering än förra gången det begav sig. Om han skulle lyckas överträffa sin 8:e plats ifrån 2017 får det ses som en mycket väl genomförd insats med tanke på den tuffa konkurrens som råder. Joci Pápai kommer ifrån en musikalisk familj där det var hans far, Pápai senior, som fick honom att välja gitarren framför andra instrument. Gitarrspelandet har följt med Joci Pápai genom alla år och så även under hans nummer till Eurovision. Låten, Az én apám, är en text som hyllar hans far och sänder ett budskap om hur viktigt det är att ta vara på och skydda våra nära och kära. Ungern är ett land som inte förekommit alltför frekvent på Eurovision-scenen. Så sent som 1994 gjorde man sin debut och det är också från det året man hämtar sin bästa placering någonsin, 4:e plats. Av 16 tävlingar som man deltagit i har man gått hela vägen till final 14 gånger vilket får ses som klart godkänt. Landet är på jakt efter en seger men kommer med största sannolikhet inte heller detta år få njuta av segerns sötma.

Island

Artist: Hatari

Låt: Hatrið mun sigra

Språk: Isländska

Detaljer om Islands bidrag

Tävlingens mest spektakulära nummer levereras av Island när BDSM-gruppen Hatari ska kliva upp på scenen. Den antikapitalistiska musikgruppen beståendes av Klemens Hannigan, Matthías Tryggvi Haraldsson och Einar Hrafn Stefánsson kommer säkerligen dra till sig uppmärksamhet av både bra och sämre anledningar när man framför sin låt Hatrið mun sigra.

Hatari är ett politiskt projekt som arbetar för att dra fram orättvisor och fusk i samhället. Man går till hård attack mot systemet vi lever i och ber oss alla följa dem i en resa mot det bättre. Addera gruppens minst sagt udda klädval och bidraget förefaller sig närmast skrämmande. Det kommer inte som en överraskning att bland annat värdlandet Israel ställt sig ytterst skeptiska till Islands nummer med tanke på Hatari's politiska agenda. En sak som vi dock har lärt oss genom åren när det kommer till Eurovision Song Contest - Ett färgsprakande nummer där gränserna för det normala suddas ut har nästan alltid en fördel när det vankas röstning. 

Island har deltagit i samtliga upplagor av Eurovision Song Contest sedan 1986 med undantag för två år, 1998 och 2002, då man missade att kvala in till tävlingarna. Landets bästa placeringar kom 1999 och 2009 då man landade in på en andraplats. Av 31 deltaganden har 24 slutat med en plats i finalen.

Spela på Island hos LeoVegas

Tjeckien

Artist: Lake Malawi

Låt: Friend of a Friend

Språk: Engelska

Detaljer om Tjeckiens bidrag

Lake Malawi är en grupp beståendes av tre killar från Tjeckien. Albert Černý, Jeroným Šubrt och Antonín Hrabal heter trion som svetsades samman 2013 och som sedan dess gjort allt för att få sin musik att spelas utanför Tjeckiens gränser. Gruppen, som främst spelar indie-pop, har haft gjort otaliga spelningar sedan man gick samman under namnet Lake Malawi. Storbritannien, Polen, Österrike och Slovakien är länder utöver Tjeckien som man varit framgångsrika i och lyckats fånga en stor supporterskara. Albert Černý, grundaren bakom trion, föddes 1989 och är ledsångare i gruppen. Han har bland annat mottagit en MTV-awarrd för sina prestationer. Albert är en mycket skicklig låtskrivare och sångare som även kan spela gitarr. I årets Eurovision förväntas inga större underverk ifrån gruppens sida om man får tro oddsen. Gruppen förväntas gå en tuff omgång mot de övriga 40 bidragen. Tjeckien är ett land utan någon vidare schlagerhistoria. Mellan åren 2010 och 2015 deltog nationen inte i tävlingen på grund av dåliga resultat och bristande intresse från befolkningen. 7 framträdanden har det blivit sedan 2007 och endast 2 av dessa bidrag har lyckats ta sig fram till finalen. Årets bidrag ska dock ha en god chans att fina till den statistiken.

Danmark

Artist: Leonora

Låt: Love Is Forever

Språk: Engelska

Detaljer om Danmarks bidrag

Senast Danmark vann Eurovision var 2013, då med Emmelie de Forest. Nu ska Leonora, årets danska bidrag, försöka återupprepa den bedriften genom att framför låten Love Is Forever. Låten är unik på flera sätt, bland annat innehåller den hela fyra olika språk under de tre minuter som låten pågår. Leonora kommer i och med detta få sätta sina språkkunskaper i användning när både danska, engelska, tyska och franska ska avhandlas. Budskapet med låten är att kärlek är till för alla, oavsett vart du är född eller vart i världen du kommer från, därav de olika språken. Utöver sin musikaliska förmåga är Leonora en mycket framgångsrik konståkerska som vunnit det danska mästerskapet hela tre gånger och deltagit junior-VM och nordiska mästerskapen. Återstår att se om hon kan dra någon nytta av de erfarenheterna när hon ska upp på scenen i maj. Danmark har precis som Sverige en lång och framgångsrik historia ifrån Eurovision Song Contest. Även om landet gjorde ett längre uppehåll ifrån tävlingarna mellan 1967 och 1977 på grund av bristande intresse så har man hunnit med att delta i 47 upplagor, 43 av dessa har lett till final. Vid tre tillfällen har man vunnit Eurovision, 1963, 2000 och 2013.

Estland

Artist: Victor Crone

Låt: Storm

Språk: Engelska

Detaljer om Estlands bidrag

Victor Crone, född i Österåker i Sverige, kommer att representera Estland under Eurovision 2019. Han växte upp i en familj full av musikalisk talang där han fick alla förutsättningar man kunde önska sig för att lyckas som artist. När Victor fyllde 14 år började han skriva och sjunga sina egna låtar och kort därefter gavs han möjligheten att åka över Atlanten till USA för att fortsätta sitt låtskrivande. 

Redan 2015 gjorde Victor Crone sin debut i schlagersammanhang då han tog sig till andra chansen i Sverige med låten Det rår vi inte för. Vad som förde han till Estland var mötet med kompositören Stig Rästa, en person som han arbetat med sedan 2016. Det har blivit otaliga resor till Estland för Victor, som under en av resorna skapade låten Storm som han ska uppträda med i årets Eurovision Song Contest. Enligt Victor är låten fri att tolka som man vill, men ett budskap han ändå vill förmedla är att oavsett hur tufft och kämpigt livet än kan kännas, kommer det komma en dag då vindarna vänder. För Victor Crone är det en stor ära och stolthet att få representera Estland, ett land som tagit emot honom väl. Enligt honom är detta ett utmärkt sätt att ge tillbaka till folket som hälsat honom välkommen till deras land. På fritiden föredrar Victor att spela ishockey, tennis, meditera och spela dator. En stor hobby han har är även att åka båt i Stockholms skärgård. Även om Estlands bidrag inte ses som en utmanare om pokalen ska det ändå bli spännande med svenska ögon sett att följa Victor Crones framfart.

Irland

Artist: Sarah McTernan

Låt: 22

Språk: Engelska

Detaljer om Irlands bidrag

Sarah McTernan är ett oskrivet kort på den stora internationella musikscenen, än så länge. Hon är född 1994 och kommer ifrån en liten stad, Scariff, på Irland. 2011 gick hon ut gymnasiet och följde upp detta med att läsa till undersköterska. Det var så sent som i slutet av 2014 som Sarah McTernan slog igenom, detta efter att hon ansökt om att vara med i talangshowen The Voice of Ireland. Hon hade aldrig tidigare gjort några spelningar men gick trots det vidare från audition. Sedan dess har hon startat ett eget band, The Jeds, som främst uppträder på bröllop och mindre spelningar runtom städerna Clare och Munster. Hon har tidigare gjort försök att delta i Eurovision Song Contest, bland annat förra året då hon kvalade för att få representera San Marino, men utan större framgång.

Irland är en nation som andas schlagerframgång. Landet har deltagit i hela 52  stycken upplagor av Eurovision sedan man gjorde sin debut 1965. Med totalt 7 segrar är Irland det mest framgångsrika landet i historien, mäkta imponerande. Ett rekord som slår än högre är de tre segrar man tog mellan åren 1992-1994. Inget annat land har någonsin lyckats vinna tävlingen tre år i rad och det känns spontant som ett rekord vi kan få leva med under en lång tid framöver. Sarah McTernan har minst sagt en historia att leva upp till när hon ställer sig på scenen i maj.

Israel

Artist: Kobi Marimi

Låt: Home

Språk: Engelska

Detaljer om Israels bidrag

Värdnationens bidrag kommer att framföras av Kobi Marimi, en sångare som startade sin musikaliska karriär förhållandevis sent. Marimi i ung ålder fokuserade främst på rollen som skådespelare då det var där hans största intresse låg. Vägen till att bli skådespelare har hjälpt honom på många sätt och har gjort Kobi Marimi till en mer orädd person på scen än vad som var fallet för ett par år sedan. Kobi Marimis musikaliska förmåga skymtades först när han valde att ställa upp i Rising Star, en realityshow för musik. Under tävlingens gång växte Marimi alltmer hos det israeliska folket vilket tillslut gav honom segern. Som om den vinsten inte vore stor nog, ska han nu även få chansen att representera sitt hemland i den största av musiktävlingar, man kan lugnt påstå att framtiden är ljus för Kobi Marimi. Tyvärr för Israels del talar historien om för oss att värdnationer brukar ha svårt för att vinna tävlingen.

Israel är något förvånande ett av de mest framgångsrikaste länderna i tävlingens historia. 41 deltaganden har resulterat i hela fyra stycken segrar och man har tidigare stått som värd för eventet vid två tillfällen, 1979 och 1999. Då var Jerusalem värdstad för tävlingarna, till skillnad från årets Eurovision som kommer gå av stapeln i Tel Aviv.

Italien

Artist: Mahmood

Låt: Soldi

Språk: Italienska, Arabiska

Detaljer om Italien bidrag

Alessandro Mahmoud heter Italiens artist som ska framföra låten Soldi när det vankas final i Eurovision Song Contest den 18:e maj. Mahmood föddes i Milano och har en italiensk mamma och egyptisk far. Majoriteten av hans framträdanden såhär långt har varit på hemmaplan, Italien, när han nu ska få chansen att representera sitt födelseland i världens största musiktävling. 

Med låten Soldi lyckades Mahmood nå nummer ett på flera topplistor, både på Spotify, Apple och iTunes. Alessandro Mahmoud är främst aktiv inom Pop, R&B och Rap.

Italien är ett land som tillhör de The Big Five i Eurovision-sammanhang och kommer tack vare denna fördel gå direkt till final. Första framträdandet i Eurovision Song Contest gjorde man år 1956 och har sedan dess uppträtt 44 gånger. Två gånger, 1964 och 1990, har man lyckats plocka hem titeln och hoppas nu på en efterlängtad tredje titel. Mahmood kan vara den frontfigur som hela Italien hoppats på.

Eurovision - historian bakom evenemanget 

Eurovision Song Contest, ESV, är en tävling som utspelat sig årligen sedan 1956. Den stora musiktävlingen i Italien med namnet Sanremo Music Festival inspirerade grundarna av Eurovision Song Contest att skapa en tävling där länder från stora delar av världen kunde komma samman och tävla om vem som framförde den bästa musiken. Resultatet blev minst sagt lyckat med facit i hand och Eurovision Song Contest är i och med årets tävling inne på den 64:e upplagan. De länderna som varit med sen början är Belgien, Frankrike, Tyskland, Italien, Luxemburg,  Nederländerna och Schweiz. 1957 adderades Österrike, Danmark och Storbritannien till tävlingen innan även Sverige anslöt sig år 1958. Senaste landet att göra sin debut var Australien som tillkom år 2015, ett deltagande som en början var tänkt som en engångsföreteelse. 

Eurovision Song Contest är som bekant en av världens största musiktävlingar. Bortsett från sportevent som till exempel fotbolls-VM och Champions League är Eurovision ett av det mest sedda programmen på TV med runt 100-600 miljoner tittare världen över. Flera länder som inte deltar i tävlingarna, till exempel USA, Kanada och Nya Zeeland, väljer att sända Eurovision på grund av det enorma intresset. 

Ansvariga för all TV-produktion är European Broadcasting Union, vilka nationer får köpa rättigheterna att visa tävlingarna ifrån. Längden för finalsändningen uppskattas till 3 timmar och 45 minuter.

Vem har vunnit flest gånger egentligen?

Av alla 64 upplagor av tävlingen har Storbritannien stått som värdland flest gånger (8), tätt följt av Irland (7) och Sverige (6). Dublin är den stad som arrangerat tävlingen allra flest gånger med sina 6 tävlingar. I Sverige har Malmö, Göteborg och Stockholm stått som värdstäder. 

Mesta mästarna vad gäller Eurovision Song Contest är Irland med sina 7 segrar. Sverige är nummer två med 6 segrar och därefter landar Frankrike, Luxemburg och Storbritannien in på 5 segrar. Bland de svenska artisterna som vunnit hittar vi ABBA, Herreys, Carola, Charlotte Nilsson, Loreen och Måns Zelmerlöw. Ingen dålig skara artister där flera dem kommit att bli svensk musikhistoria. 

Regerande mästare är Netta som vann tävlingen i Lissabon för ett år sedan med sin låt Toy. Tvåa blev Cypern, även om den israeliska segern aldrig var riktigt nära att hotas.

Bland de artister som vunnit Eurovision Song Contest och fortsatt sin karriär till att bli världskända hittar vi bara ett fåtal. Ett exempel som de allra flesta känner till är såklart ABBA, gruppen som slog igenom stort när man vann Eurovision år 1974 med låten Waterloo. Även om spelningarna just efter vinsten i Eurovision inte sålde slut man hoppats på, tog det inte lång tid för ABBA att på riktigt slå sig fast som internationella världsartister.

Eurovision 2019

Källa för bilden: Wiwibloggs

En annan profilstark sångare som vunnit Eurovision Song Contest är Celine Dion som vann tävlingen när hon representerade Schweiz med låten Ne partez pas sans moi. Celine Dion behöver ingen större presentation utan ses än idag som en av de största artisterna vi har fått uppleva. 

Kommentarer

Feedback