Reklam

Allt inför basket-VM: Är USA:s titel redan hemma?

Taggar: Basket

Kanske inte för oss här i Sverige, men i stora delar av världen är basket-VM en av de absolut största idrottshändelserna. Vi går igenom de tidiga odds och listar spelbolagen som erbjuder odds på VM i basket. När turneringen närmar sig listar vi speltips och bra bettingbonusar här på sajten. Och du är alltid välkommen att diskutera odds och tips i vår Facebook-grupp eller på Twitter!

Sägas ska också att till den här upplagan har FIBA skjutit på evenemanget ett år för att inte längre krocka med VM i fotboll. Precis som fotbollen spelar basket nämligen VM vart fjärde år, men nu var det alltså fem år sen sist. Basketfansen har med andra ord fått vänta länge, men den som väntar på något gott...

Odds på basket-VM: USA enorm favorit

Spelbolagen är inte helt eniga om hur stora favoriter USA är, men att man är favoriter och troligen vinner basket-VM för tredje gången i rad, det är man i alla fall eniga om.

Odds att vinna basket-VM 2019
USA 1.28 1.40

Sedan USA började ta det här evenemanget på allvar för nio år sen har man vunnit två jordskredssegrar i finalerna. Amerikanerna vann med 17 poäng i finalen mot Turkiet 2010. Det kunde blivit mer där, men man drog ner på farten när man avgjort.

För fem år sen krossade man Serbien i finalen. Inte mindre än 37 poäng vann man med i en brutal styrkedemonstration.

Vilket lag kommer USA med till basket-VM?

Den här gången kommer USA inte ha med sig sina absolut bästa spelare. De riktiga superstjärnorna vilar inför NBA-säsongen vilket gör USA lite mer utsatta än man varit med fullt lag.

Med en så bra uppställning som man skulle kunna skramla ihop hade oddset på dem som slutsegrare varit under 1.10.

Nu kommer man med en helt del unga, ganska oetablerade NBA-spelare, kryddat med några etablerade stjärnor som Kemba Walker, Donowan Mitchell och Jayson Tatum.

USA har ett stabilt lag som är det överlägset starkaste i VM, men se upp! Tryggheten är inte vad den hade varit om man haft sina största stjärnor med. USA kan bli hotade denna gång. 

Serbien första utmanare

Det finns en klar och tydlig utmanare till USA och det är finallaget från 2014 som kan besegra dem. Serbien är lika tydliga andrahandsfavoriter som USA är huvudfavoriter denna gång.

Odds att vinna basket-VM 2019
USA 1.28 1.40
Serbien 5.50 6.00

Hur långt kan Nikola Jokic leda Serbien?

Serberna har denna gång en av de absoluta största stjärnorna i VM. Vi kommer senare till en ännu större stjärna, men faktum är att Nikola Jokic får betraktas som en större stjärna och bättre spelare än samtliga spelare i USA:s uppställning.

Under säsongen som var bar han sitt Denver Nuggets till att komma tvåa i NBA:s västra conference. En mäktig prestation med tanke på kvalitén på spelarna han hade runt sig. Han vet hur man bär ett lag framåt alltså, och han kommer behöva göra samma sak här om serberna ska kunna utmana USA.

I övrigt fyra andra mer eller mindre stabila NBA-spelare i uppställningen och dessutom flera spelare från europeiska topplag. Kanske att serberna är lite framtunga. Det talar emot dem. De har sin mesta kvalitet bland de stora spelarna och vi får se om de mindre räcker till den här gången.

Odds att vinna Grupp D
Serbien 1.15 1.18
Italien 4.50 4.00
Filippinerna 126.0 101.0
Angola 151.0 201.0

Spanien ses med en viss chans

Spanien, den nation utom USA som senast vann VM i basket, får denna gång nöja sig med att vara outsider. Man är tredjehandsfavorit, men en knapp sådan.

Odds på Spanien i basket-VM 2019
Att vinna guld 17.00 16.00
Att ta medalj - 3.00

Lillebror Gasol måste kliva fram

Uppställningen är väldigt åldersstigen. Det är samma spelare som bar laget för tio år sen plus att flera av de stora från den generationen hunnit lägga av.

Denna gång får man ställa hoppet till den nyblivne NBA-mästaren Marc Gasol då storebror Pau inte finns med. Marc är en av världens bästa centrar, men han är kanske inte en spelare som ensam vinner matcher åt sitt lag då hans stora tillgångar ligger i defensiven.

I övrigt finns supertalangen som det aldrig blev så mycket av med. Ricky Rubio är med och utanpå detta ett helt knippe spelare som spelar i de starka spanska klubblagen som alltid är med i toppen av Euroleague men nej, Spanien ser ganska tunna ut den här gången.

Spanien tar INTE medalj till 1.35 hos LeoVegas

Tror du spanjorerna viker ned sig när det gäller som mest? 1.35 just nu hos LeoVegas på att de missar medalj.

Allt fokus på Giannis i Grekland

Vi antydde tidigare att serben Jokic var VM:s näst största stjärna. Den största har vi här. Giannis Antetokounmpo var den mest dominanta spelaren i NBA-säsongen som var och han fick efter säsongen också, helt väntat, utmärkelsen som ligans mest värdefulla spelare. Den mest prestigefyllda individuella priset en basketspelare kan få.

Giannis kan allt som man behöver kunna på en basketplan, förutom att skjuta. Hans skott från distans är så dåligt att han sällan ens försöker, men varför skulle han? Han är 211 centimeter lång men rör sig bättre än de flesta spelare runt 180 centimeter. Hans bollbehandling är fullständigt felfri och hans spänst är fantastisk. Numera är han också urstark, det sista som behövdes för att han skulle bli i princip ostoppbar. Om han haft ett hoppskott också hade han varit den perfekta basketspelaren.

Men fler måste höja sig för att Grekland ska gå långt

Om Grekland ska komma någonstans i basket-VM den här gången så hänger det på Giannis. Och kanske till viss del på hans två bröder. Både Thanasis som är två år äldre än Giannis och Kostas som är tre år yngre än Giannis finns med i uppställningen.

Thanasis har provat på spel i NBA i ett par år, i princip utan att få speltid, medan Kostas blev draftad absolut sist i draften 2018 och har ännu inte gjort något avtryck överhuvudtaget. I den här turneringen blir de dock båda viktiga spelare för Grekland.

I övrigt kanske lite väl gamla spelare i den tänkta truppen. Grekland har lite samma problem som Spanien, bortsett från Giannis då. Man har samma bärande spelare som man hade för fem, tio år sen. 

Men man ska hålla koll på Grekland, inte minst för att få se Giannis som för närvarande utan tvekan får betraktas som en av världens största idrottsmän.

Odds att vinna Grupp F
Grekland 1.24 1.20
Brasilien 6.00 5.25
Montenegro 10.00 16.00
Nya Zeeland 23.00 41.00

Spelbolagen helt oeniga om Australien

Går det att vara mer oeniga än vad spelboalgen är om Australiens chanser? 18 gånger pengarna hos Unibet och 34 i odds hos Bethard är vad som erbjuds, det är en oddsskillnad det.

Så, vilka har rätt? Har Australien någon chans i basket-VM?

Det är nog Bethard som har uppdaterat sina odds senast, och har rätt. När Ben Simmons, stor stjärna i Philadelphia 76ers, meddelade att han inte spelar VM tog han med sig Australiens chanser ner i källaren. 

Man har nu ett knippe komplementsspelare i NBA blandat med spelare från den inhemska ligan och i konkurrensen med de stora nationerna är man helt enkelt chanslösa.

Mycket kunnande i Frankrike

En lite spännande outsider denna gång är Frankrike, som visserligen tvingats kliva ur Tony Parker-eran, men istället börjar man fylla på med flera unga spelare som har hög kapacitet.

Frankrike har även en storstjärna i Rudy Gobert som är försvarschef i Utah Jazz och även en av världens absolut bästa försvarsspelare. 215 centimeter lång och en spänst och räckvidd som gör honom snudd på omöjlig att skjuta över om man är ens i närheten. Gobert kan blockera skott som i princip ingen annan. 

Runt Gobert har man ett knippe lite mindre spelare som har både fysik och skottkraft och laget känns på förhand ganska välbalanserat. Kanske att man kommer falla på att skillnaden i nivå mellan startuppställningen och reserverna är lite för stor. När startspelarna vilar kommer Frankrike få stora problem.

Litauen inte nära denna gång

Man är inte bäst, men man är troligen den mest baskettokiga nationen, Litauen.

I få andra länder finns det en idrott som dominerar intresset på samma sätt som med basketen i Litauen. För tio år sen tillhörde man dessutom den absoluta världstoppen, men på senare år har han haft lite svårt att fylla på med yngre spelare.

Man kommer den här gången med Jonas Valanciunas som sin stora stjärna. Spelaren som, om man ska vara lite elak, kan sägas vara den som avgjorde kampen om NBA-titeln säsongen som var. Det var nämligen honom som Toronto Raptors trejdade iväg till Memphis Grizzlies för att få Marc Gasol som kanske var den sista pusselbiten som avgjorde, vem vet.

Jonas har nästan alltid haft svårt att prestera i landslagssammanhang. Vi får se om det blir samma sak den här gången men en bra spelare är han och en bra spelare att bygga sitt lag runt. Han är center, 214 centimeter lång, och mycket bra i försvaret.

I övrigt många okej spelare, men inte mycket mer. Litauen lever alltid högt på sitt lagspel snarare än några stjärnor men denna gång är det nog helt enkelt lite för låg nivå på spelarna för att man ska ha någon större chans.

Kanada utan sina toppar och chanslösa

Kanada hade kunnat vara en av de absoluta huvudfavoriterna i VM i basket denna gång.

RJ Barrett, som draftades som nummer tre av New York Knicks i draften för ett par månader sen är kanadensare. Andrew Wiggins som draftades som nummer ett för några år sen och är en väldigt bra spelare är kanadensare. Jamal Murray som är precis på gränsen till att bli en superstjärna, också kanadensare.

I övrigt också massor av stadiga NBA-spelare att välja på men tyvärr, den här gången blev det inte mycket av det. När de bra spelarna började tacka nej följde många andra efter och det känns nu tyvärr ganska uppgivet. Synd, det hade varit fantastiskt spännande att kanske få se en kraftmätning mellan USA och Kanada i finalen.

Argentina på stark tillbakagång

Många av oss minns Argentinas fantastiska uppställning för ett knippe år sen med Manu Ginobili, Luis Scola, och så vidare men det var nog lite av en gyllene generation men inte så mycket mer.

Mest intressant denna gång kanske att Scola faktiskt är med, trots att han är snart 40 år gammal och lämnade NBA för flera år sen. Han ser ut att vara den stora stjärnan även denna gång.

Kanske inget styrkebesked precis...

Odds att vinna basket-VM 2019
USA 1.28 1.40
Serbien 5.50 6.00
Spanien 17.00 16.00
Grekland 19.00 16.00
Australien 34.00 18.00
Frankrike 34.00 31.00
Litauen 51.00 41.00
Kanada 51.00 51.00
Argentina 81.00 61.00

När spelas basket-VM 2019?

VM börjar 31 augusti och finalen spelas den 15:e september i Beijing, i en arena som tar 18 000 åskådare.

Var spelas basket-VM 2019?

Basket-VM spelas i år i Kina. Finalen avgörs i Peking. Matcherna spelas i åtta olika arenor där alla tar över 10 000 åskådare. Störst är arenan i Nanjing som tar 19 614 åskådare.

Hur många länder är med i basket-VM 2019?

Total 32 länder deltar i VM i basket som spelas i Kina mellan 31 augusti och 15 september. Detta är en utökning från tidigare mästerskap. Detta är första gången med 32 länder, då det tidigare har varit 24. 

Hur kvalar man in till OS i basket?

I basket-VM gör nationerna inte bara upp om världsmästartiteln, de kämpar också om att kvalificera sig till OS 2020 i Tokyo. De två bäst placerade europeiska nationerna, de två högst placerade nationerna från Syd- och Nordamerika, plus de högst placerade länderna från Asien och Oceanien kvalificerar sig för OS. Även placeringsmatcherna i VM, när lagen åkt ut, kommer alltså vara viktiga.

Hur kan man streama basket-VM?

Alla matcher kan ses livestream hos spelbolaget Bet365. Det är i skrivande stund oklart vilken tv-kanal som sänder matcherna i Sverige.

100 % upp till 1000 kr

18+ | Regler och villkor gäller
Läs recension
Regler och villkor gäller
Ansvarsfullt spelande
18+ åldersgräns
18+ | Regler och villkor gäller

Fler odds och speltips betting här på Betting.se

Här på sajten uppdaterar vi regelbundet med speltips och bra bettingbonusar.

Vill du snacka mer spel? Välkommen att följa oss på Twitter eller gå med i vår Facebook-grupp!

Feedback